Mac Pro csúcskategóriás munkaállomás ipari igényekre

Csúcs teljesítményű asztali munkaállomás akár 28 magos Intel Xeon processzorokkal, PCI Express bővítési lehetőséggel.

Indulóár: bruttó 2 249 990 Ft-tól


PCI Express kártyák

A Mac Pro modellek fontos paramétere a bővíthetőség, amely nem csak a memóriában érhető tetten, hanem a professzionális kártyák nyújtotta extra tudás beépíthetőségében is. A Mac Pro aktuális generációja kínálja a valaha volt legtöbb PCI Express bővítőhelyet, amely révén számos hasznos kiegészítővel fokozhatjuk a gép tudását, mint extra belső SSD tárhelyek, Fibre Channel kapcsolat, dedikált videó kódolók, USB elosztók, digitális jelfeldolgozó hangkártyák.

A Mac Pro összesen nyolc darab PCI Express bővítőhelyet tartalmaz, amely a valaha volt legtöbb kétszerese. Ezek közt található hét darab teljes hosszúságú és egy fél hosszúságú hely, négy darab dupla vastagságú és négy darab normál vastagságú foglalat, valamint négy darab 16 csatornás (x16), három darab 8 csatornás (x8) és egy darab 4 csatornás (x4) PCI Express 3.0 hely. 

Számos PCI Express kártya igényel a normálnál nagyobb tápellását. Ennek érdekében a Mac Pro nem csak túlméretezett táppal van felszerelve, amely révén képes kiszolgálni ezeket az igényeket, de öt belső tápcsatlakozóval is felszerelte az Apple annak érdekében, hogy a nagy tápigényű kártyákat meghajtsa. Ebből négy foglalat nyolc tűs, 150 Wattos csatlakozó a dupla szélességű helyek számára, ahová zömök kártyákat helyezhetünk. Van továbbá egy hat tűs, 75 Watt teljesítményű csatlakozó a normál szélességű foglalatoknál.

Tipp: Az Apple a Belkin céggel együttműködve kínálja a Mac Pro tulajdonosok számára a kiegészítő tápkábelszettet, amely a belső PCI Express helyek tápellátásához nyújt számos hasznos kábelt minden eshetőségre. 

A gép belsejében található egy belső USB-A kapu, amely számos esetben hasznos tápellátási forrás lehet, illetve vannak belső SATA csatlakozók is például a Promise belső merevlemez kártyáinak adatátvitelét támogatandó. 

Az Avid HDX professzionális kimeneti és bemeneti kártyákból akár hat darabot is befogad a Mac Pro, és az Avid ProTools ezáltal a maximális digitális jelfeldolgozó képességgel tud alkotni. 

Az Apple a PCI Express helyek teljesítményének egyesítésére megalkotott egy, a piacon teljesen új belső megoldást, a Mac Pro Expansion Module nevű egységet (MPX), amely PCI Express csatlakozókkal rendelkezik, és szélessége okán nem igényel ventilátort sem, hiszen a Mac Pro belső hűtőrendszere, légáramlása hűti át. Az MPX modul egy x16 PCIe csatlakozót és egy x8 PCIe csatlakozót egyesít, amely révén megnövekszik a sávszélesség, és elérhetővé válik a PCI Express 3.0 kapcsolat mellett plusz egy Thunderbolt sávszélességű kapcsolat is. Az MPX doboz a Mac Pro belsejében a dupla szélességű helyeket foglalja el, és kettő ilyen befogadására alkalmas a gép. Emellett további négy PCIe hely marad szabadon. Köszönhetően a sávszélességnek az MPX külső oldala Thunderbolt 3 portot is tartalmaz, amely DisplayPort szabványú videó kivezetésre is alkalmas.

Az Apple maga az AMD-vel együttműködve MPX formátumban kínálja a Radeon Vega és Radeon Pro videókártyákat. 

Sonnet M.2 4x4 PCIe kártya

Az iJoe.hu kínálatában számos hasznos PCI Express kártya megtalálható népszerű gyártók repertoárjából. Ezek közül alapvető a Sonnet Technologies, amely megannyi hasznos kártyát kínál a felhasználók számára. Ilyen megoldás például a Sonnet M.2 4x4 PCIe kártya, amelyre M.2 szabványú SSD-ket építhetünk, és akár 4 TB további ultragyors tárhellyel bővíthetjük a gépet akár RAID topológiák szerint, vagy rendszerindítási képességgel. 

A Sonnet M.2 4x4 PCIe kártya lapja…

További PCI Express kártyák a kínálatunkban…