Transcend NVMe PCIe Gen3x4 M.2 2280 3D TLC SSD

A Transcend 220S sorozatú szilárdtest meghajtóinak 2 TB-os példánya M.2 csatlakozóval akár 3500 MB/s elméleti olvasási és 2700 MB/s írási sebességgel. A termék csúcskategóriás 3D NAND chipeket alkalmaz. Blitz Micro M.2 adapter segítségével számos Mac-ben alkalmazható.

Indulóár: bruttó 30 000 Ft-tól


A Transcend kifejezetten a csúcs kategóriás feladatokra alkotta meg a 220S sorozatjelű PCIe szilárdtest meghajtóit, amelyek NVMe (azaz NVM Express) vezérlővel vannak ellátva, és gyorsaságuk kulcsa, hogy a memória cellák függőlegesen több rétegben vannak felépítve. Az SSD az úgynevezett 3D NAND Flash memória technológiát használja, és PCIe csatolóval van ellátva, amely M.2 formátumú. 

Ezt a típusú SSD meghajtót a Blitz Micro M.2 adaptere segítségével többféle Mac gépbe is ajánljuk, hiszen sebesség paraméterei megközelítik vagy akár utol is érik az Apple által az újabb gépekben alaplapra integrálva alkalmazott meghajtókat: a Transcend 3500 MB/s olvasási és 2700 MB/s írási csúcssebességet jelöl meg a termékcsaládnak, mint elérhető maximum. Ezek természetesen elméleti sebességek, és általában nagy fájlok folyamatos írásakor vagy olvasásakor lehet őket elérni. A való életben a gép virtuális memóriát ír, kis fájlokhoz fér hozzá, a különféle alkalmazások apró hozzáféréseket hajtanak végre, tehát a való élet tesztjein ennél valamivel lassabb teljesítménnyel találkozhatunk, ám a SATA SSD-k sebességének így is többszörösét érhetjük el, valamint az újabb, már négycsatornás PCIe csatolóval rendelkező Mac gépeken a gyári SSD-nél is gyorsabb meghajtónk lehet.

A Transcend 220S sorozatú meghajtók a PCI Express 3 szabványra épülnek az M.2 csatoló felületben, egész pontosan a PCIe 3 x4 csatlakozóval rendelkeznek. A x4 utal arra, hogy négycsatornás az átvitel, vagyis rendkívül nagy sávszélesség áll az adatok rendelkezésére, ezzel áthidalva például a SATA jelentette korlátot, vagyis hogy hiába voltak gyorsak a meghajtók, ha az alaplapi kapcsolat sávszélessége szűkös volt. Ennek köszönhetően a leggyorsabb SATA III SSD meghajtókhoz képest is 3,4x jobb olvasási és 3,1x jobb írási sebesség érhető el. 

A sík NAND Flash memóriával szemben a 3D NAND esetén a Flash memória cellák függőlegesen is egymásra helyezkednek, nem csak vízszintesen terülnek el egymás mellett. Ez azt eredményezi, hogy a klasszikus 2280 méret megfelelőség mellett a kapacitás növelésére is mód van, így például 2 TB-os méret is elérhető, és mivel a tárhely kis területen található meg, az elérés gyorsabb. A 2280 egyébként arra utal, hogy a termék 22 mm széles és 80 mm hosszú, vagyis ennek megfelelő helyre lehet beilleszteni. A Mac termékvonal cserélhető PCIe SSD-s változataiban picit hosszabb a meghajtó helye, így pont befér egy Blitz Micro M.2 adapter és az SSD a rendelkezésre álló helyre. 

A maximális sebesség kiaknázásához az is szükséges, hogy a Mac PCIe x4 csatlakozóval rendelkezzen. Ez a régebbi, 2013-as és 2014-es Mac-ekben általában nem volt adott, ám a 2015-ös szériánál az Apple áttért erre a gyorsabb szabványra. A korábbi szériáknál PCIe x2 megoldás volt elérhető, amelynek általában 1800 MB/s volt az elérhető csúcsa, ennél gyorsabbat maga az alaplapi csatoló nem tett lehetővé, tehát itt csak a gyárinál gyorsabb meghajtót és a nagyobb tárhelyet élvezhetjük. A MacBook Pro 2015-ös modellekben, valamint a Fusion Drive meghajtóval szerelt iMac modelleknél azonban jelentős gyorsulást és tárhely bővülést érhetünk el a Transcend meghajtó révén. Az NVMe M.2 csatolós meghajtók ugyanis nem csak a mobil gépekben vannak jelen, hanem az Apple a Fusion Drive meghajtóval szerelt Mac mini és iMac modellek esetén is alkalmazta őket általában 24 GB, 32 GB vagy jobb esetben 128 GB kapacitással. Ezeket a kis kapacitású meghajtókat a rendszerből kivéve Blitz Micro M.2 adapterrel kiegészítve látványosan növelhetjük a kapacitást, és a SATA meghajtó mellé beépíthetjük a nagyobb méretű és gyorsabb SSD-t, illetve a SATA merevlemez részt is SSD-re cserélhetjük, maximalizálva az asztali gépek sebességét is.

A mobil gépek esetén fontos kérdés a hűtés: a Transcend meghajtó nem melegszik jobban, mint az Apple által alkalmazott Toshiba vagy Samsung SSD, így erre nem kell külön figyelnünk. Köszönhetően a Blitz Micro M.2 adapter kompatibilitásának, az alvás és rendszerfrissítés is tökéletesen működik. 

A Transcend 220S sorozatú SSD-k az úgynevezett Low-Density Parity Check nevű hatékony ECC (error-correction code) eljárást alkalmazzák annak érdekében, hogy az adatok biztonságosak legyenek, és kivédjék az írási hibákat. A terméket gyorsasága és megbízhatósága okán a Transcend kifejezetten olyan területekre ajánlja, mint a videóvágás, a zeneszerkesztés vagy a nagyobb méretű fotók feldolgozása, vagyis a teljesítményigényes felhasználási területekre. 

Részletes technikai paraméterek

Csatoló: M.2
Méret: 2280 (80 mm hosszúságú)
Olvasási sebesség elméleti maximuma: 3500 MB/s
Írási sebesség elméleti maximuma: 2700 MB/s
Véletlenszerű 4K olvasás: 340.000 IOPS
Véletlenszerű 4K írás: 310.000 IOPS
Flash tároló: 3D NAND
Várható üzemóra: 2 millió óra
Méretek: 22 mm x 3,58 mm x 80 mm
Tömeg: 8 gramm
Garancia: 5 év gyári jótállás