iPhone SE (2020)

Klasszikus formavilág, három gyönyörű árnyalat, Touch ID hitelesítés, A13 Bionic processzor és a legújabb WiFi szabvány.

Indulóár: bruttó 179 990 Ft-tól


Az Apple a csúcskategóriás készülékek körében számos vonzó modellt kínált a vásárlóinak, ám az alsóbb szegmensben hagyományosan az előző évek termékei voltak megtalálhatóak. Ez a gyakorlat változott meg az iPhone SE első változatának megjelenésekor, amikor a kis méretű, alap konfigurációsnak szánt modell megkapta a legerősebb változatok beltartalmát. 2020. tavaszán ugyanezt ismételte meg az Apple: az iPhone SE friss változata rendelkezik az iPhone 11 Pro fejlett A13 Bionic processzorával, a legmodernebb WiFi és Bluetooth szabvánnyal, duál-SIM képességgel, megjelenése pedig a piacon lévő legkisebb iPhone modellek, az iPhone 6s, iPhone 7 és iPhone 8 méretét is kiterjedését idézi - ránézésre gyakorlatilag az iPhone 8 fejlettebb beltartalmú testvére. 

A termék minimális innovációs tartalmánál sokkal fontosabb üzenete a barátságos árképzés: hozzájuthatunk a legmodernebb, legnagyobb teljesítményű Apple processzorhoz, amely a modern iPhone-okat is működteti akár már 179.990 Ft-tól. 

Külső

Az Apple az iPhone 6 bemutatásakor olyan formát alkotott, amelyet egy iparág igyekezett lemásolni. Ez a kiforrott, mondhatni tökéletes megjelenés annyira bevált, hogy a következő iPhone modellek finomítottak ugyan rajta, de drámai változtatásra nem volt szükség. Az iPhone SE esetén is hasonló a helyzet: az Apple a már megkedvelt, kiváló formavilágot kínálja a vonzó piros színnel kiegészítve. Minden idők legellenállóbb üveg felülete borítja a telefon hátlapját, amely a népszerű vezeték nélküli töltésnek is a kulcsa. A készülék váza és oldala Series 7000 alumínium - olyan anyag, amelyet a repülőgépeknél is alkalmaznak. A hétrétegű festésnek köszönhetően az iPhone SE modellek színe tökéletesen azonos és tartós, illetve természetesen egyeztetve vannak az oldalsó fém felülettel, hogy egységes legyen a megjelenés - ez különösen a kívánatos piros színű modellnél fontos.

True Tone 4,7" Retina kijelző

Az iPhone modellek kijelzője az elmúlt években elérte azt a szintet, amelyet már igen nehéz meghaladni képminőségben. Az Apple az iPhone SE modellekbe 1334 x 750 képpontos kijelzőt helyezett. A Retina kijelzők részletgazdagok és nagy fényerejűek (625 nit fényerő), illetve a P3 színskála támogatásának köszönhetően elképesztően élénk színvilágot jelenítenek meg. A P3 színskála a filmes világban használatos standard, amely sokkal több árnyalatot képes ábrázolni, mint a hagyományos RGB tartomány. Ez a valós használati körülmények között több átmeneti árnyalatot jelent az élénk színek világában: egy-egy narancssárga, zöld, kék vagy vörös tartomány sokkal részletgazdagabb, mint a hagyományos kijelzőkön.

 Az Apple emellett felruházta az iPhone SE szériát az iPad Pro modelleknél bemutatott, majd a termékvonal széles körét meghódító True Tone képességgel, amikor a kamera figyeli a környezetet, és annak fehéregyensúlyához igazítja a megjelenést. Ez természetesen eltér a pontos színektől, hiszen a háttérfényhez igazodik, viszont a látványa, a szubjektív élménye sokkal kellemesebb, hiszen nem üt el a környezetétől nagy mértékben.

Kibővített valóság, valós időben

Az Apple a 2017-es WWDC fejlesztői konferenciáján jelentette be új keretrendszerét, az ARKit nevű megoldást, amely elképesztő lehetőségeket nyit meg a tartalom szolgáltatóknak, a játékok készítőinek, a térképek és ismeretterjesztő szoftverek fejlesztőinek, de akár a kereskedéseknek is. A funkció olyan népszerű lett, hogy 3 éves története alatt hihetetlenül sokat fejlődött, és immáron számos alkalmazás kínál ilyen jellegű tartalmakat - akár az Apple weblapja is, ahol a telefonunkat a kezünkben tartva megnézhetjük, hogy miként mutatna egy Pro Display XDR az asztalunkon.

Az Augmented Reality, azaz kibővített valóság lényege, hogy a kamera által látott képet az iPhone kijelzőjén plusz információkkal egészíti ki az iOS rendszer. Ez az információ egy térkép esetén lehet az, hogy az előttünk lévő irodaházban melyik emeleten van a keresett helyszín, vagy hogy egy pályaudvaron állva merre sétáljunk a nemzetközi pénztár felé. De az Apple reklámokban látható extrém megoldásokra is lehetőség van, például hogy egy Tyrannosaurus rex szaladjon be a kosárlabdázó srácok közé. 

A kibővített valóság megjelenése számtalan módon teszi izgalmassá az alkalmazásaink egy részét, és sok fejlesztő számára nyit meg teljesen új lehetőségeket. Összességében az iPhone használati élményét nagyban fokozza, hiszen több információhoz jutunk ugyanazon eszközről. 

Kamerák

Az iPhone a világ legnépszerűbb fényképezőgépe. Az Apple az iPhone 4-től komoly erőforrásokat fordít a kamerák fejlesztésére, és sok esetben már-már professzionális szintre emelték a készülék tudását. Ezt a hagyományt folytatja az iPhone SE is, amely bár költséghatékony választás, hátoldali egykamerás rendszere képes olyan processzorhoz kötött funkciókra, mint a portré mód vagy a portré megvilágítás. 

Az Apple mind az iPhone SE modellben nagy és gyors érzékelőket használt, a főlencse esetén alapvető az ƒ1.8-as érzékenységű zár. A fényképezőgép támogatja a nagy színskálás képrögzítést, vagyis az iPhone bámulatos kijelzőjéhez színtérben illeszkedő fényképeket rögzít a hátoldali 12 megapixeles széles látószögű kamera segítségével. Az Apple azonban azzal is tisztában van, mennyire fontos a szelfik készítésének témaköre a felhasználók számára, így az előoldali kamera is fejlett 7 megapixeles, és támogatja a portré módot és a portré megvilágítást is. 

A vaku az Apple számára kiemelten fontos terület, hiszen a legtöbb kézi méretű fényképezőgép esetén a vaku arra jó, hogy borzalmas képet rögzítsünk a használatával. Az Apple évek óta finomítja a vakut, és idén sem maradtak el a fejlesztések: a négy LED fénnyel működő, valós tónusú vaku most még precízebb kiegészítője a fényképezőnek, és törekszik arra, hogy a legkevésbé észrevehető legyen a hatása a mesterséges fénynek. A Slow Sync nevű technológia révén a hosszú záridő alkalmazása esetén a vaku rövidet villan az ideális pillanatban, amely révén a háttér sötét marad, az előtér viszont jól megvilágított, eredeti színeiben pompázó. Az iPhone SE vakuja egyenletesebb színképet rögzít, és szinte teljesen kiszűri az erős fényből adódó kiégéseket a képen. Az előoldali kamera esetén pedig a kijelző villan finoman világítva meg az arcot.

A fényképezés mellett az iPhone a videó felvételre is kiváló: a 4K videók rögzítése az iPhone 6s óta rendelkezésünkre áll, de immáron 60 fps rátával tudjuk megörökíteni ilyen nagy felbontásban a témát. Ez egyenletesebb videót, jobb szerkeszthetőségi lehetőséget és szebb végeredményt biztosít. 

A népszerű lassított felvétel (Slo-mo) is fejlődött: a rendkívüli lassítási effektusokat kínáló 240 fps rögzítésnél immáron 1080p felbontásra is lehetőségünk van. 

A javított stabilizálás révén a videók kellemetlen rezgései is jelentősen tompulnak, még a gyenge fényviszonyok között is stabil videót rögzíthetünk. 

A13 Bionic processzor - Az iPhone 11 Pro erőforrása

Mindezen felsorolt képességek igen komoly erőforrásokat igényelnek, amelyekre az Apple több év alatt kifejlesztett hatmagos processzorával adta meg a választ. Az A13 Bionic elnevezésű chip két nagy teljesítményű és négy energiahatékony maggal rendelkezik, amely révén a kiemelkedő terhelésekre és az általános használatra is vannak processzor magok. A digitális fényképek feldolgozását, valós idejű vizuális effektelését tekinthetjük erőforrás igényes feladatnak, de a kibővített valóság jelentette adatfeldolgozási igény sem mindennapi. 

Az Apple által tervezett A13 Bionic chip 4,3 milliárd tranzisztort tartalmaz. Az energiahatékony magok 30%-kal gyorsabbak, mint az A12 Bionic processzorban voltak, ám a fogyasztásuk közel azonos. A nagy teljesítményű magok 10%-kal nyújtanak komolyabb teljesítményt. Mindezekhez egy Apple tervezésű grafikus vezérlő társul, amely szintén 20% többletet hoz a korábbi generációhoz képest. 

A nagy teljesítményű processzor önmagában még nem lenne elegendő, de az Apple a szokott módon úgy írta meg az operációs rendszerét, hogy az maximálisan optimalizálva legyen az alatta dolgozó hardverre. Ennek köszönhetően az iOS 13 képes arra, hogy különböző feladatokat megfelelően ossza el a magok között, és az iPhone akkor is válaszkész legyen, ha éppen nagy számítási igényű feladatot végez. 

Az optimalizálás egyik eleme a Metal 2 keretrendszer, amely révén a fejlesztőknek erőteljesen hardver optimalizált játékokat van lehetősége létrehozni. A másik Apple fejlesztés a Core ML nevű keretrendszer, amely a gépi tanulást teszi lehetővé: a szoftvernek lehetősége van bizonyos felhasználói szokásokat tanulnia és ehhez idomulnia. Ezeket teljesítményigényesen elsősorban a játékok aknázzák ki, de minden alkalmazás hasznát veszi, amelyik a kibővített valóságra épít. 

Vezeték nélküli töltés

Az Android alapú készülékek felhasználói gyakran cikizik az iPhone felhasználókat, amiért a szokásosnál többször töltik a készülékeiket. Ennek oka azonban elsősorban az, hogy egy iPhone annyira sokrétű módon épül bele a felhasználójának életébe, hogy sokkal aktívabban van használva, mint más márkák - semelyik másik telefonnal nem készül annyi fénykép, mint az iPhone segítségével (derül ki a Flickr listájáról), és az Apple telefonjait megtaláljuk olykor élő fellépéseknél is, mint zenei kiegészítő. A felhasználók interjúkat készítenek az iPhone-nal, árajánlatot írnak, könyvet olvasnak, médiában gazdag üzenetet küldenek egymásnak és egy sor izgalmas dolgot végeznek a készülék segítségével. 

Qi vezeték nélküli töltők

Az iPhone jól optimalizált hardvere és szoftvere révén intenzív használat mellett is igen jól bírja az akkumulátor még úgy is, hogy a készülék szürreálisan vékony. Az Apple azonban meg szerette volna könnyíteni a felhasználók életét azzal, hogy a vezetékes töltés mellett az ipari szabvánnyá váló Qi vezeték nélküli töltést is beépített az iPhone modellekbe. Egyre több hotel, kávézó, étterem, reptér és gépjármű kezdi el alkalmazni a kényelmes Qi töltő megoldást, mivel nem kell hozzá speciális kábeleket biztosítani, csupán a beépített dokk egységet, amely vezeték nélkül képes tölteni a vele kompatibilis eszközöket. Az iPhone SE képes fogadni ezt a fajta vezeték nélküli töltést, ráadásul akár gyorstöltésre is fel van készítve.

Az iPhone SE egyébként 14 órányi telefonálási időt, 12 óra internet használatot, 8 óra videó lejátszást, 40 óra zenehallgatást kínál egy feltöltéssel. A készülék 30 perc alatt képes feltöltődni 50%-ra a támogatott gyors töltők segítségével. Az akku idő természetesen függ a mobil szolgáltató térerejétől - a rossz térerő gyorsabb merülést jelenthet. 

Vezetéknélküli kommunikáció

Az Apple évről évre építi bele az iPhone modellekbe az iparág legújabb fejlesztéseit a vezeték nélküli technika területéről. A befelé és kifelé is több szálon kommunikálni képes (MIMO), legújabb szabványú és legnagyobb sávszélességű 802.11ax WiFi 6 kapcsolat mellett a készülék a legmodernebb mobilinternet szabványokat támogatja az LTE Advanced jóvoltából, sokfelé ez hang alapú hívásoknál is kiváló élményt nyújt, és akár Gigabit sávszélességű 4G kapcsolat elérésére is alkalmas. Emellett az iPhone SE modellek Bluetooth 5.0 vezeték nélküli szabvánnyal egészülnek ki. Erről ugyan kevés szó esik, de az új Bluetooth szabvány négyszeresére növeli a hatótávolságát és duplázza a sebességét, miközben stabilabbá teszi a Bluetooth LE eszközök kommunikációját. 

Az iPhone SE a fizikai nano-SIM kártya mellett képes egy eSIM révén a duál-SIM funkcióra, vagyis privát előfizetésünk mellé egy céges kártyát is használhatunk ugyanabban a készülékben, vagy éppen külföldre utazva úgy használhatjuk a kedvezőbb adatforgalmat nyújtó külföldi kártyát, hogy a saját magyar számunk is elérhető marad. 

Az iPhone SE duál-SIM képességéről bővebben…

iPhone SE 64 GB

iPhone SE 128 GB

iPhone SE 256 GB