iPhone SE (2022)

Klasszikus formavilág, három gyönyörű árnyalat, Touch ID hitelesítés, modern A15 Bionic processzor, WiFi 6 szabvány és 5G képesség.

Indulóár: bruttó 199 990 Ft-tólAz Apple a csúcskategóriás készülékek körében számos vonzó modellt kínált a vásárlóinak, ám az alsóbb szegmensben hagyományosan az előző évek termékei voltak megtalálhatóak. Ez a gyakorlat változott meg az iPhone SE első változatának megjelenésekor, amikor a kis méretű, alap konfigurációsnak szánt modell megkapta a legerősebb változatok beltartalmát. 2022. tavaszán ugyanezt ismételte meg az Apple: az iPhone SE friss változata rendelkezik az iPhone 13 Pro fejlett A15 Bionic processzorával, a legmodernebb WiFi és Bluetooth szabvánnyal, duál-SIM képességgel, és az 5G mobilinternet lehetőségével, megjelenése pedig a piacon lévő korábbi iPhone modellek, az iPhone 6s, iPhone 7 és iPhone 8 méretét is kiterjedését idézi - ránézésre gyakorlatilag az iPhone 8 fejlettebb beltartalmú testvére. 

A termék már más eszközökben kipróbált innovációs tartalmánál sokkal fontosabb üzenete a barátságos árképzés: hozzájuthatunk a legmodernebb, az 5G mobilinternethez, legnagyobb teljesítményű Apple processzorhoz, amely a modern iPhone-okat is működteti. 

Külső

Az Apple az iPhone 6 bemutatásakor olyan formát alkotott, amelyet egy iparág igyekezett lemásolni. Ez a kiforrott, mondhatni tökéletes megjelenés annyira bevált, hogy a következő iPhone modellek finomítottak ugyan rajta, de drámai változtatásra nem volt szükség. Az iPhone SE esetén is hasonló a helyzet: az Apple a már megkedvelt, kiváló formavilágot kínálja a vonzó piros színnel kiegészítve. Minden idők legellenállóbb üveg felülete borítja a telefon hátlapját, amely a népszerű vezeték nélküli töltésnek is a kulcsa. A készülék váza és oldala Series 7000 alumínium - olyan anyag, amelyet a repülőgépeknél is alkalmaznak. A hétrétegű festésnek köszönhetően az iPhone SE modellek színe tökéletesen azonos és tartós, illetve természetesen egyeztetve vannak az oldalsó fém felülettel, hogy egységes legyen a megjelenés - ez különösen a kívánatos piros színű modellnél fontos.

True Tone 4,7" Retina kijelző

Az iPhone modellek kijelzője az elmúlt években elérte azt a szintet, amelyet már igen nehéz meghaladni képminőségben. Az Apple az iPhone SE modellekbe 1334 x 750 képpontos kijelzőt helyezett. A Retina kijelzők részletgazdagok és nagy fényerejűek (625 nit fényerő), illetve a P3 színskála támogatásának köszönhetően elképesztően élénk színvilágot jelenítenek meg. A P3 színskála a filmes világban használatos standard, amely sokkal több árnyalatot képes ábrázolni, mint a hagyományos RGB tartomány. Ez a valós használati körülmények között több átmeneti árnyalatot jelent az élénk színek világában: egy-egy narancssárga, zöld, kék vagy vörös tartomány sokkal részletgazdagabb, mint a hagyományos kijelzőkön.

 Az Apple emellett felruházta az iPhone SE szériát az iPad Pro modelleknél bemutatott, majd a termékvonal széles körét meghódító True Tone képességgel, amikor a kamera figyeli a környezetet, és annak fehéregyensúlyához igazítja a megjelenést. Ez természetesen eltér a pontos színektől, hiszen a háttérfényhez igazodik, viszont a látványa, a szubjektív élménye sokkal kellemesebb, hiszen nem üt el a környezetétől nagy mértékben.

Kibővített valóság, valós időben

Az Apple a 2017-es WWDC fejlesztői konferenciáján jelentette be új keretrendszerét, az ARKit nevű megoldást, amely elképesztő lehetőségeket nyit meg a tartalom szolgáltatóknak, a játékok készítőinek, a térképek és ismeretterjesztő szoftverek fejlesztőinek, de akár a kereskedéseknek is. A funkció olyan népszerű lett, hogy 3 éves története alatt hihetetlenül sokat fejlődött, és immáron számos alkalmazás kínál ilyen jellegű tartalmakat - akár az Apple weblapja is, ahol a telefonunkat a kezünkben tartva megnézhetjük, hogy miként mutatna egy Pro Display XDR az asztalunkon.

Az Augmented Reality, azaz kibővített valóság lényege, hogy a kamera által látott képet az iPhone kijelzőjén plusz információkkal egészíti ki az iOS rendszer. Ez az információ egy térkép esetén lehet az, hogy az előttünk lévő irodaházban melyik emeleten van a keresett helyszín, vagy hogy egy pályaudvaron állva merre sétáljunk a nemzetközi pénztár felé. De az Apple reklámokban látható extrém megoldásokra is lehetőség van, például hogy egy Tyrannosaurus rex szaladjon be a kosárlabdázó srácok közé. 

A kibővített valóság megjelenése számtalan módon teszi izgalmassá az alkalmazásaink egy részét, és sok fejlesztő számára nyit meg teljesen új lehetőségeket. Összességében az iPhone használati élményét nagyban fokozza, hiszen több információhoz jutunk ugyanazon eszközről. 

Kamerák

Az iPhone a világ legnépszerűbb fényképezőgépe. Az Apple az iPhone 4-től komoly erőforrásokat fordít a kamerák fejlesztésére, és sok esetben már-már professzionális szintre emelték a készülék tudását. Ezt a hagyományt folytatja az iPhone SE is, amely bár költséghatékony választás, hátoldali egykamerás rendszere képes olyan processzorhoz kötött funkciókra, mint a portré mód vagy a portré megvilágítás. 

Az Apple mind az iPhone SE modellben nagy és gyors érzékelőket használt, a főlencse esetén alapvető az ƒ1.8-as érzékenységű zár. A fényképezőgép támogatja a nagy színskálás képrögzítést, vagyis az iPhone bámulatos kijelzőjéhez színtérben illeszkedő fényképeket rögzít a hátoldali 12 megapixeles széles látószögű kamera segítségével. Az Apple azonban azzal is tisztában van, mennyire fontos a szelfik készítésének témaköre a felhasználók számára, így az előoldali kamera is fejlett 7 megapixeles, és támogatja a portré módot és a portré megvilágítást is. 

A vaku az Apple számára kiemelten fontos terület, hiszen a legtöbb kézi méretű fényképezőgép esetén a vaku arra jó, hogy borzalmas képet rögzítsünk a használatával. Az Apple évek óta finomítja a vakut, és idén sem maradtak el a fejlesztések: a négy LED fénnyel működő, valós tónusú vaku most még precízebb kiegészítője a fényképezőnek, és törekszik arra, hogy a legkevésbé észrevehető legyen a hatása a mesterséges fénynek. A Slow Sync nevű technológia révén a hosszú záridő alkalmazása esetén a vaku rövidet villan az ideális pillanatban, amely révén a háttér sötét marad, az előtér viszont jól megvilágított, eredeti színeiben pompázó. Az iPhone SE vakuja egyenletesebb színképet rögzít, és szinte teljesen kiszűri az erős fényből adódó kiégéseket a képen. Az előoldali kamera esetén pedig a kijelző villan finoman világítva meg az arcot.

A fényképezés mellett az iPhone a videó felvételre is kiváló: a 4K videók rögzítése az iPhone 6s óta rendelkezésünkre áll, de immáron 60 fps rátával tudjuk megörökíteni ilyen nagy felbontásban a témát. Ez egyenletesebb videót, jobb szerkeszthetőségi lehetőséget és szebb végeredményt biztosít. 

A népszerű lassított felvétel (Slo-mo) is fejlődött: a rendkívüli lassítási effektusokat kínáló 240 fps rögzítésnél immáron 1080p felbontásra is lehetőségünk van. 

A javított stabilizálás révén a videók kellemetlen rezgései is jelentősen tompulnak, még a gyenge fényviszonyok között is stabil videót rögzíthetünk.

A15 Bionic processzor - Az iPhone 13 Pro erőforrása hajtja az iPhone SE modellt is!

Az Apple A-sorozatú processzorai elképesztő teljesítmények elérésére váltak képessé az évek alatt, miközben energiatakarékosságuk egyre javult. Az Apple az ARM (Advanced RISC Machine) architektúra alkalmazásával visszatért a RISC processzorok világába, amely a Mac teljesítmény fölényét biztosított a kilencvenes évek végétől. Az elképesztő fejlesztési ütem jóvoltából a processzorok évről évre jelentős többlet teljesítményt nyújtottak úgy, hogy közben alkalmasak maradtak a mobil eszközökben való, természetesen aktív hűtéstől mentes felhasználásra. 

Az iPhone SE modellekben lévő A15 Bionic processzor elődjéhez hasonlóan hatmagos: két nagy teljesítményű és négy nagy hatékonyságú maggal rendelkezik. A két előbbi akkor aktív, ha kiugró számítási igényű feladatokat kell elvégezni, míg a négy utóbbi dolgozik minden más esetben, amikor kiegyensúlyozott teljesítmény szükséges energiatakarékos üzemelés mellett. Az iOS páratlan intelligenciája, illetve a hardver és az operációs rendszer tökéletes együttműködésének eredménye, hogy az erőforrások ideálisan vannak kiaknázva, így nem merül drámai mértékben a készülék akkor sem, ha aktívan használjuk azt. Számos olyan feladat pedig, amely erőforrás igényes, kifejezetten akkor fut le, amikor nem használjuk a készüléket, és az töltőre van csatlakoztatva - például a Photos / Fotók elemzései, emlékek generálása, arcfelismerés is ilyenkor zajlik le. 

Az A15 Bionic processzor 64-bites, úgynevezett System-on-Chip (SoC) megoldás, amelyet az Apple saját mérnökei terveztek kimondottan a cég mobil eszközeibe. A processzor eldőjéhez, az A14-hez hasonlatosan 5-nanométeres tranzisztorokat tartalmaz, amelynek méreteinél valóban atom szintű megoldásokról beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy 11,8 milliárd darab tranzisztort tartalmaz az A15 Bionic CPU. A processzor része a grafikus megjelenítést koordináló chip, a GPU, amely immáron 5 magos, ezáltal 50%-kal hatékonyabb, mint az A14 Bionic chip volt - illetve az Apple megfogalmazása szerint mint bármely okostelefon chip a piacon, de mivel eddig az A14 Bionic volt a leggyorsabb, így azt tekinthetjük összehasonlítási alapnak. Többek között ez a kulcsa az olyan vizuális tartalmak megjelenítésének, mint a kibővített valóság, amikor a valós, kamera által látott térbe virtuálisan tárgyakat, tartalmakat helyezünk el. 

Az A15 Bionic processzornak kiemelten fontos része a korábbi generációk tapasztalatai nyomán tovább fejlesztett neurális motor, amely gyakorlatilag egy segédprocesszor a processzoron belül. A Neural Engine az A15 Bionic esetén a korábbival azonos 16-magos lett. Ez a segédprocesszor vezérli a kamerákat, segíti a kibővített valóság alkalmazások tájékozódását, azonosítja a Touch ID működéséhez az ujjlenyomatunkat, és számos egyéb területen egészíti ki a rendszer tudását. 

Az A15 Bionic processzor és az iOS 15 operációs rendszer még több területen épít a gépi tanulásra, amelynek hardver oldalát a processzor két új gépi tanulás motorja segíti - teljesítményük tudományos mértékű: több mint tizenötezer-nyolcszáz-milliárd számítást képesek elvégezni másodpercenként. (Igen, 15,8 billió műveletet, amelyet például a Camera / Kamera alkalmazás használ a Deep Fusion technológia alkalmazásakor fényképezésnél.)

A gépi tanulás révén az előoldali TrueDepth kamera adatai alapján folyamatosan frissül az arcunkról készült kép, vagyis javul, gyorsul a felismerés. De olyan területen is segít a gépi tanulás, mint az akkumulátor kíméletes töltése: az iOS 13 új funkciója volt, amely az iOS 15-ben is finomodott, hogy megtanulja a telefonunk töltési szokásait, és ha azt tapasztalja, hogy például éjjel folyamatosan töltőn hagyjuk az eszközt, akkor abban az időszakban lassan tölti az akkut, hogy kíméletesebb legyen hozzá, növelje az élettartamát. 

A gépi tanulást a Core ML 3 technológia segíti, amely nyomán a processzor automatikusan a gépi tanulási motorokhoz küldi a számukra értékes információkat, és innen kerülnek azok a processzorhoz, a grafikus processzorhoz vagy a neurális motorhoz továbbításra. 

Az Apple egyébként a fejlesztők számára operációs rendszer szinten lehetőséget ad ezen hardveres tudás hatékonya kiaknázásához, így felhasználói alkalmazások és játékok egész sora él ezzel a tudással. Az iOS a legnagyobb kibővített valóság platform minden területen.

Vezeték nélküli töltés

Az Android alapú készülékek felhasználói gyakran cikizik az iPhone felhasználókat, amiért a szokásosnál többször töltik a készülékeiket. Ennek oka azonban elsősorban az, hogy egy iPhone annyira sokrétű módon épül bele a felhasználójának életébe, hogy sokkal aktívabban van használva, mint más márkák - semelyik másik telefonnal nem készül annyi fénykép, mint az iPhone segítségével (derül ki a Flickr listájáról), és az Apple telefonjait megtaláljuk olykor élő fellépéseknél is, mint zenei kiegészítő. A felhasználók interjúkat készítenek az iPhone-nal, árajánlatot írnak, könyvet olvasnak, médiában gazdag üzenetet küldenek egymásnak és egy sor izgalmas dolgot végeznek a készülék segítségével. 

Az iPhone jól optimalizált hardvere és szoftvere révén intenzív használat mellett is igen jól bírja az akkumulátor még úgy is, hogy a készülék szürreálisan vékony. Az Apple azonban meg szerette volna könnyíteni a felhasználók életét azzal, hogy a vezetékes töltés mellett az ipari szabvánnyá váló Qi vezeték nélküli töltést is beépített az iPhone modellekbe. Egyre több hotel, kávézó, étterem, reptér és gépjármű kezdi el alkalmazni a kényelmes Qi töltő megoldást, mivel nem kell hozzá speciális kábeleket biztosítani, csupán a beépített dokk egységet, amely vezeték nélkül képes tölteni a vele kompatibilis eszközöket. Az iPhone SE képes fogadni ezt a fajta vezeték nélküli töltést, ráadásul akár gyorstöltésre is fel van készítve.

Az iPhone SE egyébként 14 órányi telefonálási időt, 12 óra internet használatot, 8 óra videó lejátszást, 40 óra zenehallgatást kínál egy feltöltéssel. A készülék 30 perc alatt képes feltöltődni 50%-ra a támogatott gyors töltők segítségével. Az akku idő természetesen függ a mobil szolgáltató térerejétől - a rossz térerő gyorsabb merülést jelenthet. 

Vezetéknélküli kommunikáció - WiFi 6 és 5G

Az Apple évről évre építi bele az iPhone modellekbe az iparág legújabb fejlesztéseit a vezeték nélküli technika területéről. A befelé és kifelé is több szálon kommunikálni képes (MIMO), legújabb szabványú és legnagyobb sávszélességű 802.11ax WiFi 6 kapcsolat (2,4 és 5 GHz egyaránt) mellett mobilinternetes szabványok széles körét és az ultragyors 5G vezeték nélküli technológiát is támogatja. Az iPhone SE nano SIM foglalattal rendelkezik, illetve eSIM konfigurációt is támogat, így a világ szinte bármely táján használhatjuk anélkül, hogy fizikailag SIM kártyát helyeznénk bele. (Minden iPhone készülékünk kártyafüggetlen. Előfizetést kártyát bármelyik elterjedt szolgáltatótól vásárolhatunk.) Az iPhone SE a fizikai nano-SIM kártya mellett képes egy eSIM révén a duál-SIM funkcióra, vagyis privát előfizetésünk mellé egy céges kártyát is használhatunk ugyanabban a készülékben, vagy éppen külföldre utazva úgy használhatjuk a kedvezőbb adatforgalmat nyújtó külföldi kártyát, hogy a saját magyar számunk is elérhető marad. 

Az iPhone SE modellek beépített GPS chippel is rendelkeznek. A készülékek úgynevezett Assisted GPS képességgel rendelkeznek, amely révén a legelső helymeghatározásuk is igen dinamikus. Emellett építenek az orosz GLONASS helymeghatározási rendszerre is, amely szintén globális lefedettséget kínál. 

Emellett az iPhone SE modellek Bluetooth 5.0 vezeték nélküli szabvánnyal egészülnek ki. Erről ugyan kevés szó esik, de az új Bluetooth szabvány négyszeresére növeli a hatótávolságát és duplázza a sebességét, miközben stabilabbá teszi a Bluetooth LE eszközök kommunikációját. 

Az iPhone SE duál-SIM képességéről bővebben…

iPhone SE (3) 64 GB

iPhone SE (3) 64 GB - csillagfény

4,7 hüvelykes LED háttérvilágítású Retina HD kijelző IPS technológiával
Apple A15 Bionic processzor
802.11ax WiFi 6 hálózati kommunikáció és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli technológia
5G mobilinternet
Egykamerás hátoldali képrögzítő rendszer portré móddal
Lightning csatlakozó
Vezeték nélküli töltési képesség
Touch ID hitelesítés
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

157 472 Ft + áfa

Bruttó 199 990 Ft

(bruttó 7970 Ft × 36 hó Részletek)

iPhone SE (3) 64 GB - éjfekete

4,7 hüvelykes LED háttérvilágítású Retina HD kijelző IPS technológiával
Apple A15 Bionic processzor
802.11ax WiFi 6 hálózati kommunikáció és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli technológia
5G mobilinternet
Egykamerás hátoldali képrögzítő rendszer portré móddal
Lightning csatlakozó
Vezeték nélküli töltési képesség
Touch ID hitelesítés
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

157 472 Ft + áfa

Bruttó 199 990 Ft

(bruttó 7970 Ft × 36 hó Részletek)

iPhone SE (3) 64 GB (PRODUCT)RED - piros

4,7 hüvelykes LED háttérvilágítású Retina HD kijelző IPS technológiával
Apple A15 Bionic processzor
802.11ax WiFi 6 hálózati kommunikáció és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli technológia
5G mobilinternet
Egykamerás hátoldali képrögzítő rendszer portré móddal
Lightning csatlakozó
Vezeték nélküli töltési képesség
Touch ID hitelesítés
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-2 hét)
Mennyiség:

157 472 Ft + áfa

Bruttó 199 990 Ft

(bruttó 7970 Ft × 36 hó Részletek)

iPhone SE (3) 128 GB

iPhone SE (3) 128 GB - csillagfény

4,7 hüvelykes LED háttérvilágítású Retina HD kijelző IPS technológiával
Apple A15 Bionic processzor
802.11ax WiFi 6 hálózati kommunikáció és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli technológia
5G mobilinternet
Egykamerás hátoldali képrögzítő rendszer portré móddal
Lightning csatlakozó
Vezeték nélküli töltési képesség
Touch ID hitelesítés
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

181 094 Ft + áfa

Bruttó 229 990 Ft

(bruttó 9165 Ft × 36 hó Részletek)

iPhone SE (3) 128 GB - éjfekete

4,7 hüvelykes LED háttérvilágítású Retina HD kijelző IPS technológiával
Apple A15 Bionic processzor
802.11ax WiFi 6 hálózati kommunikáció és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli technológia
5G mobilinternet
Egykamerás hátoldali képrögzítő rendszer portré móddal
Lightning csatlakozó
Vezeték nélküli töltési képesség
Touch ID hitelesítés
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

181 094 Ft + áfa

Bruttó 229 990 Ft

(bruttó 9165 Ft × 36 hó Részletek)

iPhone SE (3) 128 GB (PRODUCT)RED - piros

4,7 hüvelykes LED háttérvilágítású Retina HD kijelző IPS technológiával
Apple A15 Bionic processzor
802.11ax WiFi 6 hálózati kommunikáció és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli technológia
5G mobilinternet
Egykamerás hátoldali képrögzítő rendszer portré móddal
Lightning csatlakozó
Vezeték nélküli töltési képesség
Touch ID hitelesítés
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

181 094 Ft + áfa

Bruttó 229 990 Ft

(bruttó 9165 Ft × 36 hó Részletek)

iPhone SE (3) 256 GB

iPhone SE (3) 256 GB - csillagfény

4,7 hüvelykes LED háttérvilágítású Retina HD kijelző IPS technológiával
Apple A15 Bionic processzor
802.11ax WiFi 6 hálózati kommunikáció és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli technológia
5G mobilinternet
Egykamerás hátoldali képrögzítő rendszer portré móddal
Lightning csatlakozó
Vezeték nélküli töltési képesség
Touch ID hitelesítés
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

220 464 Ft + áfa

Bruttó 279 990 Ft

(bruttó 11 158 Ft × 36 hó Részletek)

iPhone SE (3) 256 GB - éjfekete

4,7 hüvelykes LED háttérvilágítású Retina HD kijelző IPS technológiával
Apple A15 Bionic processzor
802.11ax WiFi 6 hálózati kommunikáció és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli technológia
5G mobilinternet
Egykamerás hátoldali képrögzítő rendszer portré móddal
Lightning csatlakozó
Vezeték nélküli töltési képesség
Touch ID hitelesítés
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

220 464 Ft + áfa

Bruttó 279 990 Ft

(bruttó 11 158 Ft × 36 hó Részletek)

iPhone SE (3) 256 GB (PRODUCT)RED - piros

4,7 hüvelykes LED háttérvilágítású Retina HD kijelző IPS technológiával
Apple A15 Bionic processzor
802.11ax WiFi 6 hálózati kommunikáció és Bluetooth 5.0 vezeték nélküli technológia
5G mobilinternet
Egykamerás hátoldali képrögzítő rendszer portré móddal
Lightning csatlakozó
Vezeték nélküli töltési képesség
Touch ID hitelesítés
Termék részletei
Rendelhető (szállítás: 1-3 nap)
Mennyiség:

220 464 Ft + áfa

Bruttó 279 990 Ft

(bruttó 11 158 Ft × 36 hó Részletek)


Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24 és 36 hónapos futamidővel.

Bővebben a GRENKE lízing megoldásáról…