iPad Air (5. generációs)

Egész előoldalt kitöltő kijelző, Touch ID hitelesítés, USB-C, Smart Connector, M1 processzor és öt vonzó szín. 64 és 256 GB kapacitás.

Indulóár: bruttó 249 990 Ft-tól


Az iPad Air sok szempontból remek választás az olvasni kedvelők számára! Kijelzője már elég nagy, 10,9 hüvelykes átlója van, ám szemben például az iPad Pro modellekkel, kicsit nagyobb méretű kerete révén kényelmesen meg tudjuk fogni anélkül, hogy az érintőkijelzőhöz érnénk hozzá. Ez különösen előnyös, amikor az ágyban fogjuk az iPad Air készüléket olvasás közben, és nem valamilyen állványon található.

Az Apple Books / Könyvek alkalmazás immáron gyárilag is telepítve van az iOS és iPadOS eszközökre, de az üzembe helyezést követően az App Store-ból is le tudjuk tölteni az Apple Books / Könyvek nevű alkalmazást. 

Az Apple Books képes szerzők, műfajok, egyénileg létrehozott kategóriák alapján gyűjteni a könyveket, amelyekben jegyzeteket helyezhetünk el, szövegrészeket emelhetünk ki, könyvjelzőt helyezhetünk el, hogy akár hónapok múlva is tudjuk, hogy éppen hol tartottunk. Az alkalmazás olyan kényelmi funkciókat kínál, mint az éjjeli mód - fekete alapon fehér betűk annak érdekében, hogy ne zavarjuk a közelünkben alvót -, a betűméretek rugalmas változtatása, vagyis ha nem akarjuk a szemünket terhelni, akkor nagyobbra állíthatjuk a betűméreteket, és betűtípust is változtathatunk. A fényerő akár önműköd változtatása révén a háttérfénynek megfelelő kijelző világítást állíthatunk be, hogy minden környezetben kellemes legyen az olvasás. 

Az Apple Books / Könyvek az Apple ekönyv olvasó megoldása, amely nem csak gyűjti és igényeink szerint kategorizálja a könyveinket, hanem kapcsolatot biztosít az Apple Books Store felülethez, amelyen könnyedén kereshetünk kedvünkre való műveket. A MacMag.hu több cikksorozatának kibővített, multimédia tartalomban gazdag változata is elérhető ekönyv formátumban, amely azért kényelmes, mert internet kapcsolat nélkül is bármikor olvasható, egyes részletek kiemelhetőek, jegyzetek fűzhetőek hozzá, és nem csak az iOS, hanem az macOS rendszerekre is szinkronizálhatóak. 

A legzseniálisabb tulajdonsága az Apple Books alkalmazásnak pedig, hogy az iCloud kontónk révén folyamatos szinkronban van minden eszközünk: vagyis ha az iPad Air felületén olvasunk, akkor annak eredménye az iPhone-ra, iPod touch-ra és a Mac-re is szinkronizálódik, így ha később a Mac-en olvasunk reggeli kávézás közben, akkor a Mac ott fog tartani, ahol az iPad Air felületén abbahagytuk. Ugyanez a helyzet, ha tömegközlekedésen az iPhone-ra hagyatkozunk, és a munkába villamosozás közben olvasunk. 

Az Apple Books alkalmazást többféle forrásból tölthetjük fel: az Apple által üzemeltetett Apple Books Store felületén egyre több értékes hazai kiadvány érhető el. A különféle kiadók - például a szakkönyveket készítő Peachpit Press - a saját weblapjukon is árusítanak könyveket, és több könyvesbolt, például a Líra is értékesít elektronikus kiadványokat, amelyeket viszonylag barátságos áron megvásárolhatunk. Emellett az Apple egy alkalmazást is kínál az ePub formátumú publikálásra. A Pages szövegszerkesztő seígtségével könnyedén hozhatunk létre PDF iratokból vagy bármilyen más forrásból ePub könyveket. Ez hasznos akkor, ha például a Magyar Elektronikus Könyvtárból töltünk le könyveket, a magyar irodalom klasszikusait,és ezeket szeretnénk az iPad Air felületén is élvezhető formátumúra alakítani. 

ePub iratok létrehozása a Pages szövegszerkesztővel…

Az Apple Books / Könyvek olvasási élménynek több remek vonása is van: roppant hasznos, hogy kiemelhetünk részleteket, jegyzeteket írhatunk egy-egy könyvbe anélkül, hogy kárt tennénk benne. Sok esetben találunk rá egy műben nagyon jó gondolatokra, de a papír alapú könyv olvasása közben kényelmetlen ezeket kijegyzetelni. Az ekönyv esetén ez az olvasás felületén megtörténhet, ráadásul könnyedén meg is oszthatjuk a jó idézetet ismerőseinkkel, barátainkkal. A kiemelés egy szón való dupla bökéssel történhet, illetve az ujjunk húzásával. Ekkor megjelenik egy menü, ahonnan a kiemelést kiválaszthatjuk, illetve annak alapértelmezett sárga színét módosíthatjuk más árnyalatra. A kiemelés mellett a kis négyzetre hasonlító ikonra bökve jegyzeteket is fűzhetünk egy-egy kiemelt szövegrészhez. A jegyzetek természetesen kereshetőek, és akár évekkel később visszatérve a műhöz visszaidézhetjük korábbi gondolatainkat, kutatás során sok-sok mű feldolgozásakor könnyedén megtaláljuk az esetleges hivatkozásainkat. 

Annak érdekében, hogy szemünk ne fáradjon el, az Apple Books / Könyvek éjjel képes önműködően átkapcsolni fekete alapú felületre, illetve a hófehér alap felület helyett szépia tónust is választhatunk, amely visszafogottabb erővel világít a szemünkbe. További lehetőség a sötétszürke alap, amely nem fekete hátterű, de mégis kíméletes a szemhez. Célszerű az olvasásnál a fényerőt visszább venni, hogy a szemünk számára ne legyen kellemetlen és megerőltető az esetleges túl erős fény. Az eltérő méretű AA feliratú gomb alatt nem csak a fényerőt állíthatjuk, illetve a hátteret módosíthatjuk, hanem lehetőségünk van a betűméret szabályozására - kisebb és nagyobb méreteket állíthatunk be az aktuálishoz képest, amely természetesen a könyv oldalszámának módosulásával jár. Illetve az iOS rendszerek szűkös betűcsalád készletéből válogatva módosíthatjuk az Apple Books / Könyvek alkalmazás alapértelmezett és a könyv megjelenítése során használt betűtípusát. 

Tipp: E felületen tudjuk beállítani az önműködő éjszakai témára váltást, ha az iOS eszköz azt érzékeli, hogy sötét van. Az Auto-Night Theme opció aktiválásakor az Apple Books / Könyvek önműködően sötét háttérre vált, amint a háttérfény látványosan lecsökken.

Az olvasás közben az aktuális abbahagyáskor könyvjelzőt tudunk elhelyezni a műben. Ez a könyvjelző nem csak az adott eszközön látható, hanem megjelenik más készülékeinken, a Mac-en éppúgy, mint az iPhone, iPod touch vagy iPad modelleken. A lényeg, hogy ugyanaz az Apple ID legyen bejelentkezve: egy iCloud szolgáltatásról van szó.
Bővebben az iCloud szolgáltatásról…

A könyvjelzőinket, a kiemeléseket és a megjegyzéseket az Apple Books / Könyvek iOS alkalmazás felületén a felsorolásra utaló három függőleges pontból és vonalból álló gombra bökve érhetjük el. Ekkor megjelenik a fejezeteket is listázó felület, amelynek három része a Contents / Tartalom, a Bookmarks / Könyvjelzők és a Notes / Jegyzetek. A tartalom alatt a fejezetek címei jelennek meg, illetve a hozzájuk tartozó oldalszám. A könyvjelzők alatt a műben elhelyezett egy vagy több könyvjelző - mivel digitális produktumról van szó, természetesen több helyre is rakhatunk könyvjelzőt, és kiemelhetünk így számunkra fontos tartalmakat. A jegyzetek alatt találhatóak meg azok a szövegrészek, amelyeket kiemeltünk, és azok oldalszáma, valamint a kiemelésekhez fűzött esetleges jegyzetek is. 


Az iPad Air garantáltan hamar a kedvenc olvasmányunkká válik.