Apple Watch SE (2022)

Kifejezetten fitnesz funkcióra alkotott, versenyképes árazású óra strapabíró alumínium burkolattal, változatos szíjakkal.

Ár: bruttó 119 990 Ft


Az Apple Watch egyik frissnek számító funkciója az alvásfigyelés, amely hardveres újdonságot nem igényel, hanem egy hosszas kutatással és fejlesztéssel kidolgozott, a gépi tanulásra is építő funkció, hogy információkat gyűjtsön az óra arról, hogy hogyan is alszunk. 

A Sleep / Alvás alkalmazás a watchOS 7 rendszerben mutatkozott be az iOS 14 Health / Egészség program társaként, amely ráadásul a Clock / Óra alkalmazásunkkal is együttműködik, és ébresztést képes elhelyezni a telefonon megadott ébresztő időpontok között. 

Fontos kiemelni, hogy az alvásfigyelés mögött nincsen hardveres változás, tehát ha este 12%-on van az óránk akkumulátora, akkor alvás előtt azt tölteni szükséges, hogy a figyelési funkció megfelelően működjön. Az esti és reggeli fürdések közben töltött óra normál használat mellett általában feltöltődik annyira, hogy kibírja a napot és az éjszakát, de ha nagyon aktívan használjuk, akkor bizony a nap folyamán tölteni lehet szükséges az órát. 

A Sleep / Alvás alkalmazás számos olyan funkciót egyesít egy felületen, amelyek már korábban megvoltak. Az iPhone például képes volt alvási figyelmeztetéseket adni annak érdekében, hogy kialudjuk magunkat - a Sleep / Alvás ikonja is ezt utánozza kék alapon a korábbi iPhone-os verzió narancssárgája nyomán. 

A funkció beállítása az Apple Watch alkalmazásokhoz képest hosszúnak mondható, így akkor érdemes hozzáfogni, ha van éppen 5-6 percünk erre. Az óra felületén lefelé kell görgetni, mert a feliratok alatt még van tartalom, illetve Next / Tovább gomb, amelyre rá kell bökni a további beállítási stációk eléréséhez.

Az első felületen tudjuk megadni, hogy hány órát kívánunk aludni egy éjjel: ez alapból 8 óra, de aki délután is pihen vagy nem hosszan alvó, természetesen ennél rövidebb alvási időt is beállíthat a mínusz gomb lenyomásával, amely 30 percet csíp le az alvási időből. A plusz ezzel ellentétesen 30 perccel toldja meg a kívánt alvási időt. Az óra ébredés után elismerően jelez, ha teljesítettük az alvás célunkat. A Sleep / Alvás alkalmazás finoman felhívja a figyelmet arra is, hogy az ágyban töltött idő, amit az iPhone használatával töltünk, nem számít bele az alvásba, tehát azt is figyelembe veszi majd a kalkulálás során. 

Az alkalmazás teljes körű megoldást szeretne nyújtani az alvás területére, amelyhez az ébredés is hozzátartozik, így a felületen beállítható, hogy mikor szeretnénk kelni, és az óra rezgésekkel és saját ébresztő csengőhangokkal teszi hathatóssá a felkeltés feladatát. A beállított ébredési idő és alvási cél alapján következik az az időpont, amikor le kell feküdnünk: ha például 7.30-kor ébredünk, és 8 órát szeretnénk aludni, akkor 23.30-kor kell alvási céllal az ágyba bújnunk, amely kapcsán az óra figyelmeztet. Azt is beállíthatjuk, hogy ezt a folyamatot mely napokon szeretnénk kérni, ha például vasárnap a szemünk első kinyílására szeretnénk ébredni, akkor kiiktatható ez a funkció.

Aki aludt már korábban Apple Watch készülékkel a karján, az tudja, milyen kellemetlen, amikor a vaksötétben egy kézmozdulatra az óra felvillan, és az 1000 nites fényerejű kijelző elkezdi sütni a szemünket. Nos, a Sleep / Alvás alkalmazásban beállított alváskor ez nem fordul elő: minden értesítés és kézmozdulatra aktiválódó fényjel le van tiltva, csak a pihenés van az előtérbe helyezve. (Az alkalmazás arra is képes, hogy az iPhone-ra hasson, és annak is aktiválja a Do Not Disturb / Ne zavarjanak funkcióját, illetve egyszerűsítse a képernyő tartalmat, ha megérintjük a telefont éjjel.)

Az Apple Watch az ágyban viselve vizsgálja az alvásunk minőségét: a mozdulatlanságunkból következtet a mélyalvási időszakokra, a mocorgásból a nyugtalan szakaszokra. Ez alapján az iPhone Health / Egészség alkalmazásában értékeli az alvásunkat.

Végül pedig az óra tájékoztat arról, hogy az alvási idő előtt jelez majd, hogy érdemes töltőre tenni az órát, hogy kibírja velünk az éjszakát. Az Apple Watch olyan eszköz, amelyet minden nap tölteni szükséges, így az alvásfigyelés funkció használata okán még egy picit több odafigyelést igényel az óránk is cserébe azért, hogy odafigyelésével vigyáz az egészségünkre.