Apple Watch SE (2022)

Kifejezetten fitnesz funkcióra alkotott, versenyképes árazású óra strapabíró alumínium burkolattal, változatos szíjakkal.

Ár: bruttó 119 990 Ft


Fitnesz megoldások az Apple Watch készüléken

Az Apple Watch egyik fontos funkciója az életmód megfigyelése és annak befolyásolása, a mozgásban gazdagabb életvitel inspirálása. Ennek alap alkalmazása az Activity / Aktivitás program, amelyhez egy Workout / Testedzés alkalmazás is társul. Ebben a cikkben ezeket tekintjük át. 

Az Apple Watch nem a szokványos aktivitás figyelő konstrukció, vagyis nem az a célja, hogy a napi 30 perc mozgásunkat mérje, és megdicsérjen, hogy milyen jók voltunk. Helyette az egész napos ütemezett aktivitások fontosságát emeli ki valamennyi aktív testmozgással. Az Acitivity alkalmazás nem kimondottan bonyolult: három diagramja az elégetett kalóriák számát, a napi aktív testmozgást és az olyan órák számát figyeli, amikor legalább egyszer felálltunk egy két percet sétáltunk. 

Ez a megközelítés azért jó és eltérő sok más aktivitásfigyelő eszköztől, mert nem lehet letudni a mozgást félóra alatt reggel, és élni abban a tudatban, hogy tunyulhatunk, mert már mozogtunk eleget. Az Apple Watch Activity alkalmazása legalább 12 órát átölel, mivel a kék kör csak akkor teljesedik ki, ha legalább 12 olyan óra van, amelyben legalább egyszer felálltunk és mozogtunk. Felállni ülő helyzetünkből munka közben azért fontos, mert a vérkeringésünk szempontjából előnyös, ha néhány percet mozgunk. Munka közben azonban ezt tipikusan elfelejtjük, vagy elpörögnek az órák, és nem is tűnik fel, hogy már 3 órája ülünk egy helyben - csak azt érezzük, hogy zsibbadás van a lábunkban, és már sehogy sem jó ülni. Az Apple Watch ezt az élethelyzetet szeretné kizárni az életünkből azzal, hogy ha nem mozdulunk meg, nem állunk fel, akkor figyelmeztet - ideje egy kicsit mocorogni. 

Az óra beállításakor az életvitelünktől függően kalibrálhatjuk azt a célt, amelyet szeretnénk elérni: mind a kalóriaszám, mind az aktív testmozgással töltött idő, mind pedig az állással érintett órák száma szabályozható, vagyis enyhíthetjük vagy szigoríthatjuk valamelyiket - ha például az aktív testmozgás több, akkor ott komolyabb célt is kitűzhetünk. Később az Activity alkalmazás felületén erősen megnyomva a kijelzőt férhetünk hozzá a beállításokhoz, ahol a kalóriaszámot tudjuk módosítani. 

Az Activity alkalmazásban rendkívül hasznos képesség, hogy míg az aktív testmozgás (Exerscise) íve könnyen körbeér sétával vagy kocogással, a kalória égetés nem ugrik olyan drámait, hogy az lustulásra motiváljon. 

Az Activity alkalmazás bármikor elérhető az Apple Watch gyorsképernyőjén, azaz az óra aktiválását követően az ujjunkkal felfelé húzva elérhetjük a felületet, és az iPhone (és egyéb iOS eszközök) felületére is letölthetjük az alkalmazás párját, hogy ott figyeljük a statisztikákat. Az Activity alap helyzetben a három kört mutatja, de bökésre részletezi az adott adatokat. Így például a Stand / Állás információnál megmutatja, hogy mely órákban érzékelte, hogy felálltunk. (A halovány színű órákban lehetséges, hogy felálltunk, de mozogtunk eleget, így az is előfordulhat, hogy akár álló munka mellett az óra nem jelzi aktívnak az adott adott órát, mert álltunk ugyan, de nem tettünk kisebb sétát.) Az Exercise / Testgyakorlat adatnál azt, hogy mely órában hány perc aktív testmozgást mért, illetve a kalóriaszámnál azt, hogy melyik órában mennyi kalória elégetését mérte meg. 

A felületek között oldal irányú húzással tudunk váltani. Minden felületen lehetőség van lefelé is görgetni, amellyel mélyebb információkhoz férünk hozzá - időrendben lebontva látjuk, hogy mely napszakban voltunk aktívak. 

A hármas körnél lefelé görgetve az összes napi elégetett kalóriát, a megtett lépések számát és a megtett távolságot láthatjuk. Olykor egészen meglepő, hogy milyen sokat sétálunk egy aktív nap során. 

Az Activity / Aktivitás alkalmazás mint egy edző, motivál arra, hogy egész nap mozgassuk a testünket, és ezáltal egészségesebben éljünk és dolgozzunk. 

Az alkalmazás társa a Workout / Testedzés nevű kiegészítő, amelyet az Apple Watch nyitó kijelzőjén, a digitális koronát lenyomva zöld ikonban futó szimbolizál. 

Itt több olyan testmozgást is beállíthatunk, amelyet másként érzékelne az Apple Watch, ha nem tudná, hogy mit csinálunk. Például a kültéri vagy szobakerékpározás ilyen mozzanat. Itt a pulzus és a távolság adataiból következtet az óra arra, hogy milyen aktívak vagyunk, hiszen a kezünk mozgásából nem derülne ki, hogy egyáltalán mozgunk - képzeljük csak el, hogy egy szobabiciklin épp a fülünkön kapkodjuk a levegőt, de az óra szerint kényelmesen álldogálunk, mert a kezünk a kartámlán nyugszik! Ha azonban a Workout / Testedzés alkalmazásban elindítjuk az adott foglalkozást, akkor az Apple Watch ennek megfelelően figyeli a testünket, és kommunikál az iPhone készülékkel is, így biciklizésnél a sebességből és terepviszonyokból is következtet, hogy mennyire is vagyunk aktívak. 

A Workout alkalmazás használata összefügg az Activity alkalmazással, vagyis ha biciklizünk egy erőteljeset, akkor a kalóriák égetése és a testmozgás indexei is mozognak, vagyis az eredményeink nem élnek külön életet, hanem beleszámítanak az aktivitásba. 

A Workout alkalmazás némi nehézsége volt a watchOS 5 rendszerek előtt, hogy észben kell tartani a biciklizés előtt elindítani, mert a biciklin már balesetveszélyes volt hozzáférni és elindítani. A watchOS 5 rendszertől kezdődően azonban az edzések többsége esetén az óra már magától érzékeli a mozgás típusát, és képes egy bökéssel jelezni, hogy érzékeli az edzés kezdetét és megszakítását, és sokkal egyszerűbbé vált az elindítás és a megállítás. Az edzés típus mérései egészen pontosak. A felületén hosszan bökve lehetőségünk van szüneteltetni (Pause) vagy megállítani (End). 

A befejezést követően lehetőségünk van részletesen áttekinteni az eredményeinket, amelyek mérésénél az iPhone jelenléte igen előnyös. A műveletet mentéssel (Save) vagy elvetéssel (Discard) tudjuk lezárni. 

A Workout / Testedzés alkalmazás egyetlen hátránya, hogy elképesztő mértékben meríti az Apple Watch készüléket, amely 4 óra mozgás mellett szinte teljesen lemerül, de jó eséllyel ennél hamarabb is. De ha nem is merül le, olyan mértékben leszívjuk az akkumulátort a folyamatos figyeléssel és pulzus méréssel, hogy a nap végéig nem fogja bírni az igénybevételt, és végül nem ad majd pontos adatot az egész napos aktivitásunkra vonatkozóan. Ez sajnos egy komoly, és nem elhanyagolható hátránya a technika és az alkalmazás együttműködésének. (Az Apple által vizionális elképzelés, hogy aktív sportolást követően lezuhanyzunk, és addig az óra töltődik.) 

Fontos még, hogy mindenképpen befejezzük és lezárjuk a Workout műveletet, mert amíg nem nyomunk például Save vagy Discard gombot, addig az alkalmazás figyel, és jobban meríti az óra akkumulátorát, mint az alap állapot. 

Az Apple Watch kifinomult mérési képességei és jól átgondolt szoftveres megoldásai révén hasznos fitnesz kiegészítő, amely könnyen beépül napi aktivitásaink közé, és motivál arra, hogy többet mozogjunk. 

Tevékenység megosztás és versengés barátokkal

Az Apple Watch aktivitási funkcióinak egyik izgalmas területe, hogy az ismerősök képesek lehetnek motiválni egymást arra, hogy többet mozogjanak és ezáltal egészségesebben éljenek. 

Az iPhone készüléken futó Acitivity / Tevékenység alkalmazásban találjuk a Sharing / Megosztás szekciót, ahol lehetőségünk van szinte bárkit hozzáadni a listához, akiről tudjuk, hogy van Apple Watch a karján - amennyiben az ismerőseink között található, és iMessage szintű kommunikáció van közöttünk, akkor az alkalmazás fel is ajánlja az adott személyt - itt felmerül a kérdés, hogy az Apple miért hirdeti, hogy kinek van órája. Nos az álláspont az, hogy ha egy ismerősünkkel iMessage közelségben vagyunk, akkor nem titok az sem, hogy Apple Watch van a karján, ám az aktivitás adatok megosztásához mindenképpen a jóváhagyása szükséges. 

Miután felvettük a listára azokat az ismerősöket, akikkel szeretnénk megosztani az aktivitásunkat, illetve látni szeretnénk az ő aktivitásukat, néhány beállítást érdemes végrehajtani. Az Apple szerint jópofa dolog, ha értesítést kapunk mindenféle felesleges dologról, például hogy egy barátunk befejezett egy edzést vagy bezárta az állás körét. Ezeket az adott személyt kiválasztva a listából és a megjelenő felületen legörgetve a Mute Notifications / Értesítések némítása paranccsal tudjuk kikapcsolni. Ezt követően napi szinten nyomon követhetjük, hogy az adott ismerősünk mennyire volt aktív. Fontos azonban, hogy nem látunk olyan személyes adatokat, mint a térkép, vagy hogy a nap mely órájában volt ébren az illető. 

Miután ismerőseinket felvettük a megosztási felületre, akár az Apple Watch felületén, akár az iPhone Activity alkalmazásának felületén lehetőségünk van versenyre kihívni az adott személyt. A verseny az elfogadást követő napon indul, és hét napig tart. A szabályok egyszerűek és igazságosak: nem az elégetett kalóriák versengenek, hanem a saját beállításokhoz mért teljesítmény. Vagyis az 50 kilogrammos hölgyek is versenghetnek a 80 kilogrammos férfi ismerősökkel, akik tömegük okán puszta létükkel több kalóriát fogyasztanak, mivel az Acitivity / Tevékenység alkalmazás arányokat mér, mindenki saját teljesítményéhez mért arányait. Az arányokat alakítják pontokká, és így lehet előnyre szert tenni. Az is előnyös, hogy naponta maximum 600 pontot lehet szerezni, vagyis ha egy lustább ismerős két napon agyonhajszolja magát a győzelemért, akkor csak az a két napja lesz erős, ám ha a kihívója minden nap kiegyensúlyozott jó teljesítményt nyújt, több pontot szerezhet. 

Az Apple Watch érmekkel jutalmazza a tevékenységet, és érmet kap az is, aki veszít a versenyben: a részvételért, egy kihívás teljesítéséért nyer érmet. A győztes külön érmet kap azért, hogy nyert, és ezeket az érmeket lehet gyűjtögetni és megcsodálni, megosztani az Acitivity / Tevékenység alkalmazásban. 

A teljesítményt napi bontású statisztikában látjuk, és folyamatosan lehetőség van újabb és újabb kihívásokban részt venni lelkes és tevékeny ismerősökkel. 

A tevékenység megosztás és a versenyek személyesebbé teszik az Apple Watch használatát és motiváltabbá a felhasználókat.