iRig Pads

Tizenhat, LED megvilágítású nyomógombbal felszerelt MIDI vezérlő eszköz programozható nyomógombokkal, csúszógombbal, potméterekkel elektronikus zenei produkciók létrehozásához, keveréshez.

Ár: bruttó 55 990 Ft


Az IK Multimedia a mobil előadóművészek számára alkotta meg iRig Pads nevű, rendkívül könnyű, 16 gombbal ellátott MIDI vezérlő megoldását az iOS eszközök és a Mac gépek hasznos tudással való kiegészítésére. A termék segítségével hangmintákat indíthatjuk, keverhetünk a lemezlovasok stílusában és dinamizmusával, történjen ez stúdióban vagy a színpadon. A mobil elektronikus zenekészítés utánozhatatlan eszközéről van szó. 

Az iRig Pads méretét a rajta lévő gombok határozzák meg, amelyek kialakítása a könnyed használatot célozza. A termék maga igen vékony: 23 milliméter. Mindehhez rendkívül kis tömeg társul, amely révén könnyedén elhelyezhetjük a táskánk zsebében a terméket. Rendkívül alacsony fogyasztása révén pedig nem kell külső tápegységet cipelnünk: a termék bámulatosan kis energiaigénye jóvoltából a Mac USB kapujáról, illetve az iOS eszközök Lightning kapujára, az eszközök saját akkumulátorát fogyasztva, illetve asztali gépek esetén a hálózati áramforrást használva képes üzemelni. 

A gyártó a széles körű kompatibilitás érdekében USB és Lightning adatkábelt is biztosít a termék csomagjában, illetve külön megvásárolható a 30-tűs kábel is a régebbi készülékekkel való használathoz.

 


Az iRig Pads összesen 16 darab vezérlő gombbal van felszerelve, amelyek négyféle LED fényével világíthatóak meg olyan MIDI támogatású szoftverekkel összhangban, mint a SampleTank az IK Multimediától. A gombok képesek zöld, piros és narancs színekben is világítani, illetve ezek kombinációjában is. Mindez szoftveresen szabályozható, beállítható. De az iRig Pads ennél többet nyújt - túlmutatva a klasszikus gomb alapú MIDI vezérlőkön: nyomógombokkal, potméterekkel és csúszógombbal is kiegészül, amely szintén programozható, a produkció igényeihez igazítható funkcióra tanítható meg. 

Az iRig Pads minden vezérlése MIDI alapú és így testre szabható. Az egység 16-féle önálló MIDI térképpel, MIDI „jelenettel” látható el, tanítható meg, amelyeket különféle alkalmazások segítségével újra előhívhatunk. Gyárilag hat előprogramozott MIDI jelenet kapcsolódik az eszközhöz, de továbbiakat is könnyedén létrehozhatunk. A MIDI jeleneteket támogatják olyan IK Multimedia alkalmazások, mint a SampleTank macOS vagy iOS változata, illetve a Groovemaker és a DJ Rig. Az iRig Pads kiváló megoldás a különféle ütemek, alapok létrehozására akár utazás közben is. E területre remek kísérleti terepet nyújt a SampleTank alkalmazás. Ennek segítségével stúdió minőségű anyagokat hozhatunk létre. A gyártó ígérete szerint az iRig Pads rendkívül természetes érzetet kölcsönöz az alkotáshoz, testre szabhatósága révén pedig megkönnyíti az alkotással kapcsolatos környezet elsajátítását.

Az IK Multimedia természetesen nem hagyja el azon jó szokását, hogy a termékéhez kiegészítő hangokat is biztosít: az iRig Pads mellé letölthető a The Grid nevű, 50 hangszerből álló csomag, amely 800 hangmintát foglal magában 300 MB terjedelemben, és amellyel további 50 MIDI mintához is hozzáférhetünk a SampleTank szoftverben való használathoz. 

Az iRig Pads nem csak ütemek és dallamok alkotásához kiváló eszköz, hanem keveréshez is használható. Az iRig Pads számos alkalmazással használható, így a Mac rendszerken GarageBand, az Ableton Live, a Maschine, iOS rendszereken az FL Studio Mobile, az iMPC Pro, illetve a GarageBand mobil változatának a segítségével betárazhatunk és elindíthatunk sávokat valós időben, késés nélkül, amellyel újszerű keverési módra nyílik lehetőségünk. 

Mellékelt tartalmak:

iPhone/iPad

SampleTank for iPhone/iPad - ingyenes hangminták

Syntronik Pro-V - ingyenes hangszerek

Cubasis LE

Mac

SampleTank 4 SE

További egy letölthető szoftver bónuszként ezek közül: 

Díjak, elismerések

A NAMM 2021 elismerése az IK Multimedia termékének… 

A MusicRadar elismerésének rövid összefoglalója…


Az iRig Pads feltérképezése a MainStage programban

Az iRig Pads tizenhat nagy méretű nyomógombot, továbbá két különálló kisebb kapcsoló gombot, két potmétert, egy nyomható potmétert és egy tológombot is biztosít a számunkra. 

Az iRig Pads a dobgépek és dobszettek használata esetén képes különféle hangokat vagy hangmintákat bejátszani, amelyek egy-egy szett esetén a MainStage-ben előre definiálva vannak, de igényeink szerint ezeket át tudjuk alakítani, illetve rá tudjuk programozni a hangokat és funkciókat a MIDI eszközökre.

Új produkció létrehozásakor a MainStage felületén a Drums / Dobok kategóriában kettő típust találunk: 8 Drum Pads és 16 Drum Pads. Ez utábbi azért roppant ideális, mert az iRig Pads tizenhat programozható gombot tartalmaz, vagyis ezeket a produkciókat pontosan le tudjuk képezni a hardverünk lehetőségeire. 

A MainStage felületén egy 16 Drum Pads produkció létrehozásakor a dobszett kiválasztását követően azt tapasztaljuk, hogy a hardver minden gombja valamilyen hangot ad ki, de ezek a hangok nem ott vannak fizikailag, ahol a szoftver felületén dupla kattintásra ugyanezt a hangot halljuk. Vagyis eltér a szoftver kiosztása és az iRig Pads kiosztásától. 

Egy fellépés során praktikusan szeretnénk átlátni, hogy melyik nyomógomb milyen hangot ad: taps, lábdob, cin, stb. A beállítás módja, hogy a MainStage bal felső részén lévő Edit / Szerkesztés nézet aktivitása esetén kiválasztjuk az adott gombot a középen megjelenő virtuális gombtáblán, majd a felület jobb felső részén lévő Assign & Map / Hozzárendelés és térképezés gombra kattintunk. 

Amennyiben azt a hangot szeretnénk a szoftverben az adott helyre rögzíteni, amely az iRig Pads gombjának lenyomásakor megszólal, akkor csupán háromszor meg kell nyomnunk a piros keretet gomb fizikai megfelelőjét, és a hozzárendelés megtörténik. Amennyiben másik hangot szeretnénk ott hallani, akkor az adott gomb kiválasztását követően az Assign & Map / Hozzárendelés és térképezés gombra kattintva a felület alatt lévő kínálatból tudunk választani. Itt az adott dobszett esetén találunk egy MIDI Notes / MIDI hangjegyek mappát, amelyben konkrétan végig tudjuk léptetni a hangokat annak megfelelően, hogy melyiket szeretnénk elérni és hozzárendelni. A képen például az A#2 hangjegy kerül a jobb alsó sarokban lévő gombhoz hozzárendelésre.

Az iRig Pads eszközön találunk tológombot és potmétereket, amelyek szintén hozzárendelhetőek bizonyos szoftveres funkciókhoz. A tológomb praktikusan a hangerőt állítja, de használhatjuk modulációs tekerőgomb helyett is

Az Edit / Szerkesztés felületen a hangerő szabályzó gomb kiválasztását követően az Assign & Map / Hozzárendelés és térképezés gombra kattintva a MIDI eszköz tológombját kell a minimális érték és a csúcsérték között mozgatni, hogy a feltérképezés megtörténjen. A MainStage irányelve itt is a háromszor megismételt művelet, de a tapasztalat szerint az IK Multimedia termékek jeleit már a második művelet során felismerte a szoftver. 

A tológombok és potméterek esetén abszolút és relatív értékeket is tud kezelni a MainStage, vagyis igény esetén a fizikai gomb állapotát tükrözi a szoftver, vagy kezelési mozzanat esetén a szoftveres értéken a fizikai gombnyi módosítást hajtja végre, de nem párhuzamosan annak értékével. (Vagyis ha a fizikai potméter értéke 3, a szoftver értéke 8, akkor 2 egység növeléssel a fizikai gomb értéke 5, a szoftveres érték 10, tehát a hatás relatív.) A relatív beállítás irányban lehet azonos és sebességben összhangban lévő vagy ellentétes, inverz is. Ezeknek a beállításoknak korábbi megszokás esetén lehet haszna, a legtöbbek számára az abszolút működés az ideális.

Számos hangszer esetén találunk több potmétert, amelyek a hangképet tudják szabályozni, illetve a dinamikát tömöríteni, visszhangot vagy késleltetést előidézni. A szoftverben nincsen korlátozva a potméterek száma, és általában tizenkét ilyen található: High Tone, Low Tone, Drive, Crush, Compressor, Transient, Hi Cut Filter, Lo Cut Filter, Modulate, Flanger, Delay és Reverb. Az iRig Pads esetén egymás alatt kettő, illetve jobbra egy harmadik potméter is található, amelyekhez ilyen funkciókat rendelhetünk. 

A potméter kiválasztását követően az Assign & Map / Hozzárendelés és térképezés gombra kattintva a hardveren el kell forgatni induló állásból végállásba a potmétert háromszor, és a MainStage megtanulja a MIDI eszköz funkcióját, illetve hozzárendeli az adott szoftveres funkcióhoz. Ezt követően például szabályozhatjuk a Delay vagy a Reverb értékét (ezeket a szürke téglalapra kattintva be kell kapcsolnunk, ha élni kívánunk az effektussal, a bekapcsolást követően a téglalap kék színűre változik, „világít”.)

A MainStage segítségével rendkívül sokoldalúan tudjuk feltérképezni a MIDI eszközeinket, és roppant hasznos tudás, hogy egy koncert, fellépés vagy stúdiótevékenység alkalmával azok a hangok szólalnak meg, amelyeket használni kívánunk, illetve nem kell a gépen lévő kis felületet egérrel vagy ujjkövetővel kezelni, hanem egy dedikált hardveren lévő, kényelmesen elérhető nagy gombokat tudunk lenyomni.

Léptetés a Patch elemek között

Az iRig Pads számmal jelölt, 1-es és 2-es gombja kínálkozik arra a célra, hogy a léptető funkciót függésbe hozzuk a MainStage szoftveres felületével. Ehhez az Edit / Szerkesztés felületen ki kell választanunk a középső részen a Patch rész alatt megjelenő lefelé gombot, amely kék keretet kap, majd az Assign & Map / Hozzárendelés és térképezés gombra kattintva háromszor lenyomni az adott MIDI hardveren azt a funkciót, amivel használni kívánjuk a léptetést. 

A MainStage jelez, hogy a vezérlés más szinten ki van osztva, de ezt felülírhatjuk az Override Mapping gombbal, és ugyanilyen módon beállíthatjuk a lefelé gomb funkcióját is a hardverünk szabad gombjához. Ezt követően könnyedén tudunk a Patch listán is léptetni a MIDI eszközünkkel. Ezt a mozzanatot ugyan a kurzorgombok is ellátják, de koncert vagy gyakorlás közben a MIDI eszköz vélhetőleg inkább van a kezünk ügyében, minthogy a Mac apró kurzor mozgató billentyűit becélozzuk. 

A beállításokat természetesen koncertenként külön-külön tudjuk létrehozni és alkalmazni, vagyis minden esetben az aktuális igényeinket tudja kiszolgálni a birtokunkban lévő iRig Pads MIDI vezérlő megoldás és a MainStage szoftvercsomag.

Részletes technikai paraméterek

Kiterjedés: 190 mm x 205 mm x 23 mm
Tömeg: 547 gramm
A dobozban: iRig Pads, Lightning kábel (60 centiméter), USB-A kábel (60 centiméter)

• MIDI pad vezérlő/dallam készítő állomás
• 16 darab sebesség érzékeny nyomógomb
• Eltérő színű LED kijelzők a sebesség és a bejövő MIDI jelek kijelzésére
• Két MIDI potméter, két nyomógomb, egy csúszógomb és egy forgatható nyomógomb - mindegyik programozható
• Kitartó- és effektuspedál csatlakozási lehetőség (jack)
• 16 darab, a felhasználó által programozható funkció
• MIDI adat küldése és fogadása
• Tápellátás a kiszolgáló eszközről USB szabvány szerint