iRig Mic Lav

Ruházatra csíptethető mini mikrofon iOS eszközökhöz élő visszahallgatási lehetőséggel, 1,5 méteres kábellel, összefüzési lehetőséggel. Interjúk készítéséhez nagy háttérzajú területeken.

Indulóár: bruttó 17 990 Ft-tól


Az iPhone készülékek bámulatosan jó kamerával vannak felszerelve, és használatuk mára már valós lehetőséggé vált akár a műsorkészítés, akár a filmezés területén is. Előfordul azonban olyan helyzet, hogy a telefon és egy interjú alanyának távolsága a mikrofon számára nem a legoptimálisabb, és bár a kép felvétele kiváló, a hang nem tökéletes például a háttérzaj aránya miatt, vagy éppen a kérdező túl hangos az interjúalanyhoz viszonyítva. 

Erre a problémakörre alkotta meg az IK Multimedia az iRig Mic Lav nevű termékét, amely a televíziók által is használt klasszikus csíptethető mikrofon, amely révén elkerülhetőek a fentebb felvázolt problémás helyzetek, és garantáltan jó minőségű, megfelelő hangerejű felvételek készíthetőek, mivel a megszólaló személy ruháján helyezhető el a mikrofon. 

Természetesen az IK Multimedia nem állt meg azon a ponton, hogy egy egyszerű csíptethető mikrofont készítsen: az iRig Mic Lav összefűzhető, vagyis például egy zajos sporteseményen kettőt is használhatunk, hogy az interjú készítője és alanya is tökéletesen hallható legyen, ráadásul azonos hangerővel. Az iRig Mic Lav emellett kiegészül kimenettel is, így élőben visszahallható a mikrofon által fogadott jel, amely révén már a próbafelvételek során tökéletesen beállítható a technika, hogy a megismételhetetlen hangfelvétel biztosan jól sikerüljön. A mikrofont szivacs borítja, védve a széllökések kellemetlen hanghatásától a kültéri felvételek készítésekor. 

Az iRig Mic Lav alapja egy többirányú kondenzátor kapszula, amely 30 Herz és 16 kHz közötti tartományban képes kristálytiszta hanganyagot rögzíteni.

Köszönhetően a strapabíró és masszív csíptető megoldásának, az egység tökéletesen kielégíti a vele kapcsolatosan megfogalmazott felhelyezési igényeket: ingen, kabáton, nyakkendőn, sálon is elhelyezhető. A termék elég hosszú kábellel rendelkezik ahhoz, hogy ideális felvételi pozícióba kerüljünk az iPhone készülékkel - akár egy iKlip Grip állvány használatával is. A termék iOS eszköz közelében lévő központi egységén található egy kapcsoló, amellyel a négyeres minijack bemenetet (TRRS) az alapértelmezett kimenetről, amely az élő visszahallgatást szolgálja, átkapcsolhatjuk bemenetté. Ilyen módon van lehetőség két eszköz összekapcsolására, amely szintén nem zárja ki az élő visszahallgatást, hiszen a második egységen szabad a kimenet, és oda módunk van fül- vagy fejhallgatót csatlakoztatni. 

Az IK Multimedia felkészülve arra az igényre, hogy a termékből kettőre lehet szükségünk, kedvező árú dupla kiszerelésű csomagot is kínál. 

Részletes technikai paraméterek

• 3,5 milliméteres négyeres minijack (TRRS) csatlakozó az eszközök felé
• 3,5 milliméteres négyeres minijack (TRRS) csatlakozó két iRig Mic Lav összekötésére
• 150 centiméteres kábelhossz
• Analóg kivitel, minden audió alkalmazással kompatibilis, amely bemenetet támogat
• Mikrofon: kondenzátor elektret
• Irány: többirányú
• Frekvencia: 30 Hz - 16 kHz (-3 dB)
• Maximális hangnyomás: 120 dB SPL
• Érzékenység: -35 dB +-3 dB 1 kHz-en
• Kapszula átmérő: 6 milliméter
• Tömeg: 22 gramm

Kompatibilis minden iOS eszközzel (iPhone, iPad, iPod touch) Kompatibilis minden Mac-kel, amely támogatja az Apple mikrofonos fülhallgatókat. Nem kompatibilis a Mac Pro termékvonallal, valamint ismeretlen okból működési zavarok vannak a MacBook Pro és MacBook Air 2014-es modellek, illetve az iMac Late-2013 széria esetén.