iRig HD 2

Digitális gitárerősítő Mac-hez és iOS eszközökhöz USB és Lightning csatlakozóval, 24-bites analóg-digitális átalakítóval, erősítő és fejhallgató kimenettel, akár 96 kHz mintavételezéssel.

Ár: bruttó 34 990 Ft


A zene világában az utóbbi években egyre erőteljesebben tapasztalható kedvező folyamat a felbontás növekedése, ezáltal a minőség látványos javulása. Az iRig HD 2 digitális gitárbemenet ezen a területen kínál magas minőségi kategóriás megoldást, természetesen hozzáillesztve az Apple Lightning alapú digitális hangfeldolgozási architektúrájához. 

A digitális zene nem folyamatos, mint az analóg rögzítés. Pillanatokat rögzít az analóg hangzásból: ezeknek a pillanatoknak a gyakorisága utal a zene felbontására. A CD-k klasszikus felbontása 44,1 kHz, amelynél vannak jóval magasabb hangminőségű produktumok: a filmek például 48 kHz-es mintavételezéssel részletgazdagabbak, aprólékosabban rögzítenek. Az iRig HD 2 ennek dupláját, 96 kHz mintavételezést kínál. A digitális hang rögzítés másik fontos paramétere a mintavételezés mellett a bitmélység, amely arra utal, hogy a mintavételezés egységei mekkora méretűek: a CD esetén ez 16 bit, de a professzionális hangrögzítés régóta a 24-bites mélységet favorizálja, ennek megfelelően az iRig HD 2 is ezt a magasabb minőségi követelményt elégíti ki. 

Az iRig HD második generációja két fő újdonságot mutat be elődjéhez, a népszerű iRig HD termékhez képest: az egyrészt a fejhallgató kimenet jelszint állítással - kifejezetten előnyös, ha például az iPhone 7 készülékkel szeretnénk gitárjátékot rögzíteni úgy, hogy nem hangfalakra csatlakoztatjuk az egységet, hanem fejhallgatóra. További előny még az erősítő kimenet (Amp Out), amely igény szerint állítható, és a segítségével külső erősítőre küldhetjük tovább az iRig HD 2 által digitalizált, és az iPhone által effektelt jelet. 

Az iRig HD 2 kellően kis méretű ahhoz, hogy valódi mobilitást kínáljon. Lightning kábele révén az iOS eszközökhöz, USB kapcsolata révén a Mac-hez tudjuk könnyedén csatlakoztatni. Az iOS alatt az IK Multimedia Amplitube, Amplitube MESA/Boogie®, Amplitube Orange®, Amplitube Slash, Amplitube Jimi Hendrix® és Fender szoftverei mellett megannyi más alkalmazással együttműködik, így például az Apple által jegyzett GarageBandben is gitározhatunk vele. A macOS alatt szintén számtalan program tudja kiaknázni, így a GarageBand és a Logic Pro is. A gyártó a Mac rendszerekre az Amplitube alkalmazást biztosítja a termékhez, így az iOS és macOS alkalmazásokkal több mint 160 eurónyi szoftver jár az iRig HD 2 termékhez. 

Az IK Multimedia már akkor gyártott mobil gitáros megoldásokat, amikor még nem voltak a piacon okostelefonok, így kellő tapasztalatokkal rendelkeznek az ezzel kapcsolatos igényekről. Ennek megfelelően alakítottak ki olyan okos megoldásokat, mint a mikrofonállványon való rögzítéshez szolgáló hátoldali szerkezet, amely például tépőzáras rögzítést kínál, vagy a kapcsoló, amely révén választhatunk, hogy az iPhone által megkapott jelet feldolgozva, effektekkel ellátva küldjük ki az erősítő irányába (FX), vagy nyersen digitalizálva továbbítjuk (THRU). 

A túlvezérlést elkerülendő az eszközön LED található, amely zölden világít, ha az eszköz aktív, kéken, ha jelet kap, pirosan, ha túlvezérelt jelet kap. 

Részletes technikai paraméterek

Átalakítás: 24-bites analóg-digitális átalakító (előerősített gitárbemenet),
24-bites digitális-analóg átalakító (erősítő kimenet)
Mintavételezés: 32 kHz, 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz
Bemenet: 1/4” jack gitárbemenet 307 mVpp-8,36 Vpp jelszintig
Bemeneti erősítés: 28,7 dB
Zaj: -103 dBA, -97 dB RMS
Torzítás: 0,007%
Frekvencia tartomány: 20 Hz 20 kHz +/- 0,9 dB
Kimenet: 1/8” minijack fejhallgató kimenet hangerő szabályzással, 1/4” jack erősítő kapcsolat FX/THRU funkciókkal
Maximum jelszint: 1,6 Vpp
Zaj: -99 dBA, -94 dB RMS
Torzítás: 0,007%
Frekvencia tartomány: 20 Hz - 20 kHz +/- 0,1 dB
Méret: 39 mm x 99 mm x 21 mm
Tömeg: 51 gramm
Rendszerkövetelmény:
• iOS 6 vagy újabb, bármely Lightning csatlakozós iOS eszközzel működik
• macOS (10.6 vagy újabb) szabad USB kapuval a gépen

A csomag tartalma:

• iRig HD 2 gitárerősítő
• Lightning - mikró-USB kábel iOS eszközökhöz (60 centiméter)
• USB - mikró-USB kábel Mac-hez (60 centiméter)
• Tépőzáras rögzítő mikrofonállványhoz