Nanoleaf Lines HomeKit LED fénycsíkok

Az Apple HomeKit keretrendszerébe illeszkedő, falra rögzíthető fénycsíkok LED világítással, rugalmas formavilággal és bővíthetőséggel.

Ár: bruttó 52 990 Ft


A Nanoleaf az elmúlt években ígéretes kisvállalkozásból az okos otthonunk alapvető fényforrásává vált, LED fényeinek formavilága sokszínűvé tette a falainkat, az alakzatok sorában pedig logikusan következik a vonal, mint alapvető eleme bármely formának. A Nanoleaf Lines segítségével számos vonalgrafikát, monogramot, pálcikarajzot készíthetünk és helyezhetünk a falunkra, illetve irányíthatunk a megszokott módon a Home / Otthon alkalmazásból, illetve a Nanoleaf saját alkalmazásából, mely utóbbiból témákat, sablonokat is letölthetünk a termék viselkedésével kapcsolatosan. 

A Nanoleaf Lines termék a gyártó legtöbb sokszereplős termékéhez hasonlatosan WiFi alapú, és 2,4 GHz-es hálózatot igényel. Napjaink modern routerei alapból biztosítanak az 5 GHz-es hálózatok számára 2,4 GHz-es kompatibilitást, ám ha régebbi WiFi egységet használunk, mint az AirPort Extreme termékvonal, akkor külön hálózatként üzemel a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es szolgáltatás, amely kompromisszumokat igényel, így célszerű a HomeKit okán a 2,4 GHz-es lehetőséget használni standardként. Az újabb router megoldások egy hálózatban képesek mindkét sávot kezelni, vagyis nem kell külön hálózatra csatlakoznunk, és a hozzáférés is stabil marad.

A termék használatba vétele előtt érdemes elgondolni, hogy milyen alakzatot szeretnénk a vonalakból létrehozni. Egy, a termékhez mellékelt 42 Wattos tápegység összesen 18 darab vonalat képes ellátni árammal. Vagyis ha ennél több vonalat szeretnénk összekapcsolni - összesen 250 darabot lehet -, akkor 18 minden többszöröse esetén egy újabb tápot szükséges beszereznünk. Kettő tápegységgel tehát 36 darab vonalat tudunk kezelni, amely már egészen jelentős lehetőségeket nyit meg, de általában 18 vonallal is ki tudjuk írni kedvesünk keresztnevét vagy egy szellemes vonalrajzot a falunkra.

A Nanoleaf Lines két alapcsomag formájában vásárolható meg: egy kilenc darabos verzió és egy tizenöt darabos verzió érhető el, amelyek 3 darabos bővítőcsomagokkal egészíthetőek ki. A tizenöt darabos esetén el is érjük a maximumot, míg a 9 darabos esetén akár három bővítő csomaggal is kiegészíthetjük a szettet.

Ahogyan számos más Nanoleaf fényforrás, úgy a Lines is falra vagy bútorra ragasztva helyezhető el. Ehhez a csomagjában találhatóak ragasztócsíkok, amelyek a gyártó ígérete szerint jól megtartják a terméket. Fontos mérlegelni, hogy poros falfelületen vagy hézagos, egyenetlen burkolaton kevésbé áll meg stabilan a termék. 

Az alakzatok összeillesztése célirányos, a Nanoleaf alkalmazás pedig érzékelni fogja, hogy hogyan állnak a vonalak. A Home / Otthon alkalmazásba való beillesztéshez a dokumentáción, a tápegységen vagy a vezérlő részen található QR kód használata szükséges - ezzel tudjuk az otthonunkhoz hozzáadni az egységet. 

A Home / Otthon alkalmazásban lehetőségünk van a színeket és fényerőt állítani, illetve ki- és bekapcsolni a terméket, de a Nanoleaf Smarter Series nevű alkalmazást letöltve számos témát és egyéb tudást tölthetünk a készülékünkre. A Mac-re is elérhető Nanoleaf Screen Mirror alkalmazás révén pedig a Mac képernyőjén megjelenő tartalommal hozhatjuk szinkronba a Nanoleaf Lines színeit és megjelenését. Ha természetfilmet nézünk, a Nanoleaf Lines is zöldes árnyalatokban villog, míg egy tüzes jelenet esetén narancssárgán izzik majd. A Screen Mirror révén élőben tudjuk szinkronizálni a képernyőn látható tartalmat a Nanoleaf termékünk fényeivel.

A Nanoleaf Lines WiFi alapon működik, de hogy segítse a Nanoleaf izzóinak vagy éppen LED fényeinek működését, Thread képességgel is kiegészül, mint hosszabbító/elosztó egység. A Thread a HomeKit eszközök Bluetooth alapú kommunikációs képessége, amely kiaknázza az alacsony energiafogyasztást, ugyanakkor kifejezetten a HomeKit használathoz jelentősen lerövidült válaszidővel üzemelnek. Mivel a Bluetooth hatósugár véges, ezért számos gyártó, mint a Nanoleaf támogatja azt, hogy WiFi eszközeivel hosszabbítja a hálózatot, így a HomeKit központtól távolabb helyezett, akár más márkájú, de Thread képességű kiegészítők elérése is stabilabb és gyorsabb lesz a jóvoltából.

A világításon túl természetesen számos olyan képessége is van az eszköznek, amely révén okosnak nevezzük. A HomeKit keretrendszerbe illeszkedés nem csupán a Home / Otthon alkalmazás alapú vezérlést jelenti az iOS, macOS, iPadOS vagy watchOS rendszerekről, hanem például a hang alapú vezérlést Siri segítségével angol nyelven, illetve a távoli hozzáférést, jeleneteket és időzítési tudást. 

Amennyiben otthonunkban található HomeKit központ, mint egy HomePod mini vagy egy Apple TV, máris lehetőségünk van arra, hogy az Apple ID azonosítónkat használó bármelyik eszközről távolról is hozzáférjünk a HomeKit eszközeinkhez - például biztonsági okokból felkapcsoljunk egy lámpát. Sokkal praktikusabb tudás a jelenetek létrehozásának lehetősége, amikor több eszköz is képes együttműködni - például egy Eve Motion mozgást érzékel egy helyiségben, és felkapcsolja a Nanoleaf Lines fényeit. Vagy éppen az iPhone készülékünk GPS koordinátái alapján hazaérkezünk, és hangulatos világítás fogad a lakásunkban, esetleg hétköznap reggel 7 órakor elkezd finoman világítani az egység, hogy ezzel is segítse a kíméletes ébredésünket. Az efféle jeleneteknél természetesen az elérhető szín sémák bármelyikét választhatjuk - az ébresztő fény lehet finom sárgás, míg a hazaérkezésnél világíthat hófehéren az egység. A Home / Otthon alkalmazásban elérhető automatizálások lehetősége sokrétű és sokoldalú, több eszköz együttműködését is képes igénybe venni, illetve lehetőséget ad arra, hogy napszakhoz, dátumhoz vagy akár valamilyen eszközünk jelenlétéhez igazodjon az esemény lezajlása. 

Köszönhetően annak, hogy otthonunk vezérlésére más felhasználókat is meghívhatunk, akár egy-egy iPhone-nal rendelkező ismerősünk is hozzáférhet okos eszközeinkhez, és vezérelheti őket, ha nálunk vendégeskedik. 

A Nanoleaf Lines egység helyben is vezérelhető, köszönhetően a rajta lévő gombsornak. Itt a ki- és bekapcsolás mellett a fényerőt is igazíthatjuk, illetve a Nanoleaf alkalmazás révén korábban letöltött színsémák között is válthatunk, valamint aktiválhatjuk azt a képességes, hogy a mikrofon segítségével a külső hangoknak megfelelő fényjátékot prezentálja a Nanoleaf Lines.