Eve Thermo

HomeKit kompatibilis radiátor vezérlő az Elgato cégtől.

Ár: bruttó 29 990 Ft

Okos otthonunk következő lépése, amikor már nem csupán megfigyelünk dolgokat az iOS eszközeinket, hanem képesek vagyunk arra is, hogy akár beavatkozzunk, irányítsunk bizonyos épületgépészeti elemeket. Több gyártó is kínál erre vonatkozó megoldásokat, az Elgato azonban a kezdetektől fogva az Apple által irányadásnak alkotott HomeKit keretrendszernek megfelelő termékeket dob a piacra, amelyek teljes mértékben integrálódnak az iOS Home alkalmazásába, de természetesen az Elgato saját Eve programjában is tudjuk követni és szabályozni a működésüket. Az integráció jóvoltából akár Siri segítségével is utasíthatjuk az eszközt bizonyos működésre, és természetesen az Apple TV használatával akár távolról is hozzáférhetünk a kezelőfelületéhez. 

Ebbe az irányzatba illeszkedik az Elgato cég Eve Thermo nevű okos radiátor vezérlője, amely kompatibilis minden M30 x 1,5 csővel, és a rajta lévő Danfoss RA, RAV és RAVL adapterek bármelyikével. (Ettől eltérő radiátor szabályzó kialakítással nem kompatibilis a termék.) 

Az Elgato Eve Thermo segítségével egy adott radiátort tudunk szabályozni: intelligensen időzíthetjük, aktuálisan távolról „feltekerhetjük”, nyomon követhetjük a hőfok változásokat az adott helyiségben, és ennek megfelelő fűtési időzítést taníthatunk meg. 

Az Eve Thermo használatának alapja, hogy eltávolítjuk a radiátoron lévő analóg tekerő szabályozót. Ennek helyére a fentebb megadott adapterek jelenléte segítségével felhelyezhetjük az Eve Thermo egységet. A benne lévő két AA ceruzaelem jóvoltából a készülék több hétig működik, de használat függvényében akár hónapokig is jó lehet.

Az Eve Thermo az Elgato Eve alkalmazás segítségével képes arra, hogy Bluetooth 4 kapcsolata révén az iOS eszközeinkkel kommunikáljon, és szabályozza a radiátor aktivitását, majd a kívánt hőmérséklet elérését követően akár önműködően leálljon. Intelligens megoldás, hogy ha például minden nap 6.40 és 7.10 között fürdünk, akkor például 6.20-kor elkezdje melegíteni a fürdőszobát, hogy ott a kádból kilépve kellemes hőfokban tudjunk törölközni. Az intelligens beállításoknak megfelelően ha távol vagyunk, lekapcsolhatjuk a fűtést a lakásban. Ha például úgy alakul, hogy éjjel nem jutunk haza, nem kell, hogy a radiátorok befűtsék a lakást, így amennyiben a Bluetooth 4 hatósugáron belül található egy Apple TV, akkor kikapcsolhatjuk az aznap esti fűtést. Ha úgy alakul, hogy előbb érnénk haza, mint ahogyan az Eve Thermo fűtési ciklusa programozva van, de nem szeretnénk 18 fokban vacogni, akár már út közben utasíthatjuk az eszközt, hogy kezdjen el fűteni, és legyen 22 fok a házban, mire megérkezünk. 

Az Elgato Eve alkalmazás természetesen a már megszokott, ismert és kedvelt grafikonokat is prezentálja a számunkra a hőmérséklet változásairól, a fűtés hatékonyságáról, akár havi szintű aktivitásáról. 

A HomeKit támogatás jóvoltából az Eve Thermo adataihoz és képességeihez más alkalmazásokban is hozzáférhetünk.

Az Elgato Eve Thermo (2020-as, kijelzős modell) a német EUROtronic gyártmánya, Németországban készül. 

Megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől.