Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 Dock

Az iparág legmodernebb Thunderbolt 4 alapú dokkolója Apple Silicon és iPad kompatibilitással, akár 8K kijelző támogatással.

Ár: bruttó 138 000 Ft


A Sonnet látványosan haladt a korral, amikor bemutatta az Echo 11 nevű Thunderbolt dokk új változatát, amely a szabvány legfrissebb, negyedik generációjához illeszkedik, és a letűnt portok helyett a modern csatlakozókból kínál választékot, illetve akár 8K kijelző támogatást is biztosít. 

A Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 Dock kompatibilis az utóbbi évek minden Thunderbolt 3 kapuval szerelt Intel alapú Mac gépével, továbbá az Apple Silicon processzorral szerelt újabb Mac modellekkel is, valamint  a 2021-es sorozatú iPad Pro készülékekkel, amelyeken már Thunderbolt kapu található, nem csak sima USB-C.

A termék Thunderbolt 4 (USB-C) kábellel kapcsolódik a Mac-hez, amelyből egy 70 centiméteres van az eszközhöz mellékelve. A Thunderbolt 4 készülékek viszonylag érzékenyek a kábelekre, így ha a gyári kábelt hosszabbra vagy másfélére cserélnénk, sokféle paramétert figyelembe kell vennünk - ezekről részletesebb információk a technikai specifikációkban olvashatóak. A mellékelt gyári kábel révén azonban 90 Watt töltést is biztosítani képes az eszköz, amelyet saját, 135 Watt teljesítményű tápegysége révén képes nyújtani. Ez a töltés elegendő bármelyik mobil Mac töltésére, és természetesen alkalmas az iPad Pro akkumulátorának támogatására is. Amiatt nem kell aggódni, hogy a MacBook Air és iPad Pro ennél jóval gyengébb töltési teljesítményt igényel, hiszen a Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 Dock a szükséges maximummal képes tölteni, tehát nem fogja túl intenzív töltéssel rongálni a készülékeinket.

A modern csatlakozók támogatása kiemelkedően fontos eleme a Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 Dock egységnek: ennek jegyében három darab szabad Thunderbolt 4 kapu található rajta a számítógép kapcsolatot biztosító porton kívül. Ezekhez nagy sebességű kiegészítőket vagy akár kijelzőt is csatlakoztathatunk. A segítségükkel számos ultragyors SSD is a rendszerbe illeszthető. A portok egyenként 15 Watt tápot tudnak biztosítani a külső perifériák számára, vagyis vannak olyan meghajtók, amelyeket képesek ilyen formán ellátni árammal is. Emellett láncba is fűzhetőek, amely révén további kettő Thunderbolt eszköz csatlakoztatható - azaz összesen öt ilyen eszközt tud kiszolgálni a dokk.

Szintén modern kapcsolatnak tekinthetjük az SD kártya foglalatot, amely a szabvány 4.0 változata szerinti specifikációkkal rendelkezik, és kompatibilis a mikró-SD kártya adapterekkel is, ha akciókamerából, drónról szeretnénk felvételeket áttölteni. A foglalat az SD, SDHC és SDXC kártyákat egyaránt támogatja, olvasni és írni is tudja a memóriakártyákat. Ennek révén akár az iparág legújabb, 1 TB-os kártyáit is képesek vagyunk írni és olvasni.

Természetesen nem létezhet Thunderbolt dokk USB-A kapuk nélkül: a Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 Dock ennek megfelelően három darab, 10 Gb/s elméleti sebességet nyújtó USB 3.2 Gen 2. portot kínál a hátoldalán gyors perifériák csatlakoztatására, mint külső merevlemezek, lapolvasók, nyomtatók, stb. Ezeken portonként 7,5 Watt töltést is képes biztosítani a dokk. 

A készülék előlapján egy USB 2.0 töltőport található, amely 1,5 Amper áramerősséggel képes tölteni bármilyen klasszikus USB eszközt, legyen az akciókamera, iPod touch, Magic Mouse vagy AirPods. 

A hátoldalon lévő Gigabit Ethernet csatlakozó szabványos RJ-45 formátumú, amely kompatibilis az 1000 Mb/s, 100 Mb/s és 10 Mb/s hálózatokkal. Önműködően érzékeli a hálózati sebességet, és ahhoz igazítja a működését a Realtek RTL8153B hálózati chip, amely természetesen támogatja a 9000 byte-os jumbo csomagokat is. Az Ethernet aktivitást a készülék előoldalán kék LED jelzi, itt kapunk élő visszajelzést arról, ha adatforgalom zajlik az Ethernet kapun keresztül.

A Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 Dock egy hasznos hang csatlakozóval is rendelkezik: a 3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó egyben mikrofon bemenetként is funkcionál, így klasszikus mikrofonos fej- és fülhallgatókat is a rendszerünkre illeszthetünk a segítségével. Ez különösen a csoportos hálózati játékokkal játszó felhasználók számára lehet értékes. 

A Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 Dock bámulatos képességei a kijelzők terén teljesednek ki: ez az első dokkoló, amely akár 8K kijelző csatlakoztatására is alkalmas. Az Intel alapú gépeken emellett lehetőség van akár két darab 5K monitor csatlakoztatására is. Támogatott továbbá egy darab 6K monitor kapcsolása, illetve 4K kijelzőből is megoldott két példány kapcsolata.

Az Apple Siilcon rendszerek jelenleg szoftveres korlátozás okán a dokkon keresztül egy kijelzőt képesek meghajtani, amely lehet 4K, 5K, 6K vagy 8K monitor. Az Intel alapú Mac gépek esetén a videókártya tudásának megfelelően 4K és 5K, illetve az újabb, 2019-től elérhető gépek esetén 6K és 8K kijelző csatlakoztatása is megoldott. Az iPad Pro egy tükrözött monitort támogat. (Az Intel alapú Thunderbolt 3 kapuval rendelkező gépek 2016, 2017 és 2018-as szériából 4K és 5K kijelzőket tudnak meghajtani.)

A Thunderbolt 3-4, illetve az USB-C monitorok csatlakoztatása közvetlenül történhet a dokkon keresztül - utóbbihoz dedikált monitorkábel szükséges, a töltőkábelek nem működnek ilyen célra. A termék támogatja az Apple Thunderbolt 3 (USB-C) to Thunderbolt Adaptert régebbi, Thunderbolt 1 és Thunderbolt 2 kapuval rendelkező kijelzők csatlakoztatásához. A Sonnet Echo 11 Thunderbolt 4 Dock külön megvásárolható adapterek segítségével lehetőséget ad a DisplayPort, mini DisplayPort, HDMI, VGA és DVI monitorok használatára is. 

Részletes technikai paraméterek

Mac kompatibilitás:
Mac (M1, M2) [egy akár 5K külső kijelző támogatásával]
Mac M1 Pro, M1 Max, M1 Ultra, M2 Pro, M2 Max - akár 2 darab 5K kijelző támogatása, vagy két darab Apple Pro Display XDR 6K kijelző támogatása
Mac (Intel) Thunderbolt 3 kapuk szükségesek
macOS 11 (Big Sur) vagy újabb operációs rendszer

iPad kompatibilitás
iPad Pro M1/M2 Thunderbolt kapuval (egy külső kijelzőre való tükrözést támogat)

Típusszám: ECHO-DK11-T4
Garancia: 2 év

Külső csatlakozók:
4 darab Thunderbolt 4 kapu (egy a számítógéppel való kapcsolathoz)
3 darab USB 3.2 Gen 2 (10Gbps) Type A kapu
1 darab USB 2.0 Type A töltőport
1 darab RJ45 (Gigabit Ethernet) kapu
1 darab 3,5 mm kombinált minijack bemenet és kimenet
1 darab SD 4.0 kártya nyílás
1 darab tápcsatlakozó

A Thunderbolt 4 Computer Port képességei: tápellátás és mobil gép töltés 90 Watt teljesítményig
Támogatott kábelek:
• bármely Thunderbolt 4 kábel támogatott (mellékelve 70 centiméteres van)
• Továbbá 100 Wattos 0,2 méteres, 0,5 méteres, 0,7 méteres és 0,8 méteres Thunderbolt 3 kábelek

NEM TÁMOGATOTTAK A:
• 60 Wattos Thunderbolt 3 kábelek
• Az 1 méteres, 1,5 méteres, 1,8 méteres és 2 méteres Thunderbolt 3 kábeek

Kijelző kapcsolatok:
A felbontás és a támogatott kijelzők száma függ a gazda rendszertől.

Thunderbolt 4 periféria kapuk támogatás USB-C formátumban: Thunderbolt 3, Thunderbolt 2 (átalakítóval) (macOS), USB4, USB 3, 2.0 és 1.1 eszközök, Thunderbolt 3 és USB-C kijelzők, DisplayPort és HDMI kijelzők átalakítóval

USB Type A kapuk periféria támogatása: USB 3, 2.0 és 1.1 eszközök, Átviteli sebesség USB 3.2 Gen 2 (korábban USB 3.1 Gen 2) esetén: 10Gbps

USB 2.0 Type A kapu az előoldalon támogatja a következőket: USB 3, 2.0 és 1.1 eszközök, átviteli sebesség: USB 3 vagy 2.0 perifériák esetén 480 Mb/s; töltés: 7,5 Watt kapacitás például iPad, iPhone vagy más eszköz töltésére; USB Battery Charging 1.2–megfelelőségű, támogatja az egyidejű töltést és adatátvitelt.

RJ45 (Gigabit Ethernet) kapu hálózati képességei:
1000 Mb/s, 100 Mb/s és 10 Mb/s hálózati sebesség Auto-MDI/MDI-X
Megfelel a 10/100/1000 IEEE 802.2 specifikációnak
Gigabit Ethernet (1000BaseT, 100BaseTX, 10BaseT)
Maximum csomag méret: 9000 bytes (Jumbo csomagok)
Chip: Realtek RTL8153B

Támogatott SD-kártyák: SD, SDHC, SDXC

MacBook Pro töltés: 90 Watt

Üzemeltetési hőmérséklet: 0˚C - 35˚C

Méretek:
Dokk: 20 cm szélesség x 7,5 cm hosszúság x 3 cm magasság
Tápegység: 6,4 cm szélesség x 14,4 cm hosszúság x 3 cm magasság

Tömeg:
Dokk és tápegység tömege: 0,79 kg
Bruttó tömeg: 1,5 kg

Megfelelőségek:
RoHS 3 2015/863 irányelv
IEC62368-1 és IEC62368-2 biztonság
VCCI tanúsítvány
FCC Part 15, Subpart B
CISPR 32 / EN 55032
PSE és UL tanúsítványú tápegység

A csomag tartalma:
Echo 11 Thunderbolt 4 Dock, 135 Wattos tápegység (20 Volt, 6,75 Amper), európai tápkábel, 0,7 méteres Thunderbolt kábel