Satechi USB4 C-to-C kábel

USB4 szabványú, USB-C formátumú kábel szövet bevonattal, 40 Gb/s átviteli sebességgel, Thunderbolt és USB kompatibilitással.

Indulóár: bruttó 7990 Ft-tól

A Satechi gyakorlatilag berobbant az USB4 szabvány területére a termékeivel - számos adaptere mellett adat- és töltőkábeleit is frissítette az új szabványnak megfelelően, így azok nem csak a USB Power Delivery 100 Wattos teljesítményének megfelelve alkalmasak bármelyik Mac vagy USB-C kapuval szerelt iPad töltésére, de akár 40 Gb/s adatátvitelt is biztosítanak. 

Az USB4 kábel abban különbözik a Thunderbolt kábelektől, hogy az úgynevezett Host IP Networking technológiát valósítja meg, azaz a csatlakoztatott eszközök tudása határozza meg, hogy mit képes átvinni a kábel. A Thunderbolt kábelek esetén maga a kábelvég tartalmaz különböző tudású chipeket. Az USB4 kábel ezzel szemben egy olyan megoldás, amely nem támaszt korlátot az áteresztéssel szemben, de az eszközök tudására bízza, hogy 10, 20 vagy 40 Gb/s sebességgel kommunikálnak, hogy küldenek-e ki videó jelet DisplayPort technológiával, illetve hogy használják-e a maximum egy darab PCI Express szálat, amit az USB4 technológia támogat. 

Ebben a technológiai eltérésben tetten is érhető a Thunderbolt és korábbi FireWire család különbözősége az USB családtól.

A Satechi USB4 kábelek azonban mára egy olyan gyors és sokoldalú szabványt támogatnak, hogy sok esetben nem indokolt a drágább kábel, és a Thunderbolt előnyeit leginkább csak a professzionális termékeknél érezzük - ráadásul ott jobban járunk a Thunderbolt 3 technológiával, mint a Thunderbolt 4 variációval.

Az USB4 elméleti 40 Gb/s átviteli sebessége bőséggel alkalmas gyors SSD meghajtók csatlakoztatásához, de akár két Mac összekötéséhez is adatátviteli céllal. 

A Satechi USB4 kábelei kétféle hosszúságban érhetőek el: 25 centiméteres és 80 centiméteres variációkban. Az elegáns sötétszürke szövetkábel alumínium fejekben végződik, amelyek a hajlatoknál meg vannak erősítve a tartósság érdekében. 

A kábelek 100 Watt töltést biztosítanak, így a Mac gépek bármelyike számára elegendő teljesítményt nyújtanak. (A MacBook Pro 16” esetén nem tudunk gyorsölteni a kábellel, de tekintve a termék akku idejét ez nem is olyan kiemelkedő szempont manapság.) 

A Satechi USB4 kábelei megannyi adatátviteli technológiát is támogatnak, így lefelé kompatibilisek az USB 3.2, USB 3.1, USB 3.0 és USB 2.0 szabványokkal. Természetesen USB-C formátumúak. Ennek révén akár a Thunderbolt 4 és Thunderbolt 3 eszközök egy részével is használhatóak, itt azonban nem beszélhetünk általános helyettesítési lehetőségről, hiszen a Thunderbolt 3 esetén akár 3 szabad PCIe szálat is igénybe vehetünk, míg az USB4 szabvány csak 1 PCIe szálat kínál. 

A Satechi USB4 kábelek akár 8K videó átvitelt is támogatni képesek a sávszélességük révén - itt ki kell emelni, hogy a macOS jelenleg USB-n keresztül 4K maximális felbontást támogat, vagyis az Apple picit le van maradva a szabványok fejlődése terén. Maga a kábel egyébként a 8K kijelző (60 Herz) mellett természetesen 5K kijelzőt is támogat 60 Herz képfrissítéssel, és elméletben két darab 4K kijelzőt is 60 Herz képfrissítéssel - utóbbi esetben a macOS szintén szoftveres korlátozásokkal kedveskedik a felhasználóknak, és csak tükrözést tesz lehetővé a második kijelzőn, hiába bírná a hardver az önálló megjelenítőt.

A Satechi USB4 kábelek árazásuk okán abszolút leváltani hivatottak a sima töltőkábeleket, hiszen relatíve olcsó kábelnek számítanak, tartósságuk okán hosszabb távú befektetésnek tekinthetőek, míg adatátviteli képességeik okán sokkal nagyobb tudást nyújtanak a töltőkábelekkel szemben. 

Töltésre bármelyik 2016-tól megjelent, USB-C kaput tartalmazó mobil Mac géppel használhatjuk, adatátvitelre pedig olyan kiegészítőkkel kompatibilis, amelyek vagy eleve USB szabványúak, vagy a Thunderbolt technológiának nem a PCIe képességére építenek.