OWC Thunderbay 4 mini SSD foglalat

Négy darab 2,5 hüvelykes SSD beépítésére szolgáló Thunderbolt 3 külső ház akár 1556 MB/s átviteli sebességgel, szoftveres RAID támogatással.

Indulóár: bruttó 159 990 Ft-tól

Az amerikai Other World Computing cég sokféle olyan Mac-es kiegészítőt készít, amelyekkel titkos felhasználói vágyaknak igyekeznek megfelelni. Az egyik ilyen alkotás egy Thunderbolt ház, amely nem tartalmaz gyárilag beépített lemezeket, hanem a felhasználóra bízza, hogy mit szeretne behelyezni, ráadásul kimondottan az ultragyors igényekhez igazodik, és 2,5 hüvelykes SATA III csatlakozós szilárdtest meghajtók befogadására lett megalkotva. A teljes felhasználói szabadságot jól átgondolt kialakítás, ultragyors Thunderbolt 3 adatkapcsolat, ideális hűtés biztosítja. 

Az OWC ThunderBay 4 mini termék négy darab SATA foglalattal rendelkezik, amelyekbe szabadon válogatott, lehetőleg, de nem kötelezően egyforma méretű szilárdtest meghajtókat helyezhetünk. Mivel a ház kimondottan a 2,5 hüvelykes meghajtók behelyezésére készült, semmiféle adapterre vagy keretre nincsen szükség - ahogy a dobozából kiemeljük az SSD-t, úgy helyezhetjük be a házba. 

A ThunderBay 4 mini ház szoftveres RAID tömb létrehozását támogatja, vagyis a sebesség növelése érdekében akár RAID0 tömböt is alkothatunk, de a biztonság elérése céljából RAID 1 kialakítást is választhatunk, valamint ezek kombinációját, így például RAID0+1 vagy RAID10 megoldást is. A ház képes arra, hogy mind a négy meghajtót teljesen külön kezelje, vagyis abszolút igényeinkhez igazíthatjuk a használatot. Lehetőség van természetesen JBOD topológia alkalmazására is (Just a Bunch of Disks).

Az OWC ThunderBay 4 mini egyik legnagyszerűbb vonása, hogy ideális összeállítással akár 1556 MB/s átvitelre is képes, vagyis alkalmas arra, hogy egy megfelelően erős Mac esetén 4K felbontású videót játsszon vissza. Természetesen ez a brutális sebesség alkalmassá és hasznossá teszi bármely Final Cut Pro munkafolyamatban, óriási Logic Pro zenetárakat és forrásanyagokat képes betölteni akadásmentesen, és dinamikussá teszi a fotófeldolgozásunkat a Photos / Fotók alkalmazásból, vagy az Adobe Lightroom programból. 

Az Other World Computing többek között azzal hívja fel magára a figyelmet a többi gyártó közt, hogy az amerikai gyártás mellett minden eszközt tesztelnek is: kiszolgált öreg Mac-ek futtatnak le különféle tesztelési procedúrákat, hogy a forgalomba hozott termék megbízhatósága magas legyen, ezáltal a professzionális környezetekben való használatra is alkalmas legyen. 

A gyártó úgy alkotta meg a ThunderBay 4 mini házat, hogy abban egy túlméretezett soklapátos ventilátor dolgozzon, így az a méretéhez képest viszonylag halk, még komoly igénybevétel esetén sem zavaró, ráadásul a ventilátor sincs akkora terhelésnek kitéve, így az élettartama is magasabb. Az alaposan leterhelt SSD-k fogyasztása ugyan alacsony, de jócskán fel tudnak melegedni, így az élettartamuk szempontjából előnyös, ha aktív hűtésben vannak. Az OWC Thunderbay 4 mini erre a célra tökéletes megoldást nyújt.

Az OWC ThunderBay 4 mini termék az Apple és az Intel által közösen fejlesztett Thunderbolt 3 technológiát alkalmazza, amely kétirányú 40 Gb/s átviteli sebességet biztosít, és amely révén akár hat eszköz összeköthető, hogy masszív háttértárakat hozhassunk létre bámulatos elérési gyorsasággal. (A Thunderbolt 3 kapu természetesen átengedi a DisplayPort 1.2 szabványú videójelet is, vagyis a sor végére lehetőségünk van akár egy 4K kijelzőt is illeszteni.)

Az OWC ThunderBay 4 mini rugalmasan alkalmas arra, hogy hatalmas médiatárakat, gyors mentéseket vagy éppen látványos filmtárat érjünk el róla. Összekapcsolhatósága révén jól bővíthető, így a professzionális környezeteket is képes kielégíteni. 

Az OWC ThunderBay 4 mini négy darab 8 TB-os szilárdtest meghajtóval akár 32 TB kapacitásúra is építhető, és elképesztő sebességre maximalizálható anélkül, hogy a merevlemezek kerregését, zúgását, rezonanciáját kellene hallgatnunk munka vagy éppen hobbi videóvágás közben. 

A termék mellé az OWC biztosít 70 centiméteres Thunderbolt kábelt, amelyen keresztül az adatátvitel, a második port kiszolgálása és a DisplayPort 1,2 csatlakozó ellátása is megoldott. Az ennél hosszabb kábelek az adatátvitelt biztosítják, de a második port kiszolgálása korlátozott, illetve a videó kimenet nem biztosított.

Az OWC ThunderBay 4 mini Thunderbolt 3 csatlakozós ház megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől, és SSD-kkel is feltölthető a boltunkban.

Részletes technikai paraméterek

Rendszerkövetelmények: macOS 10.12 vagy újabb operációs rendszer, Thunderbolt 3 csatlakozó vagy Thunderbolt 1-2 csatlakozó és Apple Thunderbolt 3 (USB-C) to Thunderbolt 2 Adapter és Thunderbolt 2 kábel (utóbbi esetben a csúcssebesség nem érhető el)
Támogatott lemezek: 2,5 hüvelykes SATA meghajtók
RAID topológiák: RAID 0, 1, 4, 5, 0+1, 10, valamint JBOD
Méretek: 9,6 cm x 11,7 cm x 19,1 cm
Tömeg: 1,1 kg meghajtók nélkül
Tápellátás: 72 Watt, 12 Volt, 6 Amper
Táp bemenet: 100-240 Volt, 50-60 Herz váltóáram
Garancia: 1 év