iPad (9. generációs)

A legnépszerűbb iPad modell A13 Bionic processzorral, 64 és 256 GB kapacitással, háromféle színben, Apple Pencil 1 és Smart Keyboard támogatással.

Indulóár: bruttó 159 990 Ft-tól


A számítástechnikai eszközeink használata során az egyik legfontosabb paraméter a biztonság témaköre. Az Apple ezt sokféle szempontból előtérbe helyezi, legyen az az iOS és iPadOS rendszer alapvető működése, a bejelentkezési adatainkat, jelszavainkat, bankkártya adatainkat is tároló kulcskarika rendszer vagy éppen az eszközeink hozzáférése. Ez utóbbi területre az iPad 10,2" olyan személyes információra hagyatkozik, amellyel csak a termék felhatalmazott használója rendelkezik: ez pedig az ujjlenyomat.

Az iPhone 5s készülékben bemutatott Touch ID alapú azonosítás lényege, hogy az eszközt néhány lépésben megtanítjuk maximum öt ujjlenyomatra, amelyekkel hozzá lehet férni az iOS rendszerhez a négy vagy hat számjegyű jelkódzár, vagy jelszó mellett. Mindenképpen célszerű a jelkódzárat is használni, illetve ha a Touch ID-t szeretnénk üzembe helyezni, akkor is szükséges a jelkódzár. (Egyes esetekkor, például többszöri sikertelen feloldásnál, vagy szoftver frissítések után mindenképpen a kódot kell megadni, és nem lehet a készüléket aktiválni az ujjlenyomatunkkal.)

Az ujjlenyomat megadása legalább három érintéssel történik: az eszköz kéri, hogy érintsük hozzá az ujjunkat az érzékelőhöz. A Touch ID szenzor zafír bevonatú optikai megoldás, amely pontosan képes érzékelni az ujjlenyomatot, és összeveti a rendszerben eltárolttal. Ha az összevetés sikeres, akkor a készülék használhatóvá válik. Fontos paraméter, hogy az ujjlenyomat kódolt, titkosított adathalmaza az A10 Fusion processzor egy dedikált szekciójában kerül eltárolásra, tehát nem az Apple szervereiről fér hozzá az eszköz. Az ujjlenyomat adataink sosem kerülnek feltöltésre sehová sem. (Az iPad nem magát az ujjlenyomatot, hanem annak digitálisan kódolt adathalmazát tárolja el.)

A Touch ID segítségével nem csak aktiválhatjuk a lezárt iPad 10,2" készüléket, de több más funkciót is elérhetünk vele, így például jelszó nélkül vásárolhatunk az App Store-ból, az Apple Books Store-ból is, és idővel több és több alkalmazás támogatja majd ezt a képességet, ezáltal sok-sok jelszó gépeléstől kímélve meg. A Touch ID érzékelő 360 fokban működik, tehát ha az eszközt álló helyzetben tanítottuk meg, attól még portré módban is lehetőségünk van használni az aktiválási képességet. 

Az iPad 10,2" készülék elvesztése esetén tehát adataink biztonságban vannak, hiszen csak olyan tud hozzáférni a tartalomhoz, aki a jelkódunkat kitalálja - több sikertelen kísérlet után az iPad 10,2" egyre hosszabb időre válik inaktívvá, ezzel nehezítve a jelkód feltörését. 

Az Apple az iCloud szolgáltatásban emellett kínál egy eszköz keresést és távoli törlést kínáló megoldást: a Find My iPad funkció révén az esetlegesen ellopott iPad 10,2" készülék zárolható, arra üzenet küldhető, vagy akár hangjelzés is kiadható rajta. Ha például egy könyvtár asztalán hagytuk a készüléket néhány percre, és a könyv meglelését követően már nincsen a helyén az iPad 10,2"  akkor az iPhone-unkról elérhetjük a Find My iPad szolgáltatást, és jól hallható hangot kelthetünk a készüléken, jó eséllyel meglelve a hang forrását. A Find My iPad funkció révén távolról törölni is tudjuk a készüléket, ám a törlést követően többé nincsen mód a keresésre, viszont adataink garantáltan nem kerülnek illetéktelen kezekbe. 

Fontos tulajdonság, hogy ha egy Apple ID-vel be vagyunk jelentkezve az iPad 10,2" készülékre, és azon aktív a Find My iPad szolgáltatás, akkor addig sosem fogják tudni az eszközt újratelepíteni, amíg a szolgáltatást nem kapcsoljuk ki. Vagyis egy esetleges tolvaj semmit nem ér az eltulajdonított eszközzel még akkor sem, ha azt nem védtük Touch ID ujjlenyomattal vagy jelkódzárral. 

Az iPad 10,2" összességében tehát rendkívül biztonságos helye az adataink tárolásának, köszönhetően az Apple összetett és sokoldalú megoldás csomagjának a területre.