FiiO FT5 nyitott kialakítású síkmágneses fejhallgató

Professzionális, síkmágnessel szerelt hifi fejhallgató 90 mm-es PAR membránnal, 36 Ω impedanciával.

Indulóár: bruttó 4990 Ft-tól


A FiiO mérnök csapata a páratlan ár-érték arányú FT3 fejhallgató után nem pihent sokat, helyette megalkotta az újdonságokban és ötletekben gazdag csúcsmodellt, az FT5 jelzésű példányt, amely arculati értékekben tovább viszi a fejhallgató család többi tagjának hagyományait, míg belseje számos olyan paramétert kínál, amelyik nem csak a gyártó kínálatában egyedülálló, de a fejhallgatók terén is ritkaságnak számít.

A FiiO FT5 nyitott kialakítású, 90 milliméteres síkmágneses meghajtóval rendelkező fejhallgató, amely rendkívül vékony, 6 mikrométeres membránnal rendelkezik, belső tekercse mikrométer vastagságú alumínium-ezüst ötvözettel van bevonva, szerkezete magnézium-alumínium ötvözet, monokristályos rézkábele pedig nagy tisztaságú ezüsttel van bevonva, és benne 392 szál továbbítja a jelet. Természetesen a Japan Audio Society Hi-Res Audio minősítését is viseli a termék.

A FiiO FT5 csomagolása a megszokott kiemelkedő élményt biztosítja: a fekete színű doboz lassú vákuumos kinyitásához a dobpergés hiányzik csupán, ez a paraméter is fokozza a várakozásokat, hogy eljussunk a termékig, amelyet egy elegáns, utazásaink során nagyon hasznos barna színű, kemény kivitelű tok tartalmaz.

A csomagot felfedezve négyféle csatlakozó véget találunk: a 3,5 milliméteres klasszikus minijack mellett 6,3 milliméteres, a hangszerek és az analóg hifi világban elterjedt nagy méretű jack csatlakozó, valamint a stúdiótechnikában, és a modern, digitális hifi világban is elterjedt szimmetrikus szabvány 4,4 milliméteres és XLR (eXternal Line Return) csatlakozói közül válogathatunk. A 3,5 milliméteres minijack és a 4,4 milliméteres szimmetrikus csatlakozókat egyszerűen a fejhallgató kábelvég fém részének meglazításával, és a használatban lévő kábelvég kihúzásával tudunk cserélni, míg az XLR csatlakozót a 4,4 milliméteres szimmetrikus csatlakozóra tudjuk ráhúzni, a 6,35 milliméteres jack csatlakozót pedig a 3,5 milliméteres minijack csatlakozó végére tudjuk illeszteni.

A két alap csatoló fej esetén a négy tű pontos illesztését egy bevágás segíti, amely révén csak egyféleképpen tudjuk bedugni a cserecsatlakozókat. A tokon belül rugalmas pántok tartják a használaton kívüli cserecsatlakozókat, így nem kell attól tartanunk, hogy azokat elkeverjük. (A FiiO ezt a megoldást a FABRILOUS cégtől licenceli, amely számos ötletes átalakító megoldást jegyez.)

A fejhallgató kábele 1,5 méter hosszúságú, így akit zavart az FT3 (350 Ω) kábelhossza, annak ez a termék megnyugvást hoz a rövidebb kábelével.

A csomagban továbbá találunk kettő darab fülpárnát: egy velúros felületűt és egy bőr felületűt, amely nem csak a kényelmünk szempontjából fontos, de a hangzással is szorosan összefügg. Tapasztalataink szerint a velúros fülpárnák használata révén erősebb a hatása a közép és középmély tartománynak, míg a bőr párnák használatával a pontosabbnak érződnek a magas hangok. Ez természetesen bárki megtapasztalhatja, mivel a párnák cseréje viszonylag egyszerű: határozott mozdulattal felülről indulva ki tudjuk pattintani őket, és felpattintani a másik párt.

A FiiO FT5 kapcsán fontos számításba venni, hogy szükséges pár nap bejáratódás. Vagyis ha akár a bolti modell hangjába beleszeretünk, vagy a termék paraméterei alapján ízlésünkkel és igényeinkkel egybe esőnek véljük a terméket, jó esély van rá, hogy az az első pillanatban nem pontosan úgy fog szólni, ahogyan a várakozásaink nyomán kellene, hanem csak pár nap után nyeri el azt a hangképet, amire számítottunk. (A szakmai konszenzus a témával kapcsolatosan a 100 órás járatás szükségessége.)

Magas szintű tervezés, csúcsminőségű kivitelezés

A FiiO aprócska cégként indult, ám rendkívül dinamikusan emelkedett ki a zenerajongók piacán az ismeretlenségből, és manapság már számos esetben említik az élmezőnyben a termékeit, a független teszteken pedig rendre 85% fölötti értékeléssel végez szinte bármelyik termékük.

Ez annak köszönhető, hogy rendkívül gyorsan reagálnak a piaci tapasztalatokra, visszajelzésekre, és roppant hatékony együttműködés van a tervezés és a gyártás terén a cég csapatai között. Vagyis ami a tervezési dokumentumokban megjelenik, azt képesek az elvárt minőségben le is gyártani.

Az FT5 fejhallgatóban lévő membrán 6 mikrométer vastagságú - ha a vastagság szót alkalmazhatjuk ilyen méretnél. Ezt pedig úgy érik el, hogy 28 nanométeres komponensekből áll össze a diafragma - ez annyira vékony, hogy néhány éve még a processzorok tranzisztorainak mérete sem volt sokkal kisebb.

Hogy ennek mi az előnye? Az, ami a processzorok esetén is előnye a kisebb méretnek: a síkmágneses meghajtó könnyen táplálható, ezáltal kis impedanciával (36 Ω) is gazdag, nagy erejű hangzásra képes telt mélyekkel, torzítás nélküli magasakkal és gazdag közép hangokkal nagy dinamika mellett.

A FiiO stílszerűen a kabóca szárnyainak vastagságához hasonlítja a membrán 6 mikrométeres értékét, amely nem csupán egy szám, hanem nagyon komoly kutatás eredménye: ideális átlaga a teljesítménynek és a tartósságnak. A cég többféle anyaggal is tesztelte a fejhallgató diafragmáját, de végül a poliarilát mellett döntöttek, mert ebben a vékonyságban ez bizonyult a leginkább tartósnak azonos teljesítmény mellett.

(A poliarilát nagy teljesítményű műszaki műanyagok egyike, amely erősségéről, szívósságáról, vegyszerállóságáról és magas olvadáspontjáról ismert. Többek között autóalkatrészekben, sütőedényekben és elektronikai eszközökben is alkalmazzák.)

A különleges membránhoz újszerű meghajtó is párosul: a 90 milliméteres átmérőjű síkmágneses meghajtó a hanghullámok energiáját sokkal egyenletesebben alakítja rezgéssé, mint a hagyományos dinamikus meghajtók. Ezáltal az egész hangzás kiegyensúlyozottabb, illetve a rezgés egyenletesen oszlik el a teljes átmérőn, amely révén a torzítás mértéke is elképesztően alacsony marad.

Hogy a technikai résztelekbe is belemerüljünk picit: az FT5 egy-egy oldalának belsejében a 90 milliméteres átmérőjű meghajtókban N52 neodímium mágnessor található, amelynek fluxusa akár 1,5 Tesla is lehet, és a kialakítás tizenegy mágnest tartalmazó a belső oldalon, és kilenc mágnest a külső oldalon.

Ennek köszönhetően a FiiO FT5 valóban tisztán és valódi módon reprodukál veszteségmentes hifi hangot.

Viselet, kényelem

A fejhallgató kapcsán szokatlan élmény, hogy más a tömege, mint amire a méretéből számítanánk: 456 gramm, amelyet soknak tekinthetünk egy fejhallgató esetén. Ez azonban annak köszönhető, hogy az olcsó műanyagok helyett minden külső szerkezeti eleme fém. Az egész külső alumínium és magnézium különleges ötvözetéből áll össze, és bár emiatt körülbelül 40%-kal nehezebb, mint amire számítanánk, vagy mint amennyit egy műanyag változat nyomna, ám a tartósság és a megjelenés hosszú távú konstans paramétere megéri a kis súlytöbbletet.

Újszerű élmény, hogy a fülkagylók maguk nem csúsztathatóak, hanem a rögzítőpánt alatt futó fejpánt állítható. Ez egyrészt rugalmasabb, pontosabb beállítást tesz lehetővé, másrészt akár hallgatás közben is tudunk könnyedén módosítani egyszerűen a fülkagylók megfelelő pozícióba állításával. A fülkagylók ezen kívül három tengelyen állíthatóak, vagyis bármilyen fejméretre és fejformára jól illeszkednek.

Hangzásélmény

A FiiO FT5  rendkívül kiegyensúlyozott, dinamikus hangzást nyújt jól képzett térrel és hangszínnel. Hangja telt és gazdag marad eltérő hangerőn és hosszabb hallgatást követően is műfajok széles kínálata mellett is.

Noha impedanciája 36 Ω, így relatíve könnyű meghajtani, az optimális teljesítmény eléréséhez gyengébb források esetén érdemes valamely fejhallgató erősítőnek is lehetőséget adni. Tipikusan otthoni termékről van szó, amellyel nem feltétlenül fogunk utcán sétálni, a FiiO idevágó asztali rendszereivel pedig valóban tökéletes hangzás érhető el, ha ilyen termék képezi a zenehallgatásunk alapját.

Tipp: Ha gyengének és tompának tűnik az FT5 hangja az adott forrással, illetve feltűnően össze van tömörítve a középtartomány, akkor mindenképpen érdemes fejhallgató erősítőt kapcsolni a szettbe, mert a forrás nem hajtja meg megfelelően a fejhallgatót.

Ahogyan néhány bekezdéssel korábban említésre került, érdekes paraméter, hogy sokat befolyásol a hangzáson a fülpárnák kiválasztása. Természetesen ízlésen is sok múlik, de a mélyben gazdag zenéknél sokkal élvezhetőbb hang érhető el a velúros fülpárnákkal, mint a bőr párnával. A velúros párna a helyére teszi a középmély és mély hangokat, elnyújtja kicsit a lecsengő szakaszát ezeknek a hangoknak, ezáltal érdekes textúrákat alakít ki. Ezzel szemben a bőr alapanyagú párna esetén pörgősebbek ezek a hangok gyors lecsengő szakasszal.

A velúr fülpárnák használatával összességében melegebb hangzás érhető el, természetesen nem a hang színezéséről van szó, inkább csak az anyagválasztás okozta gazdagabb részletekről bizonyos tartományokban.

Aki jobban kedveli a stúdió jellegű hangzást, azok számára a bőr fülpárnák jelentenek ideális választást, mivel ott a tökéletes egyenletesség a cél. A vokálban gazdag produkciók esetén egyébként a felső tartománynál jobban kialakulnak a részletek ennél a típusú párnánál, de ezek nem kirívó különbségek, inkább csak aprólékos megfigyelések hosszabb hallgatást követően.

A hangkép két vége kellően kiterjesztett annak érdekében, hogy a telt mélyek mellett a felharmonikusok is megfelelő hangsúlyt kapjanak, és köztük végig részletgazdagságot tapasztalhassunk. Összességében végig a már említett egyensúly jellemzi az FT5 hangképét, amely minden bizonnyal szorosan összefügg fizikai kiképzésével, kialakításával.

A síkmágneses fejhallgatók körében a mélyhangzás általában gyenge pontnak számít, és itt kap jelentőséget a membrán, amely rendkívüli vékonysága mellett eléggé rugalmas ahhoz, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű levegőt mozgasson meg, így a FiiO FT5 kategóriájában kiemelkedőnek számít e téren. Ezt könnyedén letesztelhetjük olyan zenékkel vagy zenei mintákkal, amelyekben sokféle dob, köztük nagyobb átmérőjű dobok is megtalálhatóak. Az FT5 a hangerő emelése mellett sem esik szét, hanem pontos és gyors marad.

A gyártó oldala:

https://www.fiio.com/ft5

Az FT5 fejhallgató megvásárolható az iJoe.hu AAR és FiiO referencia üzlettől.

FiiO FT5 fejhallgatóÜzletünkben kipróbálható

Professzionális síkmágnessel szerelt fejhallgató 90 mm-es membránnal, tökéletesen illeszkedő, három irányban elforgó kialakítással, cserélhető fülpárnákkal, illetve négyféle csatlakozási lehetőséggel.
Termék részletei
Azonnal átvehető
Mennyiség:

149 598 Ft + áfa

Bruttó 189 990 Ft

FiiO LL-RC (2024) 150 cm (FT3/ FT5 cserekábel)Új

Furukawa monokristályos réz cserekábel FiiO FT3 és FT5 fejhallgatókhoz
Termék részletei
Azonnal átvehető
Mennyiség:

27 551 Ft + áfa

Bruttó 34 990 Ft

FiiO LL-RC (2024) 300 cm (FT3/ FT5 cserekábel)Új

Furukawa monokristályos réz cserekábel FiiO FT3 és FT5 fejhallgatókhoz
Termék részletei
Azonnal átvehető
Mennyiség:

33 850 Ft + áfa

Bruttó 42 990 Ft

FiiO HS-FT5B velúr fülpárna FT5 fejhallgatóhozÚj

A FiiO HS-FT5B az FT5 fejhallgatóhoz készült, gyári csere fülpárna.

Velúr anyaga strapabíró, puha bélése kényelmesen simul a füleidhez.
Termék részletei
Azonnal átvehető
Mennyiség:

3929 Ft + áfa

Bruttó 4990 Ft

FiiO HS-FT5A bőr fülpárna FT5 fejhallgatóhozÚj

A FiiO HS-FT5A az FT5 fejhallgatóhoz készült, gyári csere fülpárna.

Bőr anyaga lélegzik, puha bélése kényelmesen simul a füleidhez.
Termék részletei
Azonnal átvehető
Mennyiség:

3929 Ft + áfa

Bruttó 4990 Ft

Részletes technikai paraméterek

Fejhallgató típusa: Nyitott planár típusú
Frekvencia: 7 Hz - 40 kHz
Meghajtó mérete: 90 mm
Impedancia: 36 Ω
Érzékenység: 110 dB / Vrms (@1 kHz)
Max bemeneti teljesítmény: 2000 mW
Tömeg: 456 g (kábel nélkül)
Kábel hosszúság: 1,5 m
Kábel csatlakozás: 3,5 mm jack a fejhallgató oldalon, a kábel másik végén 4 féle cserélhető csatlakozó (3,5 mm jack, 4,4 mm jack, 6,3 mm jack, XLR 4 pin)