iRig MIDI 2 interfész

MIDI bemeneti, átjátszási és kimeneti képességgel rendelkező, MIDI-DIN csatlakozókkal szerelt univerzális megoldás Lightning és USB kábellel.

Ár: bruttó 29 990 Ft

Az IK Multimedia elsőként az iPad felhasználók számára alkotta meg népszerű MIDI bemeneti megoldását, az iRig MIDI terméket. Ez a 30-tűs dokk konnektor csatlakozóval szerelt eszköz több millió felhasználó igényeire jelentett megoldást, de a Lightning konnektor megjelenésével a használata nehézkessé vált, hiszen csak Lightning 30-tűs adapterrel volt mód igénybe venni a képességeit, ráadásul a Mac felhasználók számára nem nyújtott használati opciót. Az iRig MIDI 2 megalkotásakor az olasz mérnökök minden igényre igyekeztek megfelelni, hogy úgy biztosítsanak MIDI interfészt a macOS és iOS felhasználók számára, hogy az egyszerre nyújt bemeneti, kimeneti és átjátszási opciókat, és eszközök minden eddiginél szélesebb körével biztosít kompatibilitást. 

Az iRig MIDI 2 a korábbi kiszerelésnél még kisebb burkolatban kapott helyet, ezáltal a szállíthatósága tovább javult. Az integrált csatlakozó helyett cserélhető kábelekkel rendelkezik: az IK Multimedia az USB és a Lightning kábelt biztosítja, míg a 30-tűs kábelt külön van mód megvásárolni. A gyártó ügyelt arra, hogy a Lightning kábel vége kellően vékony legyen, így nem zavarja a tokkal való használatot. Az USB kábel feje is karcsú annak érdekében, hogy ne zavarja a Mac többi csatlakozó felületét. 

Az iRig MIDI 2 három darab MIDI porttal rendelkezik, ahová MIDI-DIN kábeleket lehet csatlakoztatni. Az egyik port a MIDI-IN, a másik a MIDI-THRU, a harmadik pedig a MIDI-OUT. A bemeneti opcióval külső billentyűzeteket és más hangforrásokat tudunk csatlakoztatni, a kimenettel az iOS eszközről vagy a Mac-ről vezérelhetünk MIDI jel fogadására készült eszközt, míg a THRU, azaz átjátszó port segítségével egyszerre több MIDI eszköz felé tudunk jelet küldeni. A termék tetején lévő két LED jelzi, hogy az IN és az OUT porton keresztül éppen adat vándorol. 

Az iRig MIDI 2 együttműködik jópár IK Multimedia alkalmazással, így az iGrand Piano nevű hangversenyzongora alkalmazással, vagy a lemezlovasok által használt SampleTank csomaggal. Köszönhetően a Core MIDI alapú fejlesztésének, az iRig MIDI 2 támogat olyan alapvető alkalmazást is, mint a GarageBand, illetve bármilyen programot, amely az iOS natív MIDI implementációjára épül. A Core MIDI funkció révén gyors, pontos és könnyedén alkalmazható MIDI képességgel egészül ki a rendszer. 

Az IK Multimedia büszke arra, hogy a termékét nem csak olasz mérnökök tervezik, de a gyártás is az olaszországi Modenában történik. A termékek a csomagolás előtt alapvető minőség ellenőrzésen esnek át, és tervezésük során a hosszú távú használatra alkották meg őket: rugalmas, rezgés tompító burkolatuk révén kimondottan a mobil használatra optimalizálta a gyártó az iRig MIDI 2 modellt. 

A működés során csak csatlakoztatni kell az iOS eszközhöz vagy a Mac-hez, és az gyorsan érzékeli is. A GarageBand és a Logic Pro X a Mac alatt jelzi, hogy új MIDI bemeneti egységet érzékelt, amelynek képességeit nyomban be is tölti, és máris használhatjuk az iRig MIDI 2-t. 

Érdemes néhány szót ejteni az IK Multimedia Mac alá kínált alkalmazásairól is, amelyek között szintén megtalálható a SampleTank macOS verziója, illetve olyan eszközök, mint a Miroslav Philharmonik nevű nagyzenekari és hangverseny szoftver, vagy a Sonik Synth, amely klasszikus szintetizátorok hangzásvilágát képes felidézni. 

Az iRig MIDI 2 a macOS rendszerek alatt legalább Mac OS X 10.6 rendszert és egy szabad USB kaput igényel, akár régebbi Mac gépekkel is üzemelni képes. Az iOS eszközök közül pedig bármely Lightning csatlakozós készülékkel együttműködni képes, így az iPod touch, iPhone, iPad (4. generáció), iPad Air és iPad mini modellekkel. 

Részletes technikai paraméterek

Méret: 49,5 x 78 x 30 milliméter
Tömeg: 60 gramm (kábelek nélkül)
A csomagban: iRig MIDI 2, Lightning kábel (60 centiméter), USB kábel (60 centiméter)