iLoud MTM monitorsugárzó

Monitor hangsugárzó vízszintes vagy függőleges pozicionálási lehetőséggel a tudásához és hangzásához képest kis méretben.

Ár: bruttó 149 990 Ft


Az IK Multimedia az iLoud termékvonalával olyan hangzást teremtett meg, amely a reklámjaiból ismert élményvilágot, stílust és hanghoz fűződő értékrendet sugallja. Előtérbe helyezve a gitárjátékhoz kapcsolódó hangerőt, és a kompromisszumoktól mentes hangképet. Az iLoud MTM nevű hangfal, amely egymagában és párban, állva és fektetve is használható, ennek az irányvonalnak a csúcsa. Kategóriájához képest még mindig kompakt, hangjával azonban a nála nagyobbakkal szemben sincs oka szerénykedni. 

Az iLoud MTM célja az volt, hogy roppant kiegyensúlyozott hangzást nyújtson gazdag alsó tartománnyal, alacsony és magas hangerőn egyaránt, és az önkalibráló képessége révén mindig az aktuális helyiséghez legjobban illeszkedő hangképet nyújtsa. 

Mivel az IK Multimedia alapvetően stúdió monitornak szánja az iLoud Monitor szériát, így a tervezés és a komponensen összeillesztése kapcsán az alapvető igény az volt, hogy színezésmentes, tiszta hangképet alkossanak meg. A magas hangok természetesek és jól meghatározhatóak, a közepek tiszták és kiegyensúlyozottak, a mélyek testesek és szabályosak. És a 100 Watt RMS teljesítmény jóvoltából mindez a hangkép igen komoly hangerő mellett is összeáll. A 103 decibel maximális hangnyomás jól illeszkedik az iLoud kapcsán már megszokott élményhez.

Az iLoud MTM a maga 3”-es hangsugárzója révén bámulatos mély teljesítményt nyújt, amely 40 Hertzig leereszkedik. Ez ideális napjaink populáris zenei műfajai számára is. A termék az IK Multimedia szabadalmaztatott Physical Response Linearization (PRL) rendszerére épít, amely a hangszóró házának precíz tervezését, kialakítását és anyagait egyezteti a ténylegesen beépített egység elektromechanikus tulajdonságaival, és ehhez igazítja a hangkeltést. Ennek eredménye a stabil, kiegyensúlyozott és dinamikus mélyhangzás, amely a gyártó szerint akár egy kétszer ekkora hangszórót is túlszárnyal. 

A legtöbb klasszikus stúdió monitor a vágási frekvencia környékén vérzik el és torzít. Az IK Multimedia e területen kiaknázta több mint két évtizedes digitális jelfeldolgozó (DSP) tervezési tapasztalatait, és ennek köszönhetően a frekvencia vágás tartománya sem okoz torzulást a hangtechnika teljesítményében, rendkívül kiegyensúlyozott, természetes hangzás valósul meg. 

A hangszerek szinte megjelennek előttünk, a vokálok vagy épp a párbeszéd hangja mintha a környezetünkben történne. Számos olyan részletet fedezünk fel az iLoud MTM révén a hangban, amelynek jelenlétét esetleg addig nem is érzékeltük. 

Az iLoud MTM szemből nézve a közép-magas-közép sugárzó kiosztást alkalmazza: egy pár 3,5”-es középsugárzó található benne, amelyek egy 1”-es magas sugárzóval egészülnek ki. Ennek köszönhetően nagyon gazdag a hangzás, és olyan hangok is hallhatóak, amelyek a klasszikus kétsugárzós rendszerekben eltűnnek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az iLoud MTM nem fárasztja a füleket, órákon, akár egy munkanapon keresztül is folyamatosan hallgatható - ez egyébként az iLoud Micro Monitors esetén is tetten érhető törekvés. 

Az iLoud MTM kiváló szórási paraméterekkel jellemezhető: némileg irányított hangzása hozzájárul ahhoz, hogy a bútorról és plafonról visszaverődő hangok nem okoznak kellemetlen rezgéseket, mivel szűkebb irányú a hang terjedése. Ennek köszönhetően ideálisabb a monitorozási feladatokra is a hangszóró, mint számos riválisa.

Köszönhetően a beépített önkalibráló mikrofonnak, az iLoud MTM felméri a környezete hangvisszaverődési paramétereit, és folyamatosan ehhez igazítja a hangzását. Ennek előnye, hogy nem egy külső gyártó mikrofonjának adatain alapul a mérés, hanem az iLoud MTM saját beépített ARC™ referencia mikrofonja végzi a felmérést. 

A kalibráláshoz el kell helyeznünk a hangszórót vagy hangszórópárt a kívánt pozícióban, elhelyezni a mellékelt mikrofont oda, ahol a fejünk lesz a munka közben, és máris lezajlik a bemérési folyamat. Emellett lehetőségünk van a mély és magas hangok kibővítését állítani az LF és HF gombokkal. Ennek köszönhetően lefelé vagy felfelé kiterjeszthetjük a megszólaltatott frekvenciatartományt.

Az iLoud MTM kisebb testvéréhez hasonlóan lehetőséget ad a különböző dőlésszögek beállítására, valamint fekvő helyzetben is pozicionálható. A dőlésszög 0° és 20° között állítható a közte lévő bármely szögben. Ez nagyobb mozgástérnek számít, mint a klasszikus monitor hangszórók esetén megszokhattuk. A vízszintes, fektetett elhelyezéshez gumiból készült, ezáltal minimális rezgésű állvány is része a csomagnak. Ennek segítségével pontosan fej magasságban, szimmetrikusan rögzíthetjük az eszközt az asztalunkon vagy a stúdió felszerelés tetején.

Részletes technikai paraméterek

2 x 3,5” nagy teljesítményű teljes skálás sugárzó
1 x 1” hátsó kamrában elhelyezett magassugárzó
100 Watt kétutas, külön, D-osztályú erősítővel erősített hangsugárzók
103 dB maximális hangnyomás
40 Hertz - 24.000 Hertz frekvencia tartomány
Jack/XLR kombó bemenet (TRS szimmetrikus bemenet)
Hangszínszabályozó (eq) beállítások, LF bővítés, LF növelés/vágás, HF növelés/vágás
Önműködő kalibrálás a környezethez ARC mikrofonnal
Méretek: 264 mm x 160 mm x 130 mm
Tömeg: 2,5 kilogramm (hangszóró + talp)
A csomagban: egy darab iLoud MTM, tápkábel, ARC mikrofon, ARC mikrofon rögzítő, ARC mikrofon kábel, függőleges tartó, vízszintes tartó, rögzítő kulcs.

A termék a NAMM 2019 szakmai csúcsrendezvényen a szerkesztők választási kitüntetést kapta zene kategóriában.