iRig Pro I/O

Stúdió minőségű audió és MIDI interfész jack bemenettel a gitárok és más hangszerek számára, XLR bemenettel a mikrofonok részére és MIDI bemenettel a billentyűzetek csatlakoztatására.

Ár: bruttó 49 990 Ft


Az iRig Pro I/O az olasz IK Multimedia újszerű, minden egyben megközelítése az ultramobil digitális hangfeldolgozás céljaira. A kicsiny készülék magában hordoz egy gitár bemenetet, egy MIDI bemenetet és egy Phantom táppal kiegészülő XLR bemenetet. Mindezt nagy felbontású, 24-bites, 96 kHz-es digitális erősítővel, amelyet a gyártó méltán nevez stúdió minőségűnek. A termék együttműködik az iOS eszközeinkkel és a Mac gépek bármelyikével is. 

Az iRig Pro I/O a gyártó korábbi népszerű megoldását, az iRig Pro terméket ötvözi a kétsávos bemenettel, az iRig Pro Duo termékkel, magába ölelve minden pozitív tulajdonságot annak érdekében, hogy valóban sokoldalú és ultramobil terméket használhassunk. 

Az iRig Pro I/O csatlakoztatása akár a Mac gépekhez USB-n keresztül, akár az iOS eszközökhöz Lightning kábel segítségével mindenféle extra igény nélkül, azonnal működőképes. A hardver együttműködik az IK Multimedia szoftvereivel, illetve az Apple alkalmazásaival, mint a GarageBand vagy a Logic Pro X

A termék nem csak bemenettel egészíti ki az eszközeinket, hanem 3,5 milliméteres sztereó minijack fejhallgató kimenete is van, amely révén élőben hallgathatjuk a felvételt a szoftveres effektusokkal ellátva. A beépített előerősítő révén a hangminőség kiváló és a hangerő is megfelelő. Az iRig Pro I/O emellett lehetőséget ad arra, hogy opcionális falitöltővel egészítsük ki. Ez nem része a csomagnak, de külön beszerezhető, és a segítségével a csatlakoztatott Lightning eszköz is töltődik, vagyis nem csak az iRig Pro I/O áramellátása biztosított, de fordított irányban is áramlik az áram, és feltöltődik az iOS eszközeink akkumulátora, ezzel egyrészt a színpadi használat biztosított, másrészt a hosszabb távú használatra is lehetőség nyílik anélkül, hogy az iOS eszköz lemerülne.

Tipp: A termék csomagjában lévő USB kábel használatával egy Lightning USB 3 Camera Adapter jóvoltából töltés közben is kiaknázhatjuk a digitális hang bemenet lehetőségeit.

Bővebben a Lightning USB 3 Camera Adapter termékről…

Az eszköz alján található a nagy méretű jack gitár bemenet, amely kombinált XLR mikrofon bemenet is egyben. Ennek bemeneti jelerősségét szabályozza a készüléken lévő potméter. A termékben lévő analóg-digitális átalakító a forrást képes 24-bites mélységű, akár 96 kHz mintavételezésű digitális hanggá alakítani. 

Az iRig Pro I/O oldalán található a MIDI bemenet és kimenet, amely 2,5 mm-es mikró-jack formátumú a kis méret érdekében, de a csomag tartalmazza a MIDI DIN végű kábeleket a kényelmes használathoz szinte bármely MIDI billentyűzettel. A termék bemenettel és kimenettel is rendelkezik, vagyis képes MIDI jelet akár kiküldeni valamely eszköz számára. Ugyanitt kapott helyet a 48 Voltos Phantom táp kapcsoló gomb, amely a készülékbe helyezett kettő darab ceruzaelemről vagy az opcionális külső tápról működik. Fontos, hogy a Mac-hez USB-n kapcsolt egységnél a Phantom táp kapcsolója legyen kikapcsolva, mert a Mac elegendő táppal látja el a terméket a mikrofonok meghajtásához, vagyis nem szükséges a Phantom táp bekapcsolása. 

Az egység tetején találjuk a kimenetet, amely segítségével a Mac irányába USB kábelen, az iOS eszköz felé Lightning kábelen haladhatunk tovább. 

A termék felületének jellegzetes elemét képezik a LED fények: ezek többféle szín megjelenítésére alkalmasak. Az analóg hangbemenetek használatakor például az alsó LED jelzik vörös színnel a túlvezérlést, illetve zölddel a normál jelerősséget, sárgával az erős, de még nem túlvezérelt hangerőt. Ha az alsó fényjel kék színű, akkor túl alacsony a bemeneti jel, tehát a Gain potmétert jobbra kell tekernünk, hogy emeljük az előerősítés erejét. A felső fényjel piros, amikor a 48 Voltos Phantom táp aktív, kék olyankor, ha a MIDI bemenetet használjuk, zöld színű, amikor a MIDI kimenet van munkában. 

Az iRig Pro I/O hátoldalán tépőzár befűzésére alkalmas nyílás is található, ahová a mellékelt tépőzárat illeszthetjük be, amely például mikrofonállványon vagy kottatartón való rögzítéshez nyújt segítséget. 

Az IK Multimedia bőkezű a szoftverek terén is: az iRig Pro I/O mellé 550 euró értékű terméket biztosítanak, így az Amplitube iOS változatát, az Amplitube Mac változatát, amely képes bővítményként beépülni a GarageBand és a Logic Pro alkalmazásokba, a SampleTank 3 SE hangminta gyűjteményt, a T-RackS Deluxe virtuális erősítő gyűjteményt, valamint a Mic Room nevű, virtuális stúdiókörnyezeteket biztosító programot is. Az alkalmazások önmagukban is számtalan hasznos tartalommal vannak felszerelve, de természetesen tovább bővíthetőek alkalmazáson belüli vásárlásokkal is. 

Részletes technikai paraméterek

Mikrofon bemenet: szimmetrikus 3-tűs XLR, ahol az első tű a földelés, a második tű a meleg, a harmadik tű a hideg láb.
Mikrofon jelerősség: 6 mVpp-1,4 Vpp
Mikrofon impedancia: 3,2 kOhm
Erősítés: 40 dB
Phantom táp: +48V
Frekvencia tartomány: 20-20.000 Hz
Bemeneti zaj: -103 dB(A)

Gitár- és hangszerbemenet: aszimmetrikus jack
Erősség: 30 mVpp-6,9 Vpp
Impedancia: 1 MOhm
Erősítés: 27 dB
Frekvencia tartomány: 20-20.000 Hz
Bemeneti zaj: -103 dB(A)

Sztereó fejhallgató kimenet
Csatlakozó: 3,5 milliméteres minijack (TRS)
Hangerő szabályozás: tekerhető számozott potméter
Fejhallgató erősítés: 100 mW, 50 Ohm

MIDI: 2 darab 2,5 millimétere TS mikró-jack

Táp: 1 váltóáram konnektor a gyártó saját külső tápegysége számára, amely külön vásárolható meg

Eszköz konnektor: mini-DIN

Átalakítók: 24-bites digitális-analóg és analóg-digitális jelfeldolgozó
Mintavételezés: 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz
Tápellátási opciók:
USB kapuról számítógéppel használva
két darab ceruzaelemről iOS eszközzel használva

A csomagban:
• iRig Pro I/O interfész
• Lightning mini-DIN kábel, 60 centiméter
• USB mini-DIN kábel, 60 centiméter
• 2 x 2,5 mm mikró-jack MIDI kábel, 160 centiméter
• 2 x AA ceruza elem
• tépőzár

Méret: 43 x 127 x 37 milliméter
Tömeg: 120 gramm elemek nélkül