iRig Pro Duo I/O

Sokoldalú hangtechnika egyszerre két forrásból történő digitális rögzítéshez a Mac, iPad és iPhone készülékeken.

Ár: bruttó 79 990 Ft


Amióta az IK Multimedia kiadta a népszerű iRig Pro gitár/XLR/MIDI interfészét, a leggyakoribb kérdés a termékkel kapcsolatosan, hogy lehet-e egyszerre több forrásból jelet küldeni rá. A válasz nemleges volt, mert a termék célja ugyan a három funkció egyesítése, de nem egyidejű használatra. Az olasz gyártó azonban meghallotta a kérdéseket, és alkotott egy olyan terméket, amely hasonló tudással rendelkezik, mint az iRig Pro, ám képes arra, hogy akár két forrásból fogadjon hangot, azokat teljesen külön csatornán juttassa tovább a Mac vagy az iOS eszköz irányába, és teljesen különálló kezelést tegyen lehetővé az effekteléstől az erősítésen át a jel továbbításáig. Így született meg az iRig Pro Duo I/O termék. 

Az iRig Pro Duo I/O két darab XLR/TRS kombinált csatlakozóval rendelkezik, amely révén egyrészt professzionális kondenzátormikrofonokat csatlakoztathatunk, másrészt a gitár klasszikus jack kimenetét köthetjük össze az eszközzel. A mikrofonok számára az iRig Pro Duo I/O 48 Voltos fantom tápot is képes biztosítani, ha az eszközök ezt igénylik. Emellett egy MIDI be- és kimenet is található az eszközön, vagyis MIDI forrás fogadására is alkalmas az analóg mikrofon és elektromos gitár mellett. 

Az iRig Pro Duo I/O nem az iOS eszköz akkumulátorát meríti, hanem két darab ceruza elemmel működik. De használhatjuk a Mac-ről elemek nélkül, a mikró-USB csatlakozója és egy USB kábel segítségével, a stúdióban pedig lehetőségünk van külön vásárolt tápról üzemeltetni. Az iRig Pro Duo I/O 9 Voltos váltóáramról üzemel. 

Az iRig Pro Duo I/O minden olyan Apple eszközünkkel összeköthető, amely az utóbbi években forgalomban volt: az USB kábele révén a Mac felé nyílik meg a kapcsolat, míg a Lightning kábellel az iOS eszközünkhöz kapcsolódhatunk. Az iRig Pro Duo I/O szoftver támogatottsága végeláthatatlan: az IK Multimedia számos alkalmazása mellett természetesen a GarageBand alkalmazással is használható. 

Az iRig Pro Duo I/O mobil megoldásnak készült, így rendkívül könnyű és kicsi: 127 x 75 x 37 milliméter a kiterjedése, míg a tömege csak 197 gramm (elemek nélkül). Kényelmesen elfér egy tenyérben, és táskánk szinte bármely zsebét észrevétlenül belakja. Mindezek alapján a piac legkisebb kétcsatornás hangfelvételi megoldása. Köszönhetően a csatlakozóinak, az iRig Pro Duo I/O sokféle variációban használható: gitár és mikrofon, gitár és MIDI billentyűzet, MIDI zongora és mikrofon összeállításokat egyaránt kielégít. A csatornák különálló jelerősség szabályozóval rendelkeznek, és a szoftverek külön sávként rögzítik a 24-bites hangforrást. 

Az iRig Pro Duo I/O belső analóg-digitális és digitális-analóg konverterekkel is rendelkezik, amely tiszta és a gyártó ígérete szerint stúdió minőségű hangot rögzítenek. Az iRig Pro Duo I/O használati lehetősége a MIDI bemenet, amelyhez a csomagban lévő TRS - MIDI-DIN átalakító szükséges, mivel az eszköz felületén ilyen csatlakozó nem fért el, hanem dedikált minijack bemenet található a MIDI jel fogadására. A MIDI csatlakozók egyike bemenetként, a másik pedig kimenetként funkcionál - utóbbi esetében van jelentősége a digitális-analóg átalakítónak. 

Az iRig Pro Duo I/O lehetőséget ad arra, hogy élőben visszahallgassuk a játékot akár a nyers formátumában, akár az eszközön effektelt változatában. A termékben egy nagy erejű fejhallgató erősítő modul is található, hogy valós időben halljuk a játékunkat. 

Az eszköz kompatibilis minden Lightning csatlakozós iOS eszközzel és bármely Mac-kel USB kapcsolaton keresztül. 

Részletes technikai paraméterek

Mikrofon bemenet: két darab XLR (földelt)
Mikrofon bemeneti szint: 5 mVpp-1,4 Vpp
Mikrofon impedancia: kb. 2 kOhm
Erősségi tartomány: 48 dB
Fantom táp: 48 Volt +- 4 Volt
Frekvenciatartomány: 5 Hz - 21 kHz
Zaj: -103 dB
Hangszer bemenet: két darab 1/4" földelt jack
Impedancia: 1 MOhm
Erősség: 27 dB
Frekvencia tartomány: 2 Hz- 21 kHz

Kimenet adatai
Két darab minijack
Frekvencia: 10 Hz - 21 kHz
Kimenet dinamikatartománya: 106 dB(A)
Kimeneti impedancia: 150 Ohm

AD és DA felbontás: 24-bites
Mintavételezés: 44,1 kHz és 48 kHz
Táp: USB-ről, két darab AA ceruzaelemzről vagy 9 Voltos tápról
Kijelző: többszínű LED
Méret: 75 x 127 x 37 milliméter
Tömeg: 198 gramm
Elem paraméterek: egy feltöltéssel 3 óra 30 perc (nikkelmikrohidrid akku), 45 perc nem újratölthető alkáli elem esetén