iRig Pro DUO

Sokoldalú hangtechnika egyszerre két forrásból történő digitális rögzítéshez az iOS eszközeinken.

Ár: bruttó 84 990 Ft


Amióta az IK Multimedia kiadta a népszerű iRig Pro gitár/XLR/MIDI interfészét, a leggyakoribb kérdés a termékkel kapcsolatosan, hogy lehet-e egyszerre több forrásból jelet küldeni rá. A válasz nemleges volt, mert a termék célja ugyan a három funkció egyesítése, de nem egyidejű használatra. Az olasz gyártó azonban meghallotta a kérdéseket, és alkotott egy olyan terméket, amely hasonló tudással rendelkezik, mint az iRig Pro, ám képes arra, hogy akár két forrásból fogadjon hangot, azokat teljesen külön csatornán juttassa tovább a Mac vagy az iOS eszköz irányába, és teljesen különálló kezelést tegyen lehetővé az effekteléstől az erősítésen át a jel továbbításáig. Így született meg az iRig Pro DUO termék. 

Az iRig Pro DUO két darab XLR/TRS kombinált csatlakozóval rendelkezik, amely révén egyrészt professzionális kondenzátormikrofonokat csatlakoztathatunk, másrészt a gitár klasszikus jack kimenetét köthetjük össze az eszközzel. A mikrofonok számára az iRig Pro DUO 48 Voltos fantom tápot is képes biztosítani, ha az eszközök ezt igénylik. Emellett egy MIDI be- és kimenet is található az eszközön, vagyis MIDI forrás fogadására is alkalmas az analóg mikrofon és elektromos gitár mellett. 

Az iRig Pro DUO nem az iOS eszköz akkumulátorát meríti, hanem két darab ceruza elemmel működik. De használhatjuk a Mac-ről elemek nélkül, a mikró-USB csatlakozója és egy USB kábel segítségével, a stúdióban pedig lehetőségünk van külön vásárolt tápról üzemeltetni. Az iRig Pro DUO 9 Voltos váltóáramról üzemel. 

Az iRig Pro DUO minden olyan Apple eszközünkkel összeköthető, amely az utóbbi években forgalomban volt: az USB kábele révén a Mac felé nyílik meg a kapcsolat, míg a Lightning kábellel az iOS eszközünkhöz kapcsolódhatunk. Az iRig Pro DUO szoftver támogatottsága végeláthatatlan: az IK Multimedia számos alkalmazása mellett természetesen a GarageBand alkalmazással is használható. 

Az iRig Pro DUO mobil megoldásnak készült, így rendkívül könnyű és kicsi: 127 x 75 x 37 milliméter a kiterjedése, míg a tömege csak 197 gramm (elemek nélkül). Kényelmesen elfér egy tenyérben, és táskánk szinte bármely zsebét észrevétlenül belakja. Mindezek alapján a piac legkisebb kétcsatornás hangfelvételi megoldása. Köszönhetően a csatlakozóinak, az iRig Pro DUO sokféle variációban használható: gitár és mikrofon, gitár és MIDI billentyűzet, MIDI zongora és mikrofon összeállításokat egyaránt kielégít. A csatornák különálló jelerősség szabályozóval rendelkeznek, és a szoftverek külön sávként rögzítik a 24-bites hangforrást. 

Az iRig Pro DUO belső analóg-digitális és digitális-analóg konverterekkel is rendelkezik, amely tiszta és a gyártó ígérete szerint stúdió minőségű hangot rögzítenek. Az iRig Pro DUO használati lehetősége a MIDI bemenet, amelyhez a csomagban lévő TRS - MIDI-DIN átalakító szükséges, mivel az eszköz felületén ilyen csatlakozó nem fért el, hanem dedikált minijack bemenet található a MIDI jel fogadására. A MIDI csatlakozók egyike bemenetként, a másik pedig kimenetként funkcionál - utóbbi esetében van jelentősége a digitális-analóg átalakítónak. 

Az iRig Pro DUO lehetőséget ad arra, hogy élőben visszahallgassuk a játékot akár a nyers formátumában, akár az eszközön effektelt változatában. A termékben egy nagy erejű fejhallgató erősítő modul is található, hogy valós időben halljuk a játékunkat. 

Az eszköz kompatibilis minden Lightning csatlakozós iOS eszközzel és bármely Mac-kel USB kapcsolaton keresztül. 

Részletes technikai paraméterek

Mikrofon bemenet: két darab XLR (földelt)
Mikrofon bemeneti szint: 5 mVpp-1,4 Vpp
Mikrofon impedancia: kb. 2 kOhm
Erősségi tartomány: 48 dB
Fantom táp: 48 Volt +- 4 Volt
Frekvenciatartomány: 5 Hz - 21 kHz
Zaj: -103 dB
Hangszer bemenet: két darab 1/4" földelt jack
Impedancia: 1 MOhm
Erősség: 27 dB
Frekvencia tartomány: 2 Hz- 21 kHz

Kimenet adatai
Két darab minijack
Frekvencia: 10 Hz - 21 kHz
Kimenet dinamikatartománya: 106 dB(A)
Kimeneti impedancia: 150 Ohm

AD és DA felbontás: 24-bites
Mintavételezés: 44,1 kHz és 48 kHz
Táp: USB-ről, két darab AA ceruzaelemzről vagy 9 Voltos tápról
Kijelző: többszínű LED
Méret: 75 x 127 x 37 milliméter
Tömeg: 198 gramm
Elem paraméterek: egy feltöltéssel 3 óra 30 perc (nikkelmikrohidrid akku), 45 perc nem újratölthető alkáli elem esetén