iRig Pre HD

Digitális erősítő kapcsolat a profi XLR mikrofonok és az iOS eszközök vagy a Mac között, amely lehetőséget ad valódi magas minőségű felvételek készítéséhez nagy teljesítményű és alacsony zajjal üzemelő erősítő modullal.

Ár: bruttó 30 000 Ft

Az olasz IK Multimedia egyik legnépszerűbb terméke az XLR mikrofonok csatlakoztatását kínáló iRig Pre nevű megoldás, amely révén analóg módon nyílt lehetőség a profi hangbeviteli eszközök kapcsolatára az iOS eszközökhöz és a Mac-hez. Ennek az iránynak a tovább fejlesztett változata a mikrofonok valódi tudását kiaknázni képes, tisztán digitális jelbevitelt kínáló iRig Pre HD nevű megoldás, amely Lightning és USB kapcsolattal is rendelkezik annak érdekében, hogy a digitalizált hangot a legjobb minőségben, 24-bites mélységű, 96 kHz mintavételezésű felbontásban juttassa el a feldolgozás helyére, a szoftveres környezetbe.

Az iRig Pre HD különlegessége, hogy kiemelkedő minőségű digitalizáló megoldást nyújt az XLR mikrofonjainkhoz széles, 20 és 20.000 Herz közötti frekvenciatartományban, illetve nagy felbontásban. A termék rendkívül alacsony jel/zaj viszonnyal működik, és tökéletes kiegészítő lehet interjúk, énekhang vagy akár hangszerek rögzítéséhez is megfelelő XLR forrással kiegészítve. 

Mint XLR mikrofonnal együttműködő eszköz, fontos paraméter a 48 Voltos fantomtáp biztosítása, amelyet az iRig Pre HD képes nyújtani a csatlakoztatott eszköz számára. A beépített, csúcsminőségű A osztályú erősítő 40 dB állítható intenzitású erősítést tud biztosítani a forrás számára. 

A könnyed használatot egyrészt okos LED fények segítik, amelyek valós időben tájékoztatnak a fantomtáp működéséről és az erősítésről. Másrészt a fülhallgató kimenet révén élőben visszahallgatható a felvételünk, így ha az túl halk, esetleg túl van vezérelve, akkor tudunk állítani és újra rögzíteni a rosszul sikerült másodperceket. Az iRig Pre HD tartalmaz minden szükséges kábelt a gyors használathoz: a Mac-hez USB megoldással kapcsolódik, az iOS eszközökhöz pedig Lightningcsatlakozóval. Emellett tépőzáras rögzítő is található a csomagjában annak érdekében, hogy a mikrofon környékén rögzíthető legyen, és ne a levegőben lógjon, illetve a fantom táphoz szükséges két darab AA ceruza elem is része a csomagnak. 

Köszönhetően az iRig Pre HD A osztályú erősítőjének, a mikrofon dinamikája és jellege nem csorbul a digitalizálás során, ezáltal az iRig Pre HD akár professzionális használatra is kiválóan alkalmas. Az IK Multimedia ajánlja rádiós és filmes produkciók készítéséhez, hangszerjáték rögzítéséhez is. A termék megalkotása során alapvető szempont volt az is, hogy a mikrofon méretéhez és tömegéhez ne adjon túl sokat az iRig Pre HD, vagyis a mobilitási igényeket is szem előtt tartotta a gyártó.

A termék különlegessége a közvetlen visszahallgatási mód lehetősége, amikor is egy minijackes fülhallgató segítségével hallgathatjuk a felvételt élőben, ezáltal tudjuk szabályozni például az érzékenységet egy zajos környezetben készített interjú alatt. Az iRig Pre HD az iOS eszközzel - vagy a Mac-kel - együttműködve mindezt késés nélkül biztosítja. 

Az IK Multimedia más termékek esetén már megszokott módon többféle szoftvert biztosít ingyenesen a termékéhez listaáron 170 euró értékben. Ezek egyike a Mic Room for Mac, illetve ennek iOS változata, amely nem csak egyszerű hangfelvevő, hanem sokféle előre definiált beállítást és effektust tartalmaz a mikrofonjainkhoz. Ez az alkalmazás Audiobus és InterApp Audio kompatibilis, vagyis más programok is hozzáférhetnek a tudásához. 

Az iOS felhasználók a VoceLive és az iRig Recorder alkalmazásokat is használhatják, amelyekhez az iRig Pre HD megvásárlásával plusz csomagok válnak letölthetővé. 

Részletes technikai paraméterek

Mikrofon bemenet: szimmetrikus 3-tűs XLR „anya”
Mikrofon bemeneti jelerősség: 6 mVpp-1,4 Vpp
Mikrofon bemeneti impedancia: 2 kOhm
Erősítés: 40 dB
Fantom táp: 48 Volt
Frekvencia tartomány: 20-20.000 Herz
Bemeneti zaj: -98 dB RMS, -105 dB(A)

Sztereó fejhallgató kimenet:
• TRS minijack csatlakozó
• Fejhallgató hangerő vezérlő: számozott potméter
• Fejhallgató jelerősség: 100 mW 50 Ohm

Eszköz csatlakozó: mikró-USB

Paraméterek:
24-bit digitális/analóg és analóg/digitális átalakítás
Mintavételezés: 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz
Táp: USB tápellátás a számítógépről, 2 x AA elem a fantom táphoz iOS eszközök esetén

Méretek: 40 x 110 x 34 mm
Tömeg: 75 gramm
Kábel hossz: 60 centiméter

A csomagban:
iRig Pre HD, Lightning mikró-USB kábel, USB-mikró-USB kábel, 2 x AA elem, tépőzár (rögzítéshez)