iRig Mic Cast

Egy kicsiny mikrofon, amely mindig a zsebünken lehet. Két felvételi módja révén egyrészt képes közeli hangokat rögzíteni például egy interjúnál, másrészt lehetőséget ad előadás, zenekari próba felvételére.

Ár: bruttó 14 000 Ft

Az iPhone és az iPod touch tökéletes mérettel és nagy kapacitással rendelkezik annak érdekében, hogy ideális eszköz legyen kézben tartva interjú készítés közben, az iPad pedig asztal mellett ülve születő beszélgetést tud kényelmesen rögzíteni akár úgy, hogy a beszélgetés irányításához szükséges kérdéseket, vázlatokat folyamatosan magunk előtt látjuk, miközben a hanganyagot rögzítjük. E célra alkotta meg az iOS eszközökhöz tucatnyi színvonalas audió kiegészítőt kínáló talján IK Multimedia cég az iRig MIC Cast nevű kicsiny termékét, amelyet az iPhone vagy iPad tetejébe, illetőleg az iPod touch aljába csatlakoztatva máris indulhat a hang rögzítése. 

Az iRig MIC Cast termék a jó minőségű hangjegyzetek és podcastok készítésére szolgál. Az eszközök beépített mikrofonja általában nem tud olyan jó minőségben rögzíteni, mint egy dedikált mikrofon, ráadásul az IK Multimedia a saját alkalmazásai - például az iRig Recorder FREE szoftveresen is képes finomítani a hangzást, így a gyakorlatlan fül számára is más lesz a felvétel minősége, ha nem a gyári Voice Memos alkalmazással, hanem az IK programjával rögzítünk. (Az iRig Recorder FREEalkalmazás beépített vásárlási opciókat kínál, amellyel az alap rögzítő programon belül effektusok, hanghullám szerkesztő, tömörítetlen hanganyag export lehetőség is elérhetővé válik.) 

Az IK Multimedia - bár az interjúk témakörére hegyezi ki a termék használati lehetőségét - azt is életképes megoldásnak tartja, hogy egyetemi előadásokat, üzleti megbeszélések hanganyagát tudjuk megörökíteni az iRig MIC Cast és valamely iOS eszköz segítségével. 

Az iRig MIC Cast a hangfelvétel során nem használ hangszínszabályzókat, amelyek torzítanák az eredményt, hanem a sima (flat) beállítás szerint törekszik tisztán felvenni a hangot. Kis mérete ellenére remek minőségben képes felvételeket készíteni, és tökéletesen alkalmas tömörített hanganyagú végtermékek forrásaként funkcionálni. A felületén egy csúszógomb segít beállítani, hogy közeli vagy nagy teret felölelő hangforrást kell rögzíteni. Interjúk esetén a közeli opció az ideális, míg egy egyetemi előadásnál a távolról jövő hangokra kell koncentrálni. Az iRig MIC Cast előnye, hogy igen kis méretű, így szállítása nem okoz problémát, hiszen táskánk akármelyik kicsiny zsebében elfér, sőt némelyik iPhonetokban is otthont talál. 

A csomag kiegészítője az állvány is, amely segítségével az interjú készítéshez megfelelő szögbe állítható az iPhone. (Az iPod touchesetén minden generációnál alul van a minijack csatlakozó, így az fejjel lefelé állítható az állványba. Mivel a kijelző tartalma képes ennek megfelelően fordulni, így ez nem okoz gondot.) 

Az iRig MIC Cast az iOS eszközök mikrofonos fülhallgató csatlakoztatására alkalmas minijack kapuján keresztül működik, és kihasználva ezt a lehetőséget képes fülhallgató kapcsolatot is biztosítani, ha élőben vissza is akarjuk hallgatni egy fülhallgató segítségével, amit éppen rögzítünk. 

Ezt a tudást használva a kihangosított beszélgetéseink során az iRig MIC Cast terméket akár a telefon beépített mikrofonja helyett is használhatjuk, és ha dokkban vagy állványon áll a telefon, akkor elforgathatjuk a mikrofont az ideális szögbe, hogy a legjobb minőségben továbbítsa a hangunkat. Ez természetesen csak egy extra, de értékes plusz tudása az egységnek.

Részletes technikai paraméterek

Típus: kondenzátor elekret mikrofon
Frekvencia: 100 Hz-15 kHz, -3 db
Maximális hangnyomás: 110 dB
Torzítás: 3% 100 dB-en, 1 kHz
Táp és csatlakozás: iPhone, iPod touch és iPad eszközök minijack csatlakozójáról kapja a tápellátást

A csomag tartalma: iRig MIC Cast ultrakompakt mikrofon, hordozható iPhone és iPod touch asztali állvány, bemutató leírás

Kompatibilis eszközök: iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod touch (3. és 4. generáció), iPad (minden generáció), iOS 4.3 vagy újabb rendszerekkel.

Az iRig MIC Cast megvásárolható az iJoe.hu-tól.