iRig Keys

Háromoktávos MIDI billentyűzet iOS eszközökhöz Lightning csatlakozóval, Mac-hez USB kapcsolattal. Mobil kialakítással, alacsony energiafogyastással. Billentésérzékenységgel, modulációs és hangszín tárcsákkal.

Ár: bruttó 38 990 Ft

Az IK Multimedia megannyi iOS zenei kiegészítője közül az egyik legvonzóbb termék az iRig Keys nevű univerzális MIDI billentyűzet, amelyet a mellékelt kábel segítségével az iPhoneiPad vagy iPod touch 30 tűs dokk konnektorához, vagy a mikró-USB-USB kábel segítségével a Mac-hez lehet csatlakoztatni, és akár a GarageBand szoftverben élő hangszerként használni. Az iRig Keys vékony, könnyű, így illeszkedik a mobil életvitelhez. 

MIDI billentyűzet a Mac-hez

A Mac felhasználók számára az Apple kínálta GarageBand szoftver, illetve a profik számára a Logic alkalmazáscsomag sokoldalú zeneszerzési és gyakorlási teret nyújt. Mindkét szoftverben sokféle hangszer típus közül választhatjuk ki a számunkra legjobban tetsző hangzást, és az operációs rendszer legmélyén lévő CoreAudio képességek révén késés nélkül, mintha csak hangszeren játszanánk, hallhatjuk vissza a produkciót. 

Az iRig Keys egy vonzó megoldás a Mac felhasználók számára, ha egy amatőr és haladó igényekre is megfelelő MIDI billentyűzetet keresnek, és igény az, hogy mobil legyen a termék. (A komolyabb és profi használatra három oktáv vélhetőleg kevés, de a legtöbb felhasználáshoz már elegendő.) 

A Mac felhasználók számára az IK Multimedia az iRig Keys termék mellé a SampleTank 2 L csomagját kínálja ingyenesen, amely 2 GB letölthető hangmintát és hangszert tartalmaz. A SampleTank önálló alkalmazásként és bővítményként is működik, így a GarageBand és a Logic szoftverekben is hozzáférhetünk a tartalmához. 

MIDI billentyűzet iOS eszközeinkhez

Az iOS eszközök eleddig nem voltak elkényeztetve MIDI billentyűzetekkel, ezért is volt töretlen a népszerűsége az IK Multimedia iRig MIDI eszközének, amely révén klasszikus MIDI DIN portos billentyűzeteket lehet az iPadiPhone és iPod touchkészülékekhez kapcsolni, és ott vagy az IK Multimedia saját, iGrand Piano szoftverét használni, vagy például az Apple GarageBand alkalmazásával muzsikálni. 

Az iRig Keys átalakítók nélkül, MIDI DIN kimeneten csatlakoztatható bármely iPad Retina (4. generáció), iPad 9,7"iPad Pro, iPad Air 1, iPad Air 2, iPad miniiPod touch (5. és 6. generáció) és iPhone SE, 5, 5c, 5s, iPhone 6, 7, 8, 6/7/8 PlusiPhone XLightning konnektorához. Semmilyen kiegészítő telepítésére nincsen szükség ahhoz, hogy az eszközök érzékeljék egymást, és köszönhetően az ultra alacsony fogyasztásnak, az iRig Keys nem igényel külső tápkapcsolatot sem, hanem az eszköz akkumulátoráról kap tápellátást, minimálisan merítve csupán annak áramforrását. Hosszabb muzsikálás esetén az a mikró-USB port, amely a Mac-kel való kapcsolatot biztosítja, alkalmassá válik arra, hogy USB tápforrásból ellása az iRig Keys MIDI billentyűzetet árammal, vagyis ilyen esetben az eszköz maga egyáltalán nem meríti az iOS eszközünket. Ehhez a fajta tápellátáshoz lehetőség van akár egy 12 Wattos vagy 5 Wattos falitöltőt is használni, de bedughatjuk a modern lakásokban jelen lévő USB fali aljzatba is a kábelt. 

Tipp: Az iOS eszközök és az IK Multimedia egyes eszközeinek színpadi használatát célozza az iRig PowerBridge termék, amely a használat közben tökéletes megoldást nyújt a tápellátásra.

Az iOS felhasználók számára a SampleTank for iPhone or iPad FREE nevű alkalmazás érhető el ingyenesen 20 darab virtuális hangszerrel, amely regisztráció esetén további 48 hangszert nyit meg ingyenesen. Az IK Multimedia cégre jellemző módon alkalmazáson belüli vásárlás formájában további hangszerekkel bővíthető a szoftver tudása a'la carte módon. 

A profi zongora igényekkel rendelkező iOS felhasználók számára az IK Multimedia cég megalkotta az iGrand Pianoalkalmazását, amely koncert minőségű hangszereket tartalmaz az iRig Keys billentyűzettel, vagy az iRig MIDI eszközhöz csatlakoztatott bármely MIDI billentyűzettel használva. Az iGrand Piano szoftver hangmintáit professzionális mikrofonok segítségével eredeti hangszerek felhasználásával rögzítette az IK Multimedia, a kezelőfelületet pedig célirányosan, mégis sokoldalúan alkotta meg, hogy a legtökéletesebb hangzást érhessük el finom beállítások széles tárháza révén. 

Az iGrand Piano az App Store-ban 

Az iRig Keys felépítése és képességei

Az iRig Keys termék elsődlegesen mobil használatra épült, ennek megfelelően könnyű, minimalista arculatú, és a táskába behelyezés érdekében háromoktávos, 37 darab billentyű van rajta. Kiterjedése magáért beszél: 503 milliméter széles, 120 milliméter vastag, és mindössze 40 milliméter magas, tömege pedig csupán 660 gramm. Egy MacBook Pro táskából tehát tipikusan csak a teteje lóg ki egy kissé. 

Az iRig Keys billentyűje nyomásérzékeny, azaz a kiválasztott virtuális hangszer annak megfelelően szólal meg, hogy gyorsan, hirtelen, vagy lassan, finoman nyomjuk le az adott billentyűt. Fontos lehetőség a kitartópedál csatlakoztatása, amelyre egy szabványos pedálport található a termék hátoldalán - azaz egy jack aljzat. A terméken programozható hangerő/adat tekerőgomb található, amelyet szoftveresen tudunk igényünk szerint beállítani, de az alapvető használat során nem lesz szükségünk a használatára. Szintén extra a négyféle előbeállítást behívni képes gomb, és a programok közötti váltást kínáló gomb - ezeket olyan szoftverekkel tudjuk igénybe venni, amelyek támogatják a funkciókat. Fontos képesség az oktáv váltás, amely a virtuóz felhasználók számára ideális, ha három oktávnál nagyobb terjedelmű muzsikát játszanak, és elég ügyesek ahhoz, hogy a játék megszakítása nélkül tudjanak fel vagy lefelé ugrani az oktávok között - a gomb lenyomásával a szokványos módon egy oktávval lentebb vagy fentebb osztódik ki a billentyűzet. A MIDI billentyűzetek elengedhetetlen kelléke a torzító és modulációs kerék, amely mindkettő megtalálható az iRig Keys egységen. 

Az iRig Keys kitűnő MIDI billentyűzet választás mind a Mac, mind pedig az iPadiPhoneiPod touch felhasználók számára. Bármely eszközön csatlakoztatást követően érzékeli a rendszer, és máris használhatjuk, külön meghajtóprogramok telepítése nem szükséges. 

A doboz tartalma

iRig KEYS billentyűzet (37 billentyűvel)
USB mikró-USB kábel
Lightning csatlakozó kábel iOS-eszközökhöz

Méret
Magasság: 40 milliméter
Szélesség: 503 milliméter
Hossz: 120 milliméter
Tömeg: 660 gramm