iRig BlueBoard

Bluetooth alapú, elemről üzemelő MIDI vezérlő és bemeneti egység a Mac-kel és iOS eszközökkel való együttműködésre.

Ár: bruttó 34 990 Ft


Az IK Multimedia a piac első vezeték nélküli MIDI vezérlő megoldását mutatta be, amikor bejelentette az iRig BlueBoard termékét, egy Bluetooth alapú pedált, amely kompatibilis bármely Core MIDI alkalmazással a macOS és iOS rendszereken. 

Az iRig BlueBoard nem csak a klasszikus MIDI billentyűzetekkel működik együtt, mint az IK Multimedia népszerű iRig Keys terméke, hanem képes elektromos gitárjáték vagy akár mikrofonnal való felvétel közben is az iOS eszközzel vagy a Mac géppel kommunikálni, és a hangszer játék vagy hangfelvétel közben a Mac vagy valamely iOS eszközön az adott szoftverben effektusokat, torzítókat indítani, váltani, leállítani. Így például az elektromos gitár hangját az Amplitube szoftverben, a MIDI billentyűzet hangját az iGrand Piano vagy a SampleTank alkalmazásokban, a mikrofon hangját a VocaLive programban tudjuk az iRig BlueBoard segítségével effektelni - ha kizárólag IK Multimedia szoftverekre kívánunk szorítkozni. 

Az IK Multimedia úgy alkotta meg az iRig BlueBoard termékét, hogy a földön való használatra maximálisan alkalmas legyen: strapabíró külseje segít tűrni, ha a lábbal kapcsoljuk. Megvilágított gombjai finomak, jól érzékelik a lábbal való kapcsolást, így a termék használata kényelmes, ésszerű. Köszönhetően a finom LED megvilágításnak, akár színpadon is alkalmazhatjuk a terméket, hiszen a sötétben is jól látszódnak a gombok. Eltérő, kék színű fény jelöli az éppen aktív gombot, így azt is látjuk, hogy mely funkció aktív. 

Az iRig BlueBoard Bluetooth kapcsolaton párosítható az iPhone és iPad mobil eszközeinkhez, vagy a zenélésre használt Mac-hez. A gombok lenyomásával a Bluetooth jelet az eszközön lévő iRig Blueboard segédprogram MIDI jellé alakítja, és utasítja a különféle zenei szoftvereket az elvárt működésre. Köszönhetően a MIDI széleskörű használatának, az jelek programok igen nagy választékát képesek vezérelni, gyakorlatilag bármely zenei alkalmazás képes feldolgozni az utasításokat. Az iRig Blueboard eszközben alkalmazott Bluetooth jeladó 10 méteres hatósugarú, mobilitását kis mérete és négy darab AAA elem garantálja, amelyeket kicserélhetünk újratölthető elemekre is. 

Köszönhetően a Bluetooth kapcsolatnak, az iRig Blueboard használata mellett tölthetjük is az eszközeinket, tehát a zenélés közben erős igénybevételnek kitett egység nem merül, illetve a minijack csatlakozó is szabadon marad, vagyis fejhallgatóval is végezhetjük az alkotást. 

Az iRig Blueboard működésének alapja a Mac-re vagy iOS eszközre telepíthető ingyenes alkalmazás, amely a Bluetooth jeleket MIDI jelekké alakítja, ezáltal a Core MIDI alapú alkalmazásokkal kommunikálni képes. Az egység két módban képes működnie: Program Change vezérlőként, és Control Change vezérlőként. Az előbbi segítségével beállítások egy sorát tudjuk változtatni, míg az utóbbival például egy virtuális effektpedált kapcsolhatunk ki és be. Az iRig Blueboard átküldi az utasítást a szoftvernek, vagyis képes annak funkcióit ki- és bekapcsolni. 

Az alkalmazás segítségével lehetőségünk van ellenőrizni a megfelelő hatósugárban való használatot, az eszközhöz kapcsolt további pedál működését. Itt állíthatjuk a fényerőt is, amellyel az egyes gombok világítanak. 

Az iRig Blueboard rendkívül kis méretű, tökéletes mobilitást nyújtó megoldás. Köszönhetően teljesen vezeték nélküli kialakításának, nem kell aggódnunk amiatt, hogy valamely kábelét otthon felejtjük, hiszen csak alapvető eszközeinkre van szükség a használatához. Kis méretű AAA ceruzaelemeit akár újratölthető megoldásokra is cserélhetjük, hogy mindig legyen nálunk tartalék. Az iRig Blueboard kis mérete révén a MacBook Pro gépünk mellé használt táskánkat használjuk a vezérlő szállítására is. 

Az IK Multimedia iRig Blueboard terméke megvásárolható az iJoe.hu-tól.