iRig Acoustic

Teljes körű megoldás az akusztikus gitárok hangjának felvételére és élőben való effektelésére az iOS eszközökön egyedi felhelyezési mechanizmussal és precíz MEMS mikrofonnal.

Ár: bruttó 14 990 Ft

Az elektromos gitárok felhasználói régóta élvezhetik az iRig termékcsalád analóg és digitális tagjait a gitárjátékuk élőben való effektelésére és felvételére. Az IK Multimedia azonban gondolt azokra is, akik akusztikus gitáron játszanak, és annak hangját szeretnék jó minőségben rögzíteni, illetve akár hangfelvétel közben effektelni. 

Az iRig Acoustic termék tulajdonképpen egy különleges mikrofon, hiszen az akusztikus gitárokból nem jön ki hang csatlakozó, csupán a húrok tényleges pendülésének hangja. A konstrukció kialakítása révén az akusztikus gitárra rögzíthető, és a külön e célra alkotott AmpliTube Acoustic alkalmazással minőségi hangfelvételt készíthetünk az iOS eszközeinken későbbi felhasználásra, effektelésre, feldolgozásra. 

Az iRig Acoustic különlegessége a rögzítésben rejlik: sokféle módozat volt már arra, hogy külső mikrofonnal felvegyük az akusztikus gitár hangját, de az IK Multimedia a húrokhoz legközelebb, a gitár kerek nyílásához illesztette a mikrofont egy minden oldalról gumival bevont felülettel - elkerülendő az értékes hangszer felületének megsértését.

Az IK Multimedia az iRig Acoustic esetén úgynevezett MEMS mikrofont használt (MicroElectrical-Mechanical System), amely elterjedt megoldás az okostelefonokban és mikrofonos fejhallgatókban. A MEMS mikrofon előnye, hogy annak ellenére képes kellően nagy felbontású és kiváló minőségű hangot rögzíteni, hogy használat közben látványos rezgésnek van kitéve - köszönhetően a gitár test hangkeltésben játszott szerepének. A MEMS mikrofon továbbá képes a hang forrásra „figyelni”, vagyis attól függetlenül, hogy a legalsó húrhoz van a legközelebb, a fölötte lévők rezgéseit éppen ugyanolyan pontossággal érzékeli és rögzíti. 

Az iRig Acoustic mikrofonjának jelét analóg módon továbbítja az iOS eszköz felé annak fejhallgató csatlakozóját használva. Az iRig Acoustic tehát az Apple EarPods és egyéb fülhallgatók minijack csatlakozóját használja, az úgynevezett TRRS véget. Ez lehetővé teszi, hogy élőben vissza is hallgassuk a játékunkat, illetve akár effekteljük azt játék közben, igazán különleges lehetőséget kínálva, amely korábban nem volt elképzelhető az akusztikus gitárok világában. Az iRig Acoustic kimenete fülhallgató vagy hangszórószett csatlakoztatását is lehetővé teszi. 

Az iRig Acoustic szándékosan nem használja a gitár szót, mert bár elsősorban akusztikus gitárok felhasználói számára izgalmas, bármilyen húros hangszerre rögzíthető, amelyen kerek hang nyílás található. 

Hogy az eszköz hangfelvétele a legmagasabb színvonalú legyen, az AmpliTube Acoustic az első alkalommal egy beállítási folyamatot hajt végre, amely az adott hangszer méretéhez és húrjainak távolságához kalibrálja a mikrofont. Az alkalmazás ezen kívül tartalmaz néhány ingyenes alap effektust, és a gyártótól megszokott módon további elemekkel bővíthetjük. 

Az iRig Acoustic működik minden népszerű zenei alkalmazással is, így a GarageBand iOS változatával is használhatjuk. A termék a legtöbb Mac géppel is együtt használható, amely támogatja az Apple mikrofonos fülhallgatóit, például az EarPods terméket, vannak azonban olyan modellek (MacBook Pro 2014, MacBook Air 2014, iMac 2013), amelyeknél valami okból nem működnek az IK Multimedia négytűs minijack csatlakozós eszközei. Amelyekkel azonban létrehozható a kapcsolat, azokkal a macOS alatt futó GarageBand segítségével is használhatjuk az iRig Acoustic terméket. 

A Mac alatt a kompatibilitást a System Information / Rendszerinformáció program Audio / Hang részén tudjuk ellenőrizni. Ha itt szerepel az External Microphone / iPhone Headset // Külső mikrofon / iPhone fülhallgató opció, akkor elvben működnie kell az eszköznek, kivéve a fentebb megjelölt modelleket. 

Részletes technikai paraméterek

Mikrofon típus: MEMS
Érzékelés: mindenirányú
Frekvenciatartomány: 15-20.000 Hz
Maximális hangnyomás érték: 130 dB
Érzékenység: -40 dBv (1 kHz, 94 dB hangnyomás mellett)
Jel/zaj hányados: 63 dBA
Maximális illesztési szélesség: 4 milliméter
Csatlakozó: TRRS minijack
Kimenet: 3,5 mm minijack aljzat

Demó muzsikák az IK Multimedia SoundCloud felületén…

Az iRig Acoustic megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől a készlet erejéig akciós áron. 

iRig Acoustic hangfelvevő

Teljes körű megoldás az akusztikus gitárok hangjának felvételére és élőben való effektelésére az iOS eszközökön egyedi felhelyezési mechanizmussal és precíz MEMS mikrofonnal.
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

11 803,15 Ft + áfa

Bruttó 14 990 Ft