Vocolinc Smart Bluetooth Contact Sensor

Bluetooth alapú, CR2032 elemmel üzemelő kontaktus érzékelő ajtók, ablakok, szekrények kinyitásának és becsukásának HomeKit alapú érzékelésére.

Ár: bruttó 8 990 Ft


Vocolinc Smart Bluetooth Contact Sensor

Sokszor jelenthet hasznos biztonsági információt egy ablak vagy ajtó kinyitása, a HomeKit keretrendszerbe illeszkedő Vocolinc Smart Bluetooth Contact Sensor jóvoltából pedig mindig friss jelzést kaphatunk arról, ha ilyen esemény történik, és annak idejéből tudhatjuk, hogy szükséges-e további teendő vagy sem, illetve az okos eszközök együttműködése révén számos automatizált eseménysor is elindítható. 

Vocolinc Smart Bluetooth Contact Sensor

A Vocolinc Smart Bluetooth Contact Sensor kettő egységből áll, főegységébe CR2032-es, rendkívül elterjedt és könnyedén beszerezhető elem szükséges, amellyel hat hónapig üzemel. A kisebb egységének érzékeléséhez nem szükséges áramforrás. Az eszköz a Bluetooth 5.0 Low Energy szabvány szerint működik, vagyis fogyasztása rendkívül alacsony. Az érzékelést a két egység egymástól való eltávolodása teszi lehetővé, amelyhez fel kell ragasztanunk arra a nyílászáróra, amelynek nyitását érzékelni kívánjuk. 

A gyártó kétoldalú ragasztó csíkokat biztosít a termékhez, amelyekből az 1-1 darab mellett további 1-1 darab tartalékot is csomagol. A hosszúkás csíkkal az elem nélküli kisebb alkotóelemet, míg a kerek tappanccsal a nagyobb, elemes változatot tudjuk felragasztani. A 3M ragasztói nyom nélkül eltávolíthatóak, így minőségi fa nyílászáróra is aggodalom nélkül felhelyezhetjük - ha egyszer le kell vennünk, nem hagy durva nyomot a helyén. 

A Vocolinc Smart Bluetooth Contact Sensor beltéri egység, nem rendelkezik vízállósági paraméterrel, így kapura, külső kerti ajtóra nem ajánlott. Természetesen fedett, zárt, vízmentes helyre felrakhatjuk, ám fontos tudni, hogy a Bluetooth hatósugáron belül kell lennie ahhoz, hogy működni tudjon, egyéb esetben csak akkor kapunk tőle jelet, ha a közelébe megyünk. Beltéren elhelyezve a HomeKit elosztó 10 méteres közelében kell lennie az üzembiztos működéshez: a Bluetooth hatósugáron belül az Apple TV, a HomePod vagy az állandóan otthon lévő iPad készülék segítségével tud megfelelően üzemelni és akár távolról is hozzáférhető módon jelzést küldeni. 

Vocolinc Smart Bluetooth Contact Sensor

A nyitás érzékelésnek van egyrészt egy biztonsági előnye: ha a hétvégi házunk, nyaralónk ajtaja vagy ablaka hétköznap kinyílik, akkor sejthető, hogy illetéktelen személy hatolt be. Másrészt az is elkerülhető, hogy a kinyitott tetőtéri ablakot úgy felejtsük, hiszen van róla információnk, hogy az nyitva van, és mielőtt visszatérünk az otthonunkba, be tudjuk csukni a nyitva felejtett ablakot. 

A biztonság mellett van egy óriási praktikussági vonatkozása is a nyílászárók érzékelésének: például automatizálásba kapcsolhatjuk be az így nyert jelet, amennyiben van a rendszerükben HomeKit elosztó egység, azaz HomePod, Apple TV vagy állandóan otthon tartózkodó, erre kijelölt iPad. Ha a nyitás érzékelő azt jelzi, hogy kinyitottunk egy ajtót, és már este van, akkor elindulhat egy folyamat, amelyben felkapcsolnak a bizonyos lámpák, ki- vagy bekapcsol a biztonsági kamera, stb. Ha reggel kinyitjuk a hálószoba ajtót, bekapcsolhat az a konnektor, amely az elektromos kávéfőzőt árammal látja el, és lefő a kávé, mint a mosakodáson túl vagyunk. A jelenetek lehetőségei igen széles körűek és sokoldalúak.

A Vocolinc Smart Bluetooth Contact Sensor főegységének CR-2032-es eleme nagyjából 6 hónapig bírja, utána cserélni szükséges.