VocoLinc Opto VC1 beltéri okoskamera

HomeKit keretrendszerbe illeszkedő, iCloud tárhelyre rögzíteni is tudó IP alapú kamera, amely mozgásra is tud aktiválódni, és jelenetek része is lehet.

Ár: bruttó 14 990 Ft
VocoLinc Opto VC1 beltéri okoskamera

Az Apple a HomeKit okos otthon keretrendszerét ügyesen kapcsolta be az iCloud szolgáltatásba, amikor is lehetővé tette, hogy a kompatibilis kamerák a tárhelyünk terhére készítsenek gyakorlatilag bármekkora méretű felvételeket, mentéseket. Mindössze arra van szükség, hogy legalább a 200 GB-os adatcsomagra előfizessünk, és máris lehet egy felhő alapú, távolról is hozzáférhető okos kameránk! 

Az Apple felismerte a fő problémát az IP alapú kamerákkal kapcsolatosan: ezek általában borzalmasan nehéz beállítás révén kelthetők életre, némelyik ugyan támogatja a NAS rendszerre való rögzítést, de ennek beállítása általában mélyebb informatikai ismereteket igényel. Vannak felhő alapú megoldások is, ám sok ilyen termék szoftveres funkciója egyszer csak véget ér, amikor a cég felismeri, hogy nem vált piacvezetővé, és egyszerűen csak kivezeti a piacról a termékét. 

VocoLinc Opto VC1 beltéri okoskamera

A HomeKit alapú kamerák esetén ilyen veszély nem áll fenn, hiszen a keretrendszerbe illeszkedő termékek alapvető képességeit a cég saját alkalmazása nélkül is be tudjuk állítani: így van egy a VOCOlinc Opto VC1 beltéri okoskamera esetén is, ahol gyakorlatilag nincs is szükség arra, hogy a gyártó szoftverét telepítsük. A kamera hátán - illetve a dobozban lévő leíráson - található QR-kód beolvasásával az áram alá helyezett egységet fel tudjuk venni a rendszerbe, és a Home / Otthon alkalmazáson belül láthatjuk a képét, illetve elérhetjük a funkcióit és beállításait.

VocoLinc Opto VC1 beltéri okoskamera

A VOCOlinc Opto VC1 beltéri okoskamera alap szolgáltatása, hogy igény esetén jelet továbbít, vagyis ha ránézünk helyben vagy távolról, akkor a WiFi hálózatunk használatával láthatjuk az általa figyelt területet, akár éjjel is - köszönhetően az infravörös szenzorának. Extra szolgáltatás, hogy rögzíteni is tud a kamera, amennyiben az Apple iCloud tárhelyén legalább 200 GB-os előfizetésünk van. Ez módot ad egy darab kamera hozzáadására. Ezen kívül további négy kamerát adhatunk a rendszerhez, ha a 2 TB-os csomagra fizetünk elő. Ennek óriási előnye, hogy nincsen tárhely korlátunk: az Apple csupán annyit kér, hogy fizessünk elő a nagyobb tárhely csomagokra, de nem foglalkozik azzal, hogy az akár napokig rögzítő kamera mekkora felvétellel terheli a szervert. Vagyis nem kell azon aggódnunk, hogy folyamatos felvétel esetén egyszer csak betelik az iCloud tárhelyünk, és még nagyobbra kell előfizetni, mert a funkció nem használja az előfizetésben rögzített tárhelyet, azon felül biztosít tároló kapacitást az Apple a videófelvételnek.

VocoLinc Opto VC1 beltéri okoskamera

A VOCOlinc Opto VC1 beltéri okoskamera azért is roppant praktikus, mert beltéren bárhová elhelyezhető, kis méretű, kellően nagy felbontásban rögzít, és hihetetlenül olcsó a tudásához és a funkciójához képest - igazából a VOCOlinc cég szokás szerint szétoszlatja a megállapodásosan magas árakat, és kiváló minőségű termékeket kínál töredék árakon. 

A kamera beüzemelését követően az elhelyezésnek megfelelően láthatjuk annak képét. A Home / Otthon alkalmazáson belül számos funkciót kapcsolhatunk be, így például a magánéletünk védelme érdekében kiiktatható, hogy ha otthon vagyunk, akkor is sugározzon a kamera. Külön szabályozható, hogy miként viselkedjen a kamera, ha otthon vagyunk, illetve ha távol. Beállítható például az említett opció, hogy otthon tartózkodás esetén a kamera legyen kikapcsolva. De megadható, hogy aktivitásra elinduljon, illetve akár más funkciót is bekapcsoljon - például felkapcsoljon lámpákat, üzenetet küldjön, stb. Ha a média sugárzás (Stream) van beállítva, akkor nem kerül felvételre semmi, csak bepillanthatunk az élő képre - ez történhet akár mozgás érzékelést követően is. Valamint mód van arra, hogy sugározzon, és igény esetén rögzítsen is a kamera. Ez utóbbihoz az iCloud tárhely előfizetés szükséges legalább 200 GB mérettel.

VocoLinc Opto VC1 beltéri okoskamera

Hogy mégis érdemes legyen letölteni a VOCOlinc LinkWise alkalmazását, a gyártó több extra funkciót is beépített, mint például a fejjel lefelé elhelyezés beállítását, az éjjel látás bekapcsolásának lehetőségét, valamint a 370°-ban való elforgatás opcióját és a közelítést. 

A VOCOlinc Opto VC1 beltéri okoskamera mikrofonnal és hangszóróval is rendelkezik, így akár az élő adás esetén, akár a felvételnél bele is tudunk hallgatni abba, ami a megfigyelt helyszínen zajlik. Továbbá hozzá is tudunk szólni a látottakhoz, ezzel elkerülve valamilyen kellemetlen esetet. 

A termék méretei révén könnyedén elhelyezhető, tápját pedig USB-C kapun keresztül kapja egy USB falitöltőről, vagyis bármilyen USB forrásról elláthatjuk a működése érdekében, így akár router közelébe is elhelyezhetjük. 

Részletes technikai paraméterek

Méretek: 110 mm magasság, 80 x 80 mm területű négyzetet kitöltő kör
Lencse: ƒ2.0
Elforgás: 350° vízszintesen, 117° függőlegesen
Éjjellátás: beépített négy lencsés infravörös érzékelő akár 6 méterig
Érzékelő: 3 megapixel
Videó formátum: H.264
Hang: beépített mikrofon és hangszóró
Táp: 5 Volt, 1 Amper USB-C (mellékelve USB-C USB-A kábel és USB-A falitöltő)

Rendszerkövetelmények
iOS 14 vagy újabb, iPadOS 14 vagy újabb, macOS 11 "Big Sur" vagy újabb
Távoli eléréshez: internet kapcsolat, HomePod mini, állandó otthoni iPad, Apple TV (4. generációs vagy újabb)
Működéshez: WiFi hálózat (802.11a/b/g/n, 2,4 GHz)
Videófelvételek készítéséhez: 200 GB vagy nagyobb iCloud tárhely 10 napos mozgás alapú videó rögzítéshez