FIBARO Wall Plug

HomeKit keretrendszerbe illeszkedő kapcsoló és fogyasztásmérő a FIBARO cégtől a fogyasztáshoz igazodó fény kódokkal.

Ár: bruttó 18 990 Ft

Az okos otthon megoldások terén régóta élen járó lengyel cég, a FIBARO több eszközét is alkalmassá tette az Apple HomeKit keretrendszerének támogatására, így az iOS eszközeinken és a macOS 10.14 Mojave rendszertől kezdődően a Mac-en is futó Home alkalmazásban követhetjük nyomon otthoni okos eszközeink működését, illetve szervezhetünk intelligens jeleneteket, automatizálási mozzanatokat, egymásra épülő eseménysorokat, amelyek külső beavatkozás nélkül lezajlanak. 

E terület egyik praktikus eszköze a FIBARO Wall Plug nevű egység, amely bármely földelt konnektorba becsatlakoztatható, és a segítségével nyomon követhetjük a rendszerben lévő eszközök fogyasztását, továbbá akár távolról ki- és bekapcsolhatjuk őket. 

A FIBARO Wall Plug a legkisebb méretű eszköz a kategóriájában, vagyis nem indokolatlanul vastag, így egy szabványos méretű elosztóba akár több is befér egymás mellé. Hossza mindössze 64 milliméter, míg átmérője 43 milliméter, vagyis alig nagyobb, mint a csatlakozóvégé, amit beledugunk.

A termék ragyogó hófehér külseje precízen összeállított belsőt rejt, a külső része pedig egy kristálytiszta, átlátszó hengerrel végződik, amelyet ízlésesen világít meg a különböző állapotokat kijelezni hivatott több színű LED fény. A FIBARO Wall Plug tervezése során arra is ügyeltek, hogy a vonzó megjelenésű terméket megfogó gyermekek ne legyenek veszélyben: a termék teljes felülete érintésvédelemmel van ellátva, vagyis nincsen olyan pontja, amelyhez hozzányúlva áramütést szenvedne el egy kíváncsi gyermek. Amikor nincsen bedugva a villásdugó, az eszköz nyílásai lezáródnak, így a kíváncsiskodó csöppségek nem tudnak tárgyakat a nyílásba dugni. Az eszköz amiatt is népszerű, hogy az éjjeli sötétségben finoman világít, így igény szerint a tájékozódást is segítheti, illetve sötétben is könnyedén megtaláljuk. 

A FIBARO Wall Plug több funkcióval is rendelkezik: elsődleges képessége, hogy kapcsolóként üzemel. Akár a FIBARO Home alkalmazással, akár az Apple Home alkalmazásával használjuk, könnyedén tudjuk a tápellátást ki- és bekapcsolni. Emellett aktuális információt szolgáltat a fogyasztásról: amellett, hogy az alkalmazásban kijelzi azt, képes arra is, hogy színkóddal mutatja, hogy egy-egy bedugott eszköz mennyit fogyaszt: 100 Watt alatt halványkék, 200 Wattig zöld, 400 Wattig sárgászöld, 1000 Wattig citromsárga, 1800 Wattig narancssárga, 2300 Wattig piros, fölötte pedig lila színű az egység, amely tartósan 2300 Watt teljesítményt tűr. Az aktuális kijelzés mellett a szoftver segítségével a fogyasztásról visszakereshető adatokat is kapunk. Az eszköz némi extrája, hogy túlfeszültség védelemmel is rendelkezik: túlfeszültség esetén a FIBARO Wall Plug megy tönkre, és nem a csatlakoztatott, esetleg jóval drágább eszköz. 

A mérési funkción túl a termék igazi különlegessége a HomeKit képesség jóvoltából az a lehetőség, hogy távolról is vezérelhetjük. Amennyiben otthonunkban található egy Apple TV, egy HomePod vagy egy folyamatosan otthon tartott, akár régebbi iPad, akkor ezen eszközök úgynevezett HomeKit elosztóként tudnak funkcionálni, és a segítségükkel egyrészt távolról vezérelhetjük a HomeKit eszközeinket, hozzáférhetünk az adataikhoz, illetve jeleneteket állíthatunk be. 

A HomeKit funkciók egyik legnagyszerűbb vonása a jelenetek létrehozásának opciója: akár eltérő márkájú, HomeKit keretrendszert támogató eszközök tudása kapcsolható össze egy HomeKit elosztó segítségével, és különböző eseménysorok alakíthatóak ki. Így például ha egy Elgato Eve Motion mozgásérzékelő azt érzékeli, hogy reggel 7 és 8 között kimentünk a fürdőszobába, akkor például a FIBARO Wall Plug áram alá helyezi a kenyérpirítót, amibe este bekészítettük a kenyeret, és mire a mosdással végzünk, már vár a friss ropogós pirítós. Vagy például ha az Elgato Eve Room azt érzékeli, hogy meleg van vagy rossz a légminőség, akkor a FIBARO Wall Plug áram alá tudja helyezni a légcserélő berendezést a helyiségben, hogy friss levegő fogadjon, amikor belépünk. Ugyanígy ha az Elgato Eve Door & Window érzékeli, hogy nyitva van az ablak, akkor kikapcsolódhat a FIBARO Wall Plug és a rajta lévő légcserélő egység, hiszen szellőzés közben nem kell mesterségesen cseréltetni a levegőt.

A HomeKit keretrendszer egységeinek együttműködése és az automatizáció ezen példákon túl természetesen számtalan egyéb megoldást kínál, amelyekre csak eszközeink egyéni tudása és a fantáziánk szabhat határt. 

A FIBARO Wall Plug üzembe helyezése egyszerűen történik: első alkalommal mindenképp célszerű a gyártó alkalmazásán keresztül hozzáadni a rendszerünkhöz. Mivel a termék nem csak Bluetooth 4.0 szabványon, hanem 802.11n WiFi kapcsolaton keresztül is kommunikál, így az első üzembe helyezésnél a szoftver segíti abban, hogy a WiFi hálózatunkra fel tudjon jelentkezni. Ehhez mindenképp szükséges a kicsiny papíros, amelyen az eszköz HomeKit azonosítója található: ezt kell az iOS eszközünk kamerájával beolvasni a hozzáadáshoz. Az egység indítása közben piros színnel világít: a WiFi hálózatra való csatlakozás kapcsán lezajló újraindulás körülbelül fél perc alatt végbemegy. A WiFi kapcsolat előnye, hogy nem kell a Bluetooth hatósugárral foglalkozni nagyobb méretű ingatlan esetén, hiszen a WiFi hálózaton lévő eszköz mindenhonnan elérhető, ameddig a hálózat kiterjed. 

Megjegyzés: Furcsa módon az első kipróbálás során a FIBARO Wall Plug üzembe helyezése iPhone X segítségével nem akart sikerülni, ám iPad Pro készüléken felvéve a HomeKit eszközök közé utána már az iPhone X is tökéletesen látta. Nem tudni, hogy egyedi hibáról volt-e szó, vagy másoknál is előfordulhat ez a jelenség, de fontos tapasztalat, hogy esetenként nem megy simán az üzembe helyezés.

A szubjektív megjegyzések körét folytatva némi aggályt jelent, hogy a HomeKit kód nincsen a termékre helyezve, hanem csak a mellékelt papíron van rajta. Emiatt azt mindenképpen féltve kell őrizni, hiszen egy újraállítás és újbóli hozzáadás során megint szükség lesz rá. Ha a papírost elkeverjük, az eszközt nem tudjuk beállítani. Más gyártók emiatt ráragasztják a HomeKit kódot a termékre, a FIBARO azonban a papír megőrzésében bízik. Vigyázzunk hát a csomagolásra és annak tartalmára!

Az iOS újabb változataiban a HomeKit eszközeinket meg tudjuk osztani másokkal, így például a más Apple ID-t használó családtagjaink is hozzáférhetnek az okos otthon kiegészítőkhöz, így könnyedén tudják használni azokat. A gyártók egy része kiadott ezen kívül HomeKit kapcsolókat, mint az Elgato Eve Button vagy a FIBARO The Button, amelyekhez néhány funkciót vagy funkciósort rendelhetünk, illetve akár vendégeink számára is elérhetővé tehetjük a HomeKit eszközök egyszerűbb funkcióinak kezelését. 

A FIBARO Wall Plug Lengyelországban készül, vagyis különlegessége még, hogy európai termék. Az egység beltéri, száraz használatra készült, vagyis nedves helyen a használata tilos és veszélyes. 

FIBARO Wall Plug

HomeKit keretrendszerbe illeszkedő kapcsoló és fogyasztásmérő a FIBARO cégtől a fogyasztáshoz igazodó fény kódokkal.
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

14 952,76 Ft + áfa

Bruttó 18 990 Ft