FIBARO Single Switch

Konnektorba és kapcsolóba építhető egység, amely révén meglévő eszközünk is HomeKit kompatibilissé tehető.

Ár: bruttó 18 990 Ft

Az Apple zseniális HomeKit keretrendszere egyszerűbbé teszi az életünk olyan unalmas és minden produktivitást nélkülöző paramétereit, mint a lámpák felkapcsolása, a fűtés vagy a klíma beindítása, mégpedig úgy, hogy képes automatizálni bizonyos rutin műveleteket - ha hazaérünk és este van, felkapcsolja a lámpát, télen a közeledésünkre elindítja a fűtést, mozgás érzékelése vagy ajtó nyitás esetén felkapcsolja az adott helyen lévő lámpákat, és így tovább. A piacon megjelent HomeKit megoldások széles körének az is előnye, hogy nem függnek a fejlesztőjük alkalmazásától, mert az Apple Home / Otthon alkalmazásán belül elérhetőek a funkcióik, képesek együttműködni eltérő márkájú HomeKit kiegészítőkkel, és események láncolatában részt venni. 

A lengyel Fibaro cég sokféle okos kiegészítővel jelent már meg a piacon, amelyek közül a Single Switch nevű konstrukció igen ígéretes: képes okossá tenni olyan konnektort és villanykapcsolót, amely teljesen analóg, és az okosság minden vonását nélkülözi. Mindezt úgy teszi, hogy nem kell elcsúfítanunk egy szép kivitelű keretet egy méretes külső egységgel, hanem megfelelő szakember bevonásával a kicsiny Bluetooth egység beszerelhető a konnektor vagy a villanykapcsoló belsejébe, és ezáltal úgy tehető okossá a világítási rendszer, hogy az kívülről nem is látszik! 

A Fibaro Single Switch a kapcsoló belsejében, az elektromos kábel és a kapcsoló vezetéke közé kerül, vagyis képes átvenni azt a funkciót, amit a kapcsoló ellát - emellett természetesen a kapcsoló megőrzi a saját tudását is. A beszerelés során az elektromos kábelekkel közvetlen érintkezés megteremtése szükséges a Fibaro Single Switch irányába, emiatt a beépítést mindenképpen arra hivatott szakemberrel kell elvégezni betartva az ilyenkor szokásos óvintézkedéseket, mint a hálózat áramtalanítása a beépítés idejére. 

A Fibaro Single Switch a behelyezést követően képes arra, hogy az adott kapcsolót vezérelje, illetve a rákötött lámpák fogyasztását mérje. A konnektorba beépített eszköz képes a konnektor áramellátását szabályozni, ezáltal a bedugott eszközöket ki- és bekapcsolni. A konnektorok esetén szintén működik a fogyasztásmérés. 

A Fibaro Single Switch a legtöbb konnektorral és kapcsolóval kompatibilis, az újabb kivitelezésű épületekben már szinte biztosan kellő méretű szerelődobozt alkalmaztak, hogy beférjen az egység a falba. 

Összességében a 42,5 x 38,25 x 20,4 milliméteres méretnek kell megfelelő helyet találni a kapcsoló vagy a konnektor mögötti dobozban. A piacon lévő legtöbb szerelődoboz már fel van készítve ennek a méretnek a befogadására. 


A beszereléshez - ahogyan fentebb is javasoltuk, lehetőleg szakember igénybevételével - nem kell mást tennünk, mint lekapcsolni az adott kapcsolót vagy konnektort ellátó biztosítékot, azaz áramtalanítani a szerelés alatt álló részt. Ezt követően a kapcsoló vagy konnektor külső felületének eltávolításával a mellékelt rajzot felhasználva, a megfelelő kábeleket azonosítva könnyedén be tudja illeszteni a szakember a terméket a falba. 

Figyelem! A hazai villanyszerelői kultúra sok esetben eltér a szabványostól, és nem ritka, hogy a kivitelezés során egyáltalán nem a szabványos színű kábelburkolatokat alkalmazzák, ezért aztán mindenképpen szakavatott személynek érdemes hozzákezdeni a művelethez, elkerülendő a későbbi műszaki problémákat! 

A végső összeszerelés előtt, ha már be van kötve a termék az elektromos hálózatba, rövid időre vissza kell kapcsolnunk a biztosítékot, azaz árammal ellátni az egységet. Ekkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy senki ne érintse meg a falból kilógó installációt, mert az akár életveszélyes áramütés veszélyével járhat! A Fibaro Single Switch párosítása és a HomeKit rendszerbe kapcsolása ebben a formában zajlik le a legegyszerűbben, illetve ha valami működési zavar lenne, akkor még az összeszerelés előtt tudunk módosítani a bekötésen. A párosítást követően a Fibaro Single Switch nem csak a cég saját alkalmazásában, hanem az Apple Home alkalmazásban is megjelenik. A termék innentől kezdve bekapcsolható az intelligens folyamatokba, illetve akár távolról is irányítható.

Ha a párosítás sikerrel lezajlott, következhet az összeszerelés, és máris okos konnektorunk és kapcsolónk lehet! A Fibaro Single Switch azért nagyszerű megoldás, mert a neves épületgépészeti gyártók intelligens konstrukcióinak töredékéért meg lehet vásárolni, és úgy teszi HomeKit képessé a konnektorokat és kapcsolókat, hogy kívülről semmi sem látszik. 

A rendszer okosan összefűzhető más készülékekkel, ha van egy állandóan a helyszínen lévő iPadApple TV vagy HomePod, amelyek HomeKit elosztóként funkcionálnak. A megoldás kiváló az olyan élethelyzetekre, mint amikor a hétvégi házunkba tartunk, és távolról szeretnénk bekapcsolni a hűtőszekrényt, vagy nyaralni vagyunk, és az elektromosan vezérelt kerti locsolót egy száraz nap estéjén a Balaton partról kívánjuk aktiválni. A távoli hozzáférés, illetve a különféle intelligens jelenetek számtalan lehetőséget nyitnak meg, amelyeknek csak a kreativitásunk szabhat gátat, a HomeKit kompatibilitás révén pedig az eltérő márkák, a különböző gyártók termékei is együttműködnek, nem zárják el egymás elől a tudásukat. 

A Fibaro Single Switch átköltöztetése, másik szobában vagy ingatlanban való használati igénye, vagy esetleges működési zavara esetén a termék külsején található egy újraállító gomb. Ennek használatához áramtalanítást követően a konnektor vagy kapcsoló fedlapját el kell távolítani. A rendszer újra feszültség alá helyezését követően a gombot egy műanyag toll, vagy bármilyen, áram vezetésére alkalmatlan eszköz segítségével van mód nyomva tartani: amint az sárgán villogni kezd, elengedhetjük a gombot. Egy rövid gombnyomást követő újraindulás után a termék pirosan pulzál, arra utalva, hogy újraállításra került. Ezt követően újból végrehajthatjuk a párosítási folyamatot, majd a rendszer ideiglenesen áramtalanítva visszaszerelhetjük a konnektort vagy kapcsolót. 

FIBARO Single Switch

Konnektorba és kapcsolóba építhető egység, amely révén meglévő eszközünk is HomeKit kompatibilissé tehető.
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

14 952,76 Ft + áfa

Bruttó 18 990 Ft