FIBARO CO Sensor HomeKit alapú szénmonoxid érzékelő

Az Apple HomeKit keretrendszerébe illeszkedő mérő berendezés hangjelzési képességgel és alkalmazás alapú riasztással.

Ár: bruttó 32 000 Ft

A FIBARO cég HomeKit keretrendszerbe illeszkedő szénmonoxid érzékelője láthatatlan veszélyektől véd meg, miközben több hasznos funkcióval is rendelkezik, amelyek tudását képes bekapcsolni különböző jelenetekbe, így illeszkedve az okos otthonunk eszköztárába. 

A FIBARO egy rendkívül pontos, minősített szénmonoxid mérőt alkalmazott a CO Sensor nevű termékében, amely nagyon kis mennyiségű szénmonoxid megjelenését is érzékeli és figyelmeztet az iOS eszközeinken és az Apple Watch felületén arról, hogy szellőztetnünk szükséges. 

A szénmonoxid kapcsán általában a rosszul működő kazánok témakörének láthatatlan gyilkosára gondolunk, de egy túlrakott, rosszul szellőző kandalló is okozhatja a tökéletlen égésnek ezt a légnemű melléktermékét, illetve például a télen gyorsan bezárt garázsunkban is felgyűlhet a mennyisége a kiálló jármű miatt. A szénmonoxid azért nagyon veszélyes, mert a vérben lévő vas megköti, és csak nagyon lassan ürül ki a szervezetből, közben pedig a vér oxigén szállítási kapacitását csökkenti. Emiatt a szénmonoxid kisebb koncentrációja is fáradtságot, fejfájást, rossz közérzetet eredményezhet az adott helyiségben. 

A FIBARO CO Sensor a nemzetközi EN 50291-1:2010 szabványnak megfelelve érzékeli a légminőség változását, és képes arra, hogy akár nagy hangerővel jelezze, ha a szénmonoxid felgyűlik az ingatlanban. Az egységhez kapcsolódó alkalmazás háromféle színkódot alkalmaz: a zöld szín arra utal, hogy a szénmonoxid koncentráció alacsony, a sárga szín esetén a légminőség rossz, és a szénmonoxid mértéke már hatással lehet a közérzetünkre, a piros esetén pedig riasztással egybekötött figyelmeztetés jelenik meg, mely szerint a szénmonoxid koncentráció életveszélyes mennyiségű a mérő berendezés közelében. Ekkor a FIBARO CO Sensor hang- és fényjelzést is ad, illetve az eszközeinken is figyelmeztet. 

Felmerül a kérdés, hogy hol érdemes elhelyezni a szénmonoxid mérőt. Általában olyan helyen, ahol valamilyen égés történik: egy gázzal működő vízmelegítő, egy hagyományos sütő vagy nyílt lánggal működő gáztűzhely, petróleumlámpa zárt környezetben, hangulatos kandalló, aggregátor és régebbi technológiás kazán mind-mind termelhet szénmonoxidot. Ezen egységek közelében érdemes lehet egy mérő berendezést elhelyezni, így figyelve a légminőség kedvezőtlen változását, és szellőztetéssel reagálni a problémára. 

A FIBARO alkalmazása rendszeresen kommunikál a hardver egységgel, így érzékeljük a légminőség változását, illetve az eltárolt, visszanézhető adattartalom jóvoltából vizsgálhatjuk azt is, hogy mely időszakokban volt magas a koncentráció, ezzel változtathatunk a körülményeken, amelyek azt előidézik. 

Egy okos otthonban természetesen a FIBARO CO Sensor mérési eredményei hatással lehetnek más eszközökre: beindíthatnak egy szellőztető egységet, amely egy adott okos konnektorra kapcsolódik a FIBARO Single Switch segítségével. A HomeKit keretrendszer révén az eszközök együttműködnek anélkül, hogy folyamatos riasztásokkal vonnák el a figyelmünket az élet egyéb területeitől: az együttműködés történhet úgy, hogy az emelkedő szénmonoxid szint hatására magától bekapcsol egy szellőztető egység, amely aztán kikapcsol, ha a légminőség újra megfelelő. Mindez automatikusan, akár távollétünkben is megtörténhet. Nagyon praktikus az ilyesmi például egy garázsban, ahová belsőégésű motorral rendelkező járművel állunk be. Az érzékelő tud szellőztetni addig, amíg az indokolt, és nem kell nyitva hagynunk órákra az ajtót, hogy kimenjen a káros gáz. 

A FIBARO CO Sensor a plafonra vagy a falra rögzíthető, gyári eleme pedig akár 2 évig képes üzemelni. Az eszköznek cserélhető eleme van, vagyis ha az elem lemerülőben van, akkor rövid időre kell csupán megszakítani a használatot. A merülő elemről 30 másodpercenként ismételt sárga villanások és egy darab csipogás tájékoztat - az iOS eszközön megjelenő értesítés mellett. A FIBARO CO Sensor CR123A típusú elemet használ, fontos, hogy ugyanilyen típussal pótoljuk a lemerült elemet. 

A FIBARO CO Sensor a szénmonoxid mérés biztonsági paramétere mellett a hőmérsékletet is méri, ennek köszönhetően praktikus plusz információkkal kapcsolódhat a HomeKit rendszerünkbe: a segítségével például az Elgato Eve Thermo feltekerheti a radiátorokat, vagy a HoneyWell Lyric termosztat beindíthatja a fűtést az épületben. 

FIBARO CO Sensor

Apple HomeKit keretrendszerbe illeszkedő FIBARO szénmonoxid érzékelő egység beépített hangjelzéssel és alkalmazás alapú riasztással.
Termék részletei
Rendelhető
Mennyiség:

25 196,85 Ft + áfa

Bruttó 32 000 Ft