Satechi USB-C Multiport MX adapter - duál HDMI

Sokoldalú többportos elosztó egység 100 Wattos USB-C töltőporttal, kettő HDMI 4K kimenettel, USB-A és USB-C adatkapuval, minijack képességgel, kártyaolvasóval.

Ár: bruttó 50 000 Ft
Satechi USB-C Multiport MX Adapter [ST-UCMXAM]

A Satechi kifejezetten az Apple Silicon alapú Mac gépekhez alkotta meg elegáns kialakítású többportos átalakítóját, a Satechi USB-C Multiport MX Adapter nevű kiegészítőt, amely kecses, asztroszürke fémháza mellett kettő darab HDMI kapujával hívja fel magára a figyelmet.

A gyártó már az elején felhívja a figyelmet arra, hogy a SiliconMotion cég InstantView nevű alkalmazását telepíteni szükséges ahhoz, hogy a két HDMI kaput kiaknázzuk. 

Az ingyenes alkalmazás innen tölthető le…

Az USB-C csatlakozású termék kompatibilis az utóbbi évek bármelyik Mac gépével és számos képességét akár egy iPad Pro, iPad Air vagy iPad mini modellen is használhatjuk. Alapvetően inkább marketing okokból szólítja meg a gyártó a legújabb processzorral szerelt gépek felhasználóit, de semmiféle akadálya nincsen annak sem, hogy Intel alapú USB-C / Thunderbolt 3 csatlakozós Mac géppel alkalmazzuk a kiegészítőt. 

Az eszközt a Mac-hez csatlakoztatva szokatlan módon megjelenik egy lemezkép MX Adapter néven, ahol több alkalmazás telepítőjét is megtaláljuk. A Satechi nem bízta a véletlenre a termék használhatóságát, és valamilyen tárhelyet is integrált a termékbe, amelyre rámásolták a szükséges szoftver számos generációjának telepítőit. Az aktuális rendszerek felhasználói számára a macOS_InstantView_V2.7R0006.dmg nevű telepítőt kell használniuk. Ugyan ez sem a legfrissebb természetesen, így a telepítést követően rögtön frissíteni is szükséges. (A lemezképben a Windows telepítők mellett a régebbi Mac rendszerekhez való szoftver telepítői is megtalálhatóak, ám azoknak SMI kezdetű neve van, amely a SiliconMotion cégre utal.)

A macOS InstantView alkalmazást csak be kell húznunk a Mac-en lévő Applications / Alkalmazások mappába, amelynek álruhája meg is jelenik a telepítő lemezképet megnyitva. Ezt követően a System Preferences / Rendszerbeállítások program Security & Privacy / Biztonság és adatvédelem felületén engedélyeznünk kell, hogy a macOS InstantView hozzáférjen a képernyő eseményeinkhez - a párbeszédablak arról számol be, hogy a program rögzíteni akarja ennek a Mac gépnek a képernyőjét. Valójában egy mélyen a rendszerbe gázoló meghajtóprogramról van szó, amely kerülőúton biztosítja, hogy az USB-C kapun keresztül csak egy kijelzőt támogató, a második kijelzőre kizárólag tükrözni képes macOS mégis meghajtson USB-C kapun át kettő kijelzőt különböző tartalmakkal. 

A jóváhagyás után vagy közben a szoftver rögvest tájékoztat arról, hogy újabb verziója érhető el, így azt frissítenünk szükséges. Ezt követően egy nem annyira a Mac élményvilágába illeszkedő felületen van lehetőségünk a kijelzők csatlakoztatására és menedzselésére. Szerencsére a Silicon Motion viszonylag nagy lelkesedéssel frissíti a szoftverét, így annak használhatósága biztosítottnak ígérkezik. 

A Satechi USB-C Multiport MX Adapter a gyártó új generációs megoldásának számít: immáron 100 Watt töltést képes átengedni a rajta lévő USB-C kapun, vagyis ténylegesen alkalmas arra, hogy rajta keresztül használjuk a töltőt, így nem kell a töltés miatt további egy USB-C kaput lefoglalni a mobil Mac-en. Töltés közben természetesen az egység forró lesz, de ez nem számít hibajelenségnek, ezért is fém a burkolata, így adja le a működés közben keletkező hőt. A 100 Watt USB-C Power Delivery támogatás maximumérték, amelyből körülbelül 15 Wattot elhasznál maga az egység, tehát a Mac 85 Watt körüli töltést kap rajta keresztül egy 100 Wattos töltő, például a Satechi 100 Wattos GaN USB-C töltője révén.

Satechi USB-C Multiport MX Adapter [ST-UCMXAM]

Az egység rendelkezik Gigabit Ethernet RJ-45 hálózati kapcsolattal a vezetékes internet és hálózati hozzáférés érdekében. Ennek segítségével kommunikálhatunk a WiFi nélküli hálózatokkal, hálózati tárhely megoldásokkal vagy éppen olyan egységekkel, amelyeket kifejezetten Etherneten keresztül lehet konfigurálni. A Satechi USB-C Multiport MX Adapter Gigabit Ethernet képessége a csatlakoztatást követően megjelenik a Mac gépeken a System Preferences / Rendszerbeállítások program Network / Hálózat panelén, ahogyan az iPadOS rendszeren a Settings / Beállítások alkalmazás felületén is. Itt az általános hálózati jelzés mellett az USB 10/100/1000 LAN megnevezés látható. A hálózati kommunikációt végző chipet a Realtek Semiconductor Corp. biztosítja a termékbe.

A Satechi USB-C Multiport MX Adapter rendelkezik SD-kártya és mikró-SD kártya fogadására alkalmas nyílással, így a fényképezőgépek, akciókamerák, drónok felvételeit le tudjuk tölteni akár a Mac gép adott alkalmazásaiba, akár a modern iPad készülékek Photos / Fotók és iMovie programjaiba. A kártyaolvasók UHS-II minősítésűek, amely az utóbbi évek alapvető technológiája, nem jobb és nem rosszabb, mint bármelyik, a piacon lévő kártyaolvasó megoldás. 

Satechi USB-C Multiport MX Adapter [ST-UCMXAM]

A Satechi újabb adapter termékeinek alapeleme a minijack kapcsolat, amely a Mac gépeken csak annyi extrát jelent, hogy van még egy ilyenünk, illetve otthonunkban eleve csatlakoztatva lehet minden szükséges kiegészítő, és nem kell minden érkezéskor egy sor kábelt csatlakoztatni. Az iPad Pro felhasználók számára azonban előnyös, hogy immáron ismét lehetőségük van elterjedt minijack csatlakozós eszközöket használni. A 3,5 milliméteres csatlakozó bemenetként is használható, ha az Apple TRRS technológiás fülhallgatóinak valamelyikét használjuk, vagy azzal kompatibilis mikrofonos fül- vagy fejhallgatót. Vagyis olyan mikrofon hangbevitelére van mód, amely nem igényel saját tápellátást, hanem a minijacken keresztül át tudja küldeni a hangot. Az adapter révén így akár otthoni multimédia munkaállomásunkba is könnyedén be tudjuk kapcsolni az iPad Pro modellt, a Satechi USB-C Multiport MX Adapter pedig egyszerűen a Magic Keyboard hajlatában lévő USB-C kapuba csatlakozva észrevétlenül és nehézségek nélkül teheti a dolgát.

A Satechi a KTMicro USB alapú hangkártyáját használta, annak is a KT0206 típusát. Ez egyaránt támogatja a kimenetet és bemenetet. Alapértelmezés szerint 16-bites mélységű, de a macOS Audio MIDI Setup alkalmazásában ez 24-bitre módosítható. A kártya mintavételezése 48 kHz. Sztereó analóg kimenetről van szó, amely tehát két csatornás.

Az egység a 100 Wattos USB-C töltőkapun túl rendelkezik egy USB-C adatkapuval is, amely 5 Gb/s átviteli sebességet biztosít. Emellett két klasszikus régi típusú USB-A kapu is található rajta, amelyek szintén egyenként 5 Gb/s elméleti adatsebességre képesek. Mindhárom szabad USB port az USB 3.0 szabványnak megfelelő sebességet képes biztosítani, az USB-C kapu csak formátumában tér el, de sebességében nem nyújt többet a szabvány lehetőségeinél. 

Satechi USB-C Multiport MX Adapter [ST-UCMXAM]

A termék különlegessége a két darab HDMI kapu, amely azért számít extrának, mert a duál HDMI adapterek hagyományosan Thunderbolt foglalatra épülnek, míg a Satechi USB-C Multiport MX Adapter egy USB-C kapcsolat segítségével oldja meg ezt a feladatot. Ahogyan fentebb említésre került, külső szoftver szükséges a két HDMI képességének használatához, amely telepítése nélkül csak egy porton át megy ki videójel. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a hardver saját képességei korlátozhatják a külső kapuk használatát - így például a MacBook Air vagy MacBook Pro M1 processzoros változatai csak egy külső kijelzőt támogatnak az Apple korlátozása révén, így hiába a két kapu, nem fog két kijelzővel működni egy ilyen gép. A régebbi Thunderbolt 3 alapú Mac gépek, illetve az M1 Pro és M1 Max modellek azonban támogatják a több kijelzős módot, így velük tökéletesen képes üzemelni ez a kiegészítő. Alapvetően az Intel alapú korábbi gépeknél lehet hasznos ez a tudás, hiszen a MacBook Pro 14” és MacBook Pro 16” Apple Silicon változataira került régi típusú videó kimenet a HDMI formájában.

Satechi USB-C Multiport MX Adapter [ST-UCMXAM]

A két HDMI kapu egyike, a Satechi felirat fölötti oldalon található, az SD-kártya olvasókhoz közelebb eső darab 60 Herz képfrissítést támogat, míg a másik kapu 30 Herz frissítésre képes. Ezt fontos mérlegelni a kijelzők csatlakoztatásakor. Nyilván a HDMI nem a professzionális munkavégzés, inkább a multimédiás használat eszköze, de egy grafikában gazdag játék jobban jelenik majd meg a 60 Herzes kijelzőn, míg a levelezésre, webböngészésre használt monitornak tökéletes a 30 Herz frissítés is. (Az iPad modellek egy kijelzőt támogatnak tükrözési és videó visszajátszási céllal, így tehát azokat is a 60 Herzes portra célszerű csatlakoztatni.)

A HDMI kapun hangkimeneti lehetőség is van: ez mind a rendszerben a System Preferences / Rendszerbeállítások program Sound / Hang panelén, mint az Audio MIDI Setup alkalmazásban megjelenik SMI USB Audio néven. Az SMI a SiliconMicro márkára utal, és a telepített csomag jóvoltából van mód a HDMI teljes multimédiás eszköztárát, így a 16-bites, 48 kHz-es sztereó hangkimenetet is kiaknázni. (Ez a tudást a minijack kimenettől függetlenül és teljesen más meghajtóprogrammal használható.)

A Satechi USB-C Multiport MX Adapter új funkciókat mutat be a többportos elosztók világában, és számos felhasználó számára hasznos tudással egészíti ki a Mac és iPad élményt.