OWC Mercury Elite Pro Dock

RAID képességgel rendelkező kétlemezes Thunderbolt 3 foglalat számos hasznos csatlakozóval, dokkoló funkcióval a Mac gépekhez.

Ár: bruttó 129 990 Ft


OWC Mercury Elite Pro Dock

A Other World Computing (OWC) cég egyre kiválóbban méri fel a professzionális igényeket a tárhely termékek megalkotása során. Ennek az irányzatnak az egyik remekműve az OWC Mercury Elite Pro Dock nevű eszköz, amely többféle olyan paramétert egyesít, amelyre a pro világnak szüksége lehet. A kiegészítő Thunderbolt 3 kapuval van szerelve, így a legújabb gépekhez kínál elképesztően gyors adatkapcsolatot, hardveres RAID vezérlővel rendelkezik a jobb teljesítmény érdekében, képes részben tölteni a vele használt Mac-et, előoldalán memóriakártya olvasó, hátoldalán USB elosztó, Ethernet és DisplayPort kimenet is található!

OWC Mercury Elite Pro Dock

Az OWC Mercury Elite Pro Dock termék a nevének megfelelően egy olyan többlemezes tárhely rendszer, amely Thunderbolt 3 kapuval rendelkezik, vagyis az Apple USB-C formátumú megoldását használja, amely a teljes termékvonalon évek óta megtalálható, így a MacBook Pro (Late 2016 és későbbi), iMac (Mid 2017 és későbbi), illetve Mac Pro (2019 és későbbi), Mac mini (2018 és későbbi) és MacBook Air (2018 és későbbi) modelljein jelen van. A Thunderbolt 3 kapu 40 Gb/s kétirányú adatátvitelt tesz lehetővé, amely ráadásul integrálja a DisplayPort videó technológiát, és akár 100 Watt tápellátást is képes szállítani a USB Power Delivery szabványnak megfelelően. 

Az OWC igyekezett ennek a nagyszerű szabványnak a legjobb paramétereit kiaknázni. Mivel a kétlemezes rendszer nyilvánvalóan nem használná ki a Thunderbolt 3 elképesztő sávszélességét, így a készülék hátoldalán tovább vezeti a Thunderbolt 3 képességet, vagyis a Mac-en lefoglalt kapu továbbra is elérhető marad további eszközök számára, amelyek nem igényelnek akkora sávszélességet - például az LMP DataMobile USB-C külső ház.

Az OWC Mercury Elite Pro Dock termékbe akár kettő darab SATA III merevlemezt is beépíthetünk, vagyis a jelenlegi csúcsokat elérve akár 2 x 18 TB tárhelyet, 36 TB-os RAID0 tárhelyrendszert hozhatunk létre. Igény esetén RAID1 tömböt is alkothatunk, amikor az egyik lemezt tükrözzük a másikra, ilyenkor a lemezeken azonos adattartalom lesz megtalálható. Mivel ez a RAID szervezés hardveresen történik, így kellően gyors, és nem függ az operációs rendszertől. Fontos előnye még a terméknek, hogy a két lemezhely különálló vezérlővel rendelkezik, vagyis ha nem RAID tömböt használunk, hanem simán meg van formázva a két meghajtó, akkor is kiaknázhatjuk a lemezek maximális sebességét, nem egy vezérlő küzd a két lemez jelentette igényekkel. Ez azt jelenti, hogy mindkét SATA csatoló elméleti 6 Gb/s átvitelt kínál, amelyet olyankor aknázhatunk ki, ha SSD-t helyezünk az egységbe.

Az akár 2 x 18 TB tárhelyünkből tehát egy viszonylag gyors 36 TB-os külső háttértárat hozhatunk létre, amelyre fényképeket, videóanyagokat helyezhetünk, és természetesen Time Machine biztonsági mentéseket is készíthetünk. Az OWC arra törekedett, hogy a termék annak ellenére, hogy külső megoldás, ne legyen kényelmetlen a használat során, sokkal inkább alkossa mindennapjaink részét. Ezt célozzák a kvázi dokkolóra emlékeztető képességek, mint a kártyaolvasó, amelybe bármely SD 4.0 (UHS-II) [SDHC vagy SDXC] kártyát behelyezhetjük, vagyis a legtöbb fényképezőgép és videókamera által használat formátumot támogatja a termék, illetve adapter segítségével az akciókamerák által kedvelt mikró-SD kártyákat is beolvashatjuk. Köszönhetően az SD 4.0 specifikációknak 156 MB/s vagy 312 MB/s átviteli sebesség is elérhető a kártya típusától függően, vagyis rendkívül gyors kártyaolvasóval van dolgunk. 

Egy dokkolónak előnyös vonása lehet még, ha a hátoldalán van pár hasznos csatlakozó: az OWC a lefoglalt Thunderbolt 3 továbbadásán túl kettő darab USB-A szabványú (3.1 Gen. 1.), egyenként 5 Gb/s átviteli sebességű csatlakozót is elhelyezett a termék hátán. Ezek mellett található a Gigabit Ethernet hálózati csatoló, amely rendkívül praktikus, ha vezetékes hálózatra is csatlakozni kívánunk a Mac géppel, és arra nem kívánunk egy további adaptert igénybe venni, és azzal lefoglalni a Mac-en még egy Thunderbolt 3 portot - a MacBook Pro 13” alapmodelleken ugyebár csak kettő port van, tehát ott különösen fájó lefoglalni ezek bármelyikét. A Gigabit Ethernet kapu révén akár hálózati tárhelyekhez is kapcsolódhatunk, de a leterhelt WiFi hálózatunk erőforrásait is megkerülhetjük a vezetékes kapcsolat révén.

OWC Mercury Elite Pro Dock

Figyelem! Az Ethernet csatlakozás lehetőséget ad arra, hogy a rendszerhez hálózati tárhelyeket csatlakoztassunk, de maga a készülék nem egy NAS, vagyis a használatához mindenképpen egy Mac-hez kell csatlakoztatnunk. 

Az OWC Mercury Elite Pro Dock termék emellett natívan továbbviszi a Thunderbolt 3 hardveres képességét a DisplayPort 1.2 szabványú monitorok csatlakoztatására, amelyeket 4K felbontással akár 60 Herz képfrissítéssel képes meghajtani. Ennek segítségével akár egy 4K monitort is a rendszerbe iktathatunk. A DisplayPort kapcsolat teljesen natívan történik, vagyis nem kell szoftver telepítenünk, csak egy kompatibilis monitort csatlakoztatnunk megfelelő kábellel, és máris működik a kapcsolat. 

Megjegyzés: A DisplayPort kapcsolat használatához aktív kábelt kell használnunk! Egyes hosszabbító kábelek vagy hosszabb Thunderbolt 3 kábelek nem viszik át a DisplayPort jelet, így a funkció nem működik! A DisplayPort HDMI átalakításnál szintén fontos, hogy aktív DisplayPort HDMI átalakító szükséges, tehát a piacon elérhető tömegtermékek nem fognak képet biztosítani!

OWC Mercury Elite Pro Dock

A DisplayPort kapcsolat egyszeri összeköttetés, azaz nem DP++ (duál-mód) specifikus. Ha a csatlakoztatni kívánt kijelző DP++ specifikációjú, akkor azt közvetlenül a Mac-re kell csatlakoztatni átalakítóval, nem pedig az OWC házra, mert az nem fogja meghajtani semmilyen módon.

Az OWC Mercury Elite Pro Dock képes arra, hogy 27 Wattal táplálja a csatlakoztatott MacBook Pro modelleket. Ez hagyományosan nem elegendő a gép teljes feltöltéséhez, de például az éjjel rajta hagyott MacBook Pro modellt reggelre garantáltan feltölti a külső ház. (Az OWC a kis méret érdekében 9 Voltos, 3 Amperes külső tápegységet biztosít a termékhez.)

A látványos formatervezésű külső kiegészítő képes arra, hogy egyes időszakokban akár ventilátor nélkül üzemeltessük. Ha éjjel kell dolgoznunk, és nem szeretnénk, hogy zúgjon a termék, amelyben például két darab SSD dolgozik, így szinte hangtalan, akkor le tudjuk kapcsolni a hűtést. Ez azonban nem a rendeltetésszerű működés, és a gyártó kimondottan felhívja arra a figyelmet, hogy a tárhelyek igénylik az aktív hűtést, így lehetőség szerint minimalizáljuk a hűtés nélküli használatot, illetve azt csak olyan helyen vegyük igénybe, ahol megfelelő a klimatizálás. 

A szép kialakítású, alumínium házas termék előnye, hogy csavarhúzók nélkül tudjuk behelyezni a merevlemezeket. A nagy méretű, recés bevonatú rögzítő csavarok kézzel könnyedén kilazíthatóak, és a lemez behelyezés után meghúzhatóak. A lemezeket is egyszerűen tudjuk rögzíteni kézzel anélkül, hogy külön eszközöket kellene használnunk.

Részletes technikai paraméterek

Méret: 23,8 x 8,5 x 14,7 centiméter
Tömeg: 1,6 kilogramm lemezek nélkül

Zaj: 14,5 dB saját ventilátorhang (a merevlemezek működésének hangja ezt fokozza)

Rendszerkövetelmény: macOS 10.14 vagy frissebb operációs rendszer; Windows 10 vagy újabb a Boot Camp esetén

Bármely számítógép támogatott Thunderbolt 3 vagy Thunderbolt 4 kapuval. (A sima USB 3.x kapu nem biztosítja a termék működését.)

Kapcsolat: 40 Gb/s Thunderbolt 3, amely 27 Watt tápellátást biztosít a gazdagépnek, és további 15 Wattot biztosít a csatlakoztatott eszköz számára Thunderbolt 3 kapun keresztül.

Továbbá:
• Egy szabad Thunderbolt 3 (USB-C) kapu gyors külső perifériák részére
• USB 3.1 Gen 1 (Type-A) kapu (2 darab) [USB 2.0 kompatibilis]
• Gigabit Ethernet RJ-45 kapu
• SD 4.0 (UHS-II) kártyaolvasó
• DisplayPort 1.2

Támogatott topológiák:
RAID 0 (ez az alapértelmezett)
RAID 1 (tükrözés)
Span
JBOD vagy két független lemez

A csomag félméteres kábelt tartalmaz.

Az OWC Mercury Elite Pro Dock megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől. 

Ajánlott nagy kapacitású lemezek