Seagate IronWolf nagy kapacitású merevlemezek

12 TB és 16 TB kapacitású, NAS tárhelyekre optimalizált, hosszú élettartamú, 7200 fordulatszámú SATA III 3,5" merevlemez modulok.

Indulóár: bruttó 139 990 Ft-tól


A merevlemezek területén évtizedek óta úttörő Seagate az elképesztő kapacitású tárhely rendszerek és hálózati tárolók belsejében való alkalmazásra alkotta meg az IronWolf lemezeit, amelyek kimagasló kapacitással és rendkívül hosszú tervezett üzemidővel nyújthatnak ideális megoldást az otthoni és vállalati adattárolásra egyaránt.

A gyors szilárdtest meghajtók világában a merevlemezek alkalmazása aktualitását vesztett ötletnek tűnhet, ám számos esetben az adatok mennyisége okán mégis a leginkább kifizetődő megoldás egy merevlemez alapú tárhely rendszer. Az iJoe.hu kínálatában megtalálható például az OWC Thunderbay 8 nevű, nyolclemezes konstrukció, amely a Seagate IronWolf 16 TB-os lemezekkel telepakolva akár 128 TB tárhelyet biztosít, amely elegendő nagy mennyiségű nyers videó tárolására és gyors feldolgozására is. A merevlemezek előnye tehát, hogy a terabyte-onkénti áruk még mindig kedvezőbb, mint más, mozgó alkatrész nélküli megoldásoké, illetőleg több lemez összefűzve képes hasonló teljesítményt nyújtani, mint az SSD-k. 

Az iJoe.hu tapasztalatai azt mutatják, hogy a felhasználók számára egyre nagyobb kihívást jelent az adatok tárolása, hiszen akár az iPhone által készített 4K videók is rengeteg helyet foglalnak egy idő után, nem beszélve a fényképek, multimédiában gazdag iratok és persze az egyre fejlődő minőségű mozifilmek tárhely igényeiről. Ráadásul a fontos adatokat szeretjük biztonságban tudni, így érdemes Time Machine mentési célra is rendszeresíteni egy hardvert, amelyen adataink duplikált verziója található meg.

A Seagate IronWolf lemezeket a gyártó néhány alapvető szabvány alkalmazásával tervezte, így a meghajtók 3,5 hüvelykes standard méretűek, ennek megfelelő csavar nyílásaik vannak, és SATA III kapcsolattal rendelkeznek. Ez a merevlemezek számára elegendő. A lemezek 256 MB gyorsítótárral vannak felszerelve, és természetesen rendelkeznek S.M.A.R.T. (Self- Monitoring, Analysis and Reporting Technology) technológiával a hibák időben való érzékelése és jelentése céljából. 

Time Machine - biztonsági mentési technológia

A termékcsalád bevallottan arra készült, hogy például NAS tárhelyekben üzemelhessen akár folyamatos aktivitás mellett. Ennek érdekében a rendszer arra van optimalizálva, hogy folytonosan működik: percenkénti fordulatszáma 7200, amely szintén standardnak mondható a merevlemezek körében. Emellett a Seagate figyelmet szentelt arra, hogy a többlemezes tárhely rendszerekben a lemezek forgása által keltett rezgést a burkolat kioltsa, vagyis az egymás mellett 7200 fpp-vel pörgő lemezek keltette rezgések ne legyenek negatív hatással egymásra. Ez nagyon fontos fejlesztésnek számít, ami jelentősen képes hozzájárulni a lemezek élettartamának meghosszabbításához és a teljesítmény maximalizálásához.

A NAS rendszerekben való használatra optimalizálásnak az is része, hogy a lemez képes kellő dinamizmussal kezelni a konkurens hozzáféréseket. Egy hálózati tárhelynél teljesen normális, hogy egy időben több felhasználó is adatot ír vagy olvas a rendszerből. A lemezen pedig sok múlik azon a téren, hogy ezeket a kéréseket megfelelő sorrendben dolgozza fel, és optimalizálja az olvasófejek haladását a szektorok fölött annak érdekében az adatokat a lehető leggyorsabban legyen képes olvasni. 

A Seagate törekszik arra, hogy az IronWolf lemezek 1,2 millió átlagos üzemórát legyenek képesek működni, és évi 180 TB vagy 300 TB (Pro vonal) adatáramlás valósulhasson meg a lemezeken - ez az összes írás és olvasás összege.

A Seagate IronWolf lemezekre a gyártó 5 év garanciát biztosít. 

Seagate IronWolf lemezek vásárlása

Tárhely megoldások a lemezek használatára

Hálózati tárhelyrendszerek (NAS) a lemezek használatára