MacBook 12" Retina kijelzővel

Minden idők legvékonyabb Apple laptopja.

Indulóár: bruttó 499 990 Ft-tólMacBook - Tervezés és innováció vékony alumínium házba sűrítve

Az Apple a MacBook megalkotásával egy egészen új termékvonalat kínál a vásárlói számára, amely révén még nagyobb szeletet fed le a piaci igényekből a professzionális szakemberek világától a kreatív hobbifelhasználókon át az ultramobil, ám napjaink csúcstechnikáját ki nem használó, weblapokat böngésző, levelező, zenét hallgató és filmet néző vásárlókig, akik számára a számítógép nem valamilyen tartalom létrehozását célozza, hanem inkább annak minőségi keretek között történő fogyasztását. 

Ezt a felhasználói kört nem az nyűgözi le, hogy a gép Turbo Boost segítségével akár 3 GHz-ig túlhúzza magát, hanem olyan értékek, mint a kijelző csúcsminősége, a kényelmes gépelés, a hosszú akkumulátor idő és a csendes üzemelés. Az pedig előny, hogy ehhez még kicsi és könnyű is a gép. 

Az Apple-nek nem kellett mások példáját lemásolnia: a kétezres évek első évtizedében az egyik legnépszerűbb Mac a PowerBook tizenkét hüvelykes változata volt. Az új MacBook esetén a cég kvázi visszatért ehhez a közkedvelt mérethez, amelybe azonban most az elérhető legjobb kijelzőt építették: a 2304 x 1440 képpont felbontású Retina kijelző olyan, mintha egy tökéletesen megalkotott fényképet néznénk. A képpontok nem látszódnak, csak a kép csúcs minőségű megalkotását hajtják végre, de annyira apró méretűek, hogy szabad szemmel nem érzékeljük, hogy a képet és a betűket négyzet alakú pontok alkotják. A Retina kijelző teszi igazi élménnyé az olyan alkalmazások használatát, mint az iBooks, amely segítségével az irodalom iránti szeretetünk mélyülhet el, és olvashatunk elektronikus könyveket bármikor és bárhol, hiszen egy ingyenes iCloud fiók segítségével a könyveink a Mac, az iPhone és az iPad között folyamatosan szinkronizálódnak, beleértve a könyvjelzőket, a jegyzeteket és az éppen aktuális helyzetünket a könyv olvasásában. 

A MacBook 0,88 milliméteres Retina kijelzője több mint 3 millió képpontot tartalmaz. Üvege a kijelző előlap széléig ér, és 0,5 milliméter vastagságával tulajdonképpen a védő üveg adja a kijelző vastagságának nagy részét. A 16:10-es képarány a számítástechnikába a legideálisabb: a 16:9-es filmek kiválóan mutatnak rajta, miközben a Dokk és a felső menüsor is kényelmesen elfér.

Az Apple a Retina kijelzőben bámulatos fényerőt is megvalósít: a LED háttérvilágítás hatékonyságát úgy fokozták, hogy a kijelző képpontjainak fényáteresztő képességét teljesen újratervezték. A speciális rekesz jóvoltából több fény áramlik át a képpontokon, így 30%-kal kisebb fogyasztású LED világítás alkalmazására nyílt mód, amely az akkumulátor időhöz ad többletet. 

A kijelző mellett a MacBook legizgalmasabb felülete a beviteli eszközök párosa: a billentyűzet és az ujjkövető.

Az Apple számára mindig is alapvető érték volt, hogy a legkisebb gépeken is standard méretű billentyűzeten lehessen gépelni. Ezt szokta meg a kezünk, ez teszi kényelmessé, hogy egy otthoni iMac gép billentyűzetén éppúgy magabiztosan gépeljünk, mint egy mobil számítógépén. A MacBook billentyűzete megőrizte a standard billentyűméretet, ám többféle változáson átesett: a billentyűk felülete nagyobbá vált, vagyis kisebb a rés a billentyűk között. Ezzel pontosabb és precízebb a gépelés, vagyis gyorsabban tudunk írni. A háttérvilágítás természetesen alapvető funkciója a gépnek, így a sötétben is láthatjuk, hogy éppen melyik gombot nyomjuk le.

A billentyűzet újítása alapvető funkció volt a gép vékonyságának elérése szempontjából. Az Apple a korábbi olló mechanizmus helyett, ahol is két egymásba csukódó szár segítségével nyomódik le egy billentyű, bemutatta a pillangó mechanizmust, amelynél a sokkal finomabb és puhább lenyomásnál a gomb két széle alatti műanyag elemek nyomódnak le, mintha egy pillangó lebegtetné meg a szárnyait. 

Az újítások révén 17%-kal nagyobb lett a gombok mérete, miközben a billentyűzet 40%-kal vékonyabbá vált. 

A MacBook fontos újdonsága a Force Touch ujjkövető: ennek segítségével a Mac nem csak azt érzékeli, hogy hozzáértünk az ujjkövetőhöz, hanem az érintésünk erejét is érzi és felhasználja bizonyos kontextusokban, így például kézírás esetén az ujjunk nyomásának ereje határozza meg a karakterek vastagságát. A Force Touch ujjkövető a klasszikus billentés helyett a nyomás erejéből érzi, hogy kattintottunk, így aki hozzászokott a lenyomáshoz, annak sem lesz idegen a megoldás, még ha itt fizikailag nem is nyomjuk le a felső üvegréteget. A MacBook finoman visszarezeg bizonyos kontextusokban, amely révén egészen újszerű kommunikáció épül ki a Mac és a felhasználója között. 

A Force Touch ujjkövető természetesen minden funkciót ismert, amit az utóbbi évek többujjas ujjkövetőitől megszokhattunk. 

Az Apple természetesen nem csak maga fejlesztett rendkívül sokat - mint a gép alaplapját, amely alig nagyobb két iPhone alaplapnál -, de olyan innovációkat is integrált, mint a hetedik generációs Intel Core M3 processzor, amely maximálisan energiahatékony, hogy az ultramobil számítógépek fogyasztását minimalizálni lehessen. Az Intel Core M „Kaby Lake” szériájú processzorok 14 nanométeres gyártási technológiával készülnek, vagyis egységnyi helyre rendkívül sok tranzisztort van mód sűríteni, ezáltal hatékonyabb a működés, kisebb a fogyasztás, és így a hőtermelés is. Az Intel Core M processzor mindössze 5 Wattot fogyaszt, és kulcsfontosságú eleme a ventilátor nélküli üzemmódnak. 

A MacBook a mobil igényekhez igazítva természetesen szilárdtest meghajtót tartalmaz: 256 GB vagy 512 GB kapacitással elérhető. A MacBook alap konfigurációja 8 GB integrált 1867 MHz LPDDR3 memóriára épül, de igény szerint rendelhető akár 16 GB memóriával a komolyabb kreatív igényekhez, a nagy méretű fotótárak böngészéséhez. Ahhoz, hogy egy ilyen kis méretű gép akkumulátora 9 órát bírjon webböngészéssel, és akár 10 órát iTunes filmnézéssel, az Apple mérnökeinek minden millimétert ki kellett használniuk. A gép belső szabad területéről elmondható, hogy az akkumulátor. Az Apple ennek elérése érdekében teljesen újfajta cellákat tervezett, így a belső szabad hely formavilágához maximálisan idomuló, több rétegű akkumulátor megoldást használnak. A drámai vékonyság ellenére a MacBook 35%-kal több akkumulátor cellát tartalmaz, mint amennyit a klasszikus cella formák alkalmazásával a mérete lehetővé tenne.

Természetesen ez a fajta integráltság azt is jelenti, hogy az egy év garancia kibővítését mindenképp érdemes megfontolni, és a garanciaidőn belül megvásárolni az AppleCare Protection Plan csomagot, hogy 3 évig garantált legyen ennek a rendkívül összetett és drámaian besűrített konstrukciónak a biztonsága. 

A vékonyság és a kis méret hozta el a szükségét annak, hogy a 15 éves USB Type A méretet újragondolják a szakemberek. Így született meg a USB Type-C kapu, amely minden korábbinál kisebb méretű számítógépes csatlakozó felület drámai tudással sűrítve. Az USB-C csatlakozóba mindkét irányból bedughatjuk a kábelt, így nincsen probléma, ha fejjel lefelé csatlakoztatunk egy kábelt. Ezt a tudást az Apple a Lightning konnektorral fejlesztette ki, és ültette át az ipari szabvánnyá vált USB-C csatlakozóba. A kicsiny port magában foglalja a táp továbbításának lehetőségét is - a MacBook 30 Wattos töltővel töltődik, és egy lecsatolható USB-C töltőkábellel zajlik a töltése, amely a csomagban természetesen megtalálható, és amely külön is megvásárolható. 

Az USB-C kapu alkalmas továbbá arra is, hogy az USB 3.0 szabvány sebességével perifériákat kapcsoljunk hozzá - akár átalakítóval, akár közvetlenül, hiszen egyes gyártók már az elején bejelentettek látványos USB-C kiegészítőket, és a szabvány ígéretes tulajdonságai miatt bizonyos, hogy rövid idő alatt átalakítja majd a hagyományos csatlakozó felületeket.

Az USB-C kapuhoz videó kimeneteket is kapcsolhatunk, így az Apple USB-C Multiport Adaptereit, amelyek révén vagy VGA vagy HDMI kimenettel vértezhetjük fel a gépet. Természetesen ezen átalakítók nélkül, az Apple zseniális AirPlay tükrözés nevű megoldásával vezeték nélkül is lehetőségünk van kivetítőn vagy televízión prezentálni a gép tartalmát, mindössze egy Apple TV használatával, amely sajátos módon olcsóbb, mint egy USB-C Multiport Adapter

A MacBook termékvonal igazi élménye természetesen a vezeték nélküli szabványok kiaknázásával valósul meg, kábelektől mentesen.