MacBook Pro

A MacBook Pro rendkívüli teljesítménye és hordozhatósága eddig nem tapasztalt magas minőséget teremt a laptop­használatban.

Indulóár: bruttó 499 990 Ft-tól


MacBook Pro mobil számítógép termékcsalád - Akár hatmagos Intel Core i9 processzorral

Az Apple évekig kutatta, mi lehet a megfelelő út a mobil számítógépek világában, amely túlmutat az órajel emelés és a tárhely bővítés témakörén, és valóban hozzáad valami újat a felhasználói élményhez. Bátor fejlesztések egész sorát mutatta be a cég a 2016. október 27-én, 25 évvel az első PowerBook bemutatását követően prezentált MacBook Pro modellekben! Ezek a rendkívül sikeres új formavilágú modellek a 2018. nyarán az Intel "Coffee Lake" nyolcadik generációs, a konfigurációtól függően négy vagy hatmagos processzorsorozatával lettek frissítve, amelyhez kapcsolódóan új videvezérlők és videókártyák is megjelentek a gépekben. És amire évek óta várnak a profi felhasználók: a MacBook Pro 15" modelleket lehetőség van akár 32 GB DDR4 2400 MHz memóriával konfigurálva rendelni! Az Apple tovább fejlesztette a kijelző technológiát, bemutatta az iPadeknél népszerű TrueTone színvilág beállítást, amely révén a kijelző színképe a környezethez igazodik, ezáltal élvezetesebb a használat a szem számára. 

Nincsen olyan terület, amelyen ne változott volna a MacBook Pro elődeihez képest. 

Vékony és könnyű

A MacBook Pro modellek közel állnak az etalon MacBook szériához: a 13 hüvelykes gép alig 14,9 milliméter vékony, azaz a MacBook Air modelleknél is vékonyabb, és mindössze 1,37 kilogramm, amely rendkívül a pro kategóriában. A MacBook Pro 15” pedig 15,5 milliméterével szintén elképesztően vékony, és immáron stabilan 2 kilogramm alatt képviseli a nagyobb kijelzős mezőnyt a maga 1,83 kilogrammjával. 

A gépek az Apple két alapvető színében, az ezüstszürke és az asztroszürke árnyalatokban elérhetőek. A billentyűzet mindkét esetben fekete színű, ahogy a kijelző kerete is. 

A 2018 nyarától forgalomba kerülő gépeknél az Apple tovább fejlesztette a 2015-ben bemutatott pillangó mechanikás billentyűzetet: az új, harmadik generációs pillangó billentyűzet sokkal halkabb, és a szennyeződésekre sem fogékony. Ezek olyan paraméterek, amelyek mindenki számára vonzóak, és jól mutatják az Apple-nél folyamatos fejlesztést, amely a termékek generációi között átívelnek. 


Touch Bar - OLED gombsor a billentyűzet fölött

A természetesen megvilágított billentyűzet a nyomásélményen túl további vonzerőt is tartogat: a kontextusfüggő tartalommal felruházható Touch Bar felület egy többujjas érintésérzékeny OLED kijelző, amely a funkciógombsor helyét foglalja el, és intelligensen tudják használni a legkülönfélébb alkalmazások, a Photos / Fényképek, az iMovie, a Final Cut Pro, az iTunes, a Logic Pro, a GarageBand vagy éppen az Adobe Photoshop és az Algoriddim Djay. 

Cikk: A Final Cut Pro videó utómunka alkalmazás Touch Bar funkciói…

Cikk: Az Adobe Photoshop CC grafikus kreatív alkalmazás Touch Bar funkciói…

A Touch Bar segítségével lapozhatunk a böngészőben, görgethetünk a képeink között, szövegszerkesztő funkciókat érhetünk el a Pageskiadványszerkesztőben, és akár Emoji ikonokat is küldhetünk a Messages / Üzenetek alkalmazásban. A MacBook Pro az első olyan Mac, amelyen többé nem kell jelszókat beírni, mert a Touch Bar jobb oldala ujjlenyomat érzékelésre is képes, így egy érintéssel feloldhatjuk a Mac-et. A funkció egyes országokban már most, Magyarországon a későbbiekben Apple Pay használatára is alkalmassá fog válni. 

A Touch Bar előnye, hogy a billentyűzetünkkel egy síkban van, így használata kényelmes, a szó szoros értelmében kézenfekvő. 

És ha valakinek a klasszikus funkciógombsorra van szüksége, akkor az fn billentyű használatával előhozhatja az F1-F12 gombokat is! 

Az Apple elérhetővé tette a Touch Bar használatát külső fejlesztők számára is, így akik szeretnék alkalmazásukat ilyen tudással kiegészíteni, könnyedén megtehetik. 

Grafikus képességek és kijelző

A MacBook Pro 2014-es és 2015-ös változatainak bemutatása óta rengeteget változott a GPU világ. Az AMD megjelent a piacon az úgynevezett Polaris architektúrával, amely drámaian fokozza a grafikus teljesítményt, és képes akár kétszeresével felülmúlni a korábbi csúcs videókártyákat. A MacBook Pro 15” modellek AMD Radeon Pro 555X 4 GB-os vagy Radeon Pro 560X 4 GB-os videókártyával vannak szerelve. 

A MacBook Pro 15” esetén ezek a bámulatos grafikus kártyák akár 130%-kal nagyobb teljesítményre képesek elődeiknél, és lehetővé teszik a kijelző natív felbontása mellett további két 5K-s kijelző csatlakoztatását is. Elképesztő mennyiségű képpontot tudnak tehát vezérelni. 

A MacBook Pro 13” funkciógombos modell esetén az Apple az Intel Iris Plus Graphics 640, a MacBook Pro 13" Touch Bar felületű gép esetén az Intel Iris Plus Graphics 655, míg a MacBook Pro 15" modellek esetén az Intel UHD Graphics 630 vezérlőkre építette a grafikus ábrázolást, amelyek 128 MB eDRAM felhasználásával biztosítják a teljesítményüket. 

A MacBook Pro 15” dedikált Radeon Pro kártyáival akár 57%-kal gyorsabb a Final Cut Pro X 4K felbontású 3D címanimációinak feldolgozása során, 130%-kal gyorsabb a 3D megjelenítésben, és 60%-kal gyorsabb a játékokban, míg a MacBook Pro 13” 76-76%-kal dinamikusabb a Final Cut Pro X 3D megjelenítése és az alapvető 3D feladatokban, és 103%-kal erősebb az intenzív játékokban. 

A grafikus megjelenítésnek persze a kijelző ad értéket: ez egy széles színskálás Retina kijelző, amely a mozi szabványnak megfelelően az sRGB-nél 25%-kal több árnyalatot képes megjeleníteni, részletgazdagabbá téve a fényképek és videófelvételek élményét, igazodva az iMac 27” Retina 5K, az iPad Pro 9,7” és az iPhone 7 modellek kijelző technológiájához, az úgynevezett P3 színskálához. 

A MacBook Pro modellek LED háttérvilágítású, nagy kontrasztarányú Retina kijelzőt tartalmaznak 2560 x 1440 felbontással a 13 hüvelykes gép esetén, és 2560 x 1800 képpont felbontással a 15 hüvelykes példánynál. 

Az Apple 2018-ban bemutatott frissítései révén meghonosította a szem számára kedvezőbb TrueTone funkciót, amely nem elsősorban a grafikusok kedvence, hiszen nem pontos színképet mutat, hanem éppen az a lényege, hogy a háttérfényhez igazítva kicsit analóg élményt nyújt. A TrueTone kijelző funkció lényege, hogy a háttérfényhez, a környezet fényviszonyaihoz igazodik a kijelző. Este az otthon melegében kicsit sárgásabb, napfényben fényes kékes, LED lámpák között élesen megvilágított. Mivel azonban így nem üt el a környezettől nagy mértékben, így sokkal jobb élmény nézni. A TrueTone funkció ráadásul nem csak a belső kijelzőn érhető el, hanem az átalakítóval csatlakoztatott Apple Thunderbolt Display modellen, illetve az LG megfelelő 4K és 5K kijelzőjén is. A funkciót az operációs rendszer biztosítja a videókártya segítségével, és az iOS eszközökön tapasztalt népszerűsége okán vezették be a Mac-en is. 

Elképesztően gyors SSD, nyolcadik generációs Intel processzor, akár 2400 MHz-es memória

A professzionális felhasználás igényeihez igazodva a MacBook Pro modellek soha nem látott mobil teljesítményt tartalmaznak. A funkciógombos MacBook Pro 13” az energiatakarékosság szolgálatában hetedik generációs kétmagos Intel Core i5 vagy Intel Core i7 processzort tartalmaz. A MacBook Pro 13" Touch Bar modell kategóriája legnagyobb teljesítményét hozva négymagos nyolcadik generációs Intel Core i5 vagy i7 processzort tartalmaz. Ennek jóvoltából a MacBook Pro 13" olyan teljesítményt nyújt, amely tizenhárom hüvelykes gép esetén még sosem láttunk. A MacBook Pro 15” a nagy teljesítmény szolgálatában az eddigi négymagos processzora helyett nyolcadik generációs, hatmagos Coffee Lake Intel Core i7, vagy egyedi kiépítésben akár Intel Core i8 erőforrással dolgozik. Ezek a processzorok a nagy teljesítmény mellett semmit sem áldoznak az akku időből. Ne feledjük, hogy az Apple világban az akku idő nem 3-4 óra, hanem akár 10 óra normál használat mellett, de legalább 5-7 óra intenzív igénybevétel mellett is. Az Apple a macOS operációs rendszerben több olyan megoldást is alkalmazott, amely az energiahatékonyságot segíti elő, így a rendszer általános működése is jóval kevésbé erőforrás igényes, mint más operációs rendszerek esetén. 

Az Intel Core processzorok képesek arra is, hogy a kevésbé optimalizált programokat, amelyek nem élnek a több magos processzorok erejével, megfelelően kiszolgálják, és egy-egy feladathoz a processzor órajelet túlhúzzák: a MacBook Pro 13” modellekben lévő Intel Core i7 3,5 GHz-es CPU akár 3,6 GHz-ig képes magát túlhúzni a Turbo Boost technológia révén, míg a MacBook Pro 15” modellek 3,1 GHz-es csúcs processzora akár 3,8 GHz-ig is felkapaszkodik. 

Ehhez a teljesítményhez megfelelő aktív hűtés szükséges, amelyet az Apple egyedi fejlesztésű, rendkívül sok lapáttal rendelkező, eltérő frekvenciákon rezgő, ezért a hangját nem erősítő, hanem tompító lapátokból felépített ventilátorokkal old meg. A MacBook Pro 13” és a MacBook Pro 15” is két darab ventilátort tartalmaz, hogy a gép működése optimálisan hűtve legyen. 

Aki számítógépet használ, az tisztában van vele, hogy a leglassabb eleme napjaink gépeinek nem a memória vagy a processzor, hanem a tárhely. Az Apple ezen a téren élen járt, és évek óta a piac leggyorsabb meghajtóival szereli a gépeket. Már egy korábbi szériás MacBook Air 13” modell is 2 GB/másodperc olvasási sebességet nyújtott. Az Apple most a MacBook Pro modellekben a PCI Express 3.0 keretrendszerre állt át, és ennek megfelelően további csatornákat nyitott a tárhely adatátviteli képességei számára, ennek köszönhetően 3,1 GB/másodperc olvasási és 2,2 GB/s írási sebesség realizálható. Elképesztő sebesség, amely akár több 4K videósáv egyidejű írását és olvasását is lehetővé teszi. Az Apple évek óta nem a merevlemez rendszereket hívja versenyre, hanem a piac leggyorsabb szilárdtest meghajtóit utasítja sorra maga mögé. 

Thunderbolt 3 kapcsolat USB-C formátumban

Az Apple a ’90-es évek végén megosztotta a piacot, amikor elhagyva a klasszikus soktűs soros és párhuzamos portokat elsőként állt át az USB kapura. Az USB hamar meghaladhatóvá vált: megjelentek a FireWire szabványok, majd a Thunderbolt, tízezreket költöttünk drága kiegészítőkre, adapterekre, amelyeket pár év után nyugdíjazni kellett. 

Az áttörés 2015-ben valósult meg, amikor a MacBook modelleken megjelent az USB-C kapu. Ez a formátum az Apple aktív közreműködésével lett kialakítva, és olyan megoldás, amely a következő másfél évtizedben kiszolgál majd minket. Nem véletlen, hogy az Apple is elkezdett USB-C formátumra fejleszteni és átállni: végre van egy csatlakozó, amelybe minden integrálható: töltő, videó kimenet, adatátvitel - méghozzá minden eddiginél gyorsabban és nagyobb teljesítménnyel.

A MacBook Pro 13 és a MacBook Pro 15 is négy-négy darab Thunderbolt 3 kapuval rendelkezik, amely USB-C formátumú. 

Megjegyzés: A MacBook Pro 13” olcsóbb alapmodellje, amely nem tartalmaz Touch Bar felületet, kettő csatlakozóval rendelkezik. A MacBook Pro 13” Touch Bar felülettel felszerelt változata bal oldalán nagy teljesítményű, jobboldalán csökkentett teljesítményű kapukat tartalmaz!

A MacBook Pro ezáltal úgy kínálja a legjobb és legtöbb csatlakozási lehetőséget, hogy csak egyfajta csatlakozó típus van rajta: USB-C. Az USB-C kapuba integrált Thunderbolt 3 kapcsolat 40 Gb/s átvitelre képes, azaz külső gyors SSD meghajtókat is használhatunk vele akadozás nélkül. 

Bármelyik portról tölthetjük a gépet, azaz a jobb és a bal oldalán is lehetőségünk van töltést felvenni. A MacBook Pro 13” modellek 61 Wattos töltővel, a MacBook Pro 15” modellek 87 Wattos töltővel kapják az áramot, amelyet az USB-C felület továbbít a gép irányába. 

A MacBook Pro 15” modellek akár két darab külső 5K kijelzőt támogatnak USB-C kapun keresztül amellett, hogy saját gyönyörű kijelzőjüket használhatjuk. 

Hangzás

Az Apple mobil gépei hagyományosan jobban szóltak a piac többi termékénél, amely nagy dolog annak fényében, hogy mennyire vékonyak a gépek. A hangzás fejlesztése valamennyire háttérbe szorult az utóbbi időszakban, pedig Steve Jobs az első iMac G3 bemutatásakor büszkén emelte ki a Harman/Kardon hangszórókat, amelyek a gépnek rendkívüli hang teljesítményt biztosítottak. 

Az iPhone 7 esetén az Apple újra nagy hangsúlyt fektetett a hangzásra, és a MacBook Pro modellek esetén a portok által korábban elfoglalt, most az USB-C alakzat révén megspórolt helyet erre a célra használták fel. Ennek köszönhetően 58%-kal nagyobb hangerőre képesek a hangszórók, és két és félszer erősebb mélyhangzás élményt nyújtanak, mint az előző generációk. Ez természetesen nem vethető össze komoly hangszórók hangzásával, de élménnyé teheti a hotelszobában végrehajtott filmnézést, a külső helyszíni feldolgozás háttérhangját, vagy a baráti társaságban való bemutatózást. 

Mivel a MacBook Pro közvetlenül a rendszer tápegységről erősíti a hangszórókat, azok dinamikatartománya is kétszeresére szélesedett.


MacBook Pro 13" funkciógombos modellek

MacBook Pro 13" Touch Bar felületű modellek

MacBook Pro 15" Touch Bar felületű modellek