MacBook Pro

A MacBook Pro rendkívüli teljesítménye és hordozhatósága eddig nem tapasztalt magas minőséget teremt a laptop­használatban.

Indulóár: bruttó 539 990 Ft-tól


A MacBook Pro 16” célja a csúcs teljesítmény, az asztali számítógépet idéző mobilitás. E célt szolgálja a hatmagos és nyolcmagos processzor, a villámgyors és akár 64 GB mennyiségű memória, a piac leggyorsabb szilárdtest meghajtója akár 8 TB kapacitással, és természetesen a gépben alkalmazott videókártyák is. 

A MacBook Pro 16” alap konfigurációk a Polaris architektúrára épülő AMD Radeon Pro grafikus processzorokat használják, amelyek 4 GB vagy 8 GB dedikált GDDR6 videómemóriát tartalmaznak. Az AMD Radeon Pro 5300M és 5500M videókártyák a következő generációs 7 nanométeres tranzisztorokra épülnek, amely révén még hatékonyabbak és energiatakarékosabbak, és kevésbé melegednek. Ez azt jelenti, hogy a 13 hüvelykes gépekkel szemben itt nem a memóriából választ le a grafikus processzor a feladataihoz, hanem sokkal gyorsabb, kifejezetten a megjelenítéshez kapcsolódó memóriát használ a rendszer. 

A MacBook Pro 16” alapmodell a Radeon Pro 5300M kártyát tartalmazza, míg az erősebb, 1 TB tárhellyel szerelt változat a Radeon Pro 5500M kártyát. Ez a kártya alap kiszerelésben 4 GB dedikált GDDR6 videó memóriát tartalmaz, de igény esetén 8 GB videó memóriás kártyával is rendelhető. A MacBook Pro a Thunderbolt 3 architektúrának köszönhetően támogatja az olyan külső videókártyákat is, mint a Sonnet eGFX BreakAway Boxban elhelyezett nagy teljesítményű kártyák valamelyike, például a Radeon Pro 580 8 GB GDDR5 memóriával. Ezek a külső megoldások általában töltik is a MacBook Pro modelleket használat közben, és a kisebb méretű, 13 hüvelykes gépekhez is használhatóak, elképesztő grafikus teljesítményt nyújtva abban a méretben. 

Az AMD Radeon Pro 5500M videókártya ereje révén egyszerre akár kettő darab Apple Pro Display XDR Retina 6K kijelző csatlakoztatására is képes úgy, hogy a gép saját kijelzőjét is használjuk. Ezáltal elképesztő méretű munkafelület jön létre, amely nagyszerű szolgálatot tesz például a Final Cut Pro X videó utómunka alkalmazás esetén, ahol egy külön kijelzőn elhelyezhetjük a szerkesztő munkafelületet, a gép képernyőjén a forrásanyagokat, egy kijelzőn pedig a végeredményt. De nagyszerű a külső kijelző támogatás a fényképészek számára is. 

A Radeon Pro 5500M 8 GB kártyák olyan felhasználók számára ajánlottak, akik például három dimenziós tartalmakkal, mozgóképpel, sok fényképpel foglalkoznak, és olyan alkalmazásokat használnak, amelyek nem csak a processzort aknázzák ki, hanem képesek a grafikus kártya teljesítményét is igénybe venni. Vannak olyan hangtechnikai szoftver fejlesztők is, akik például a bővítményeik használata során a zeneszerkesztés során tipikusan kiaknázatlan videókártyát címzik meg a feladatokkal, így érve el kiugró teljesítményt. 

Az Apple a MacBook Pro 16" esetén elhagyta a korábbi Radeon Pro Vega videókártyák alkalmazását, ám a Radeon Pro 5500M 8 GB videó memóriával akár 30-80%-kal nagyobb teljesítményű, mint a korábban alkalmazott csúcs videókártyák. Ez főként az új 7 nanométeres technológiának köszönhető, amely révén azonos fogyasztás mellett szignifikánsan nagyobb teljesítmény érhető el.

A MacBook Pro 16” modellek az erős videókártya mellett tartalmazzák az Intel UHD Graphics 630 videó vezérlőt is, amelyet akkor használ a rendszer, ha nincsen intenzív grafikus feladata. Ebben az esetben ugyanis nem szükséges az erőforrások aktivitása, hanem egy energiatakarékos megjelenítő processzor is el tudja látni a feladatokat, ezzel értékes perceket spórolva az akkumulátor számára.