MacBook Air

A reggeli kávétól az esti hazaérkezésig használható anélkül, hogy tölteni kellene.

Indulóár: bruttó 349 990 Ft-tól


Az Apple legmobilabb Mac gépben a WiFi technológia aktuális legmodernebb szabványa található meg: a 802.11ac megoldást jelent a leterhelt hálózatokra, emelt sávszélességet nyújt a gyors eszközök számára. 

Napjaink városi környezeteiben nem ritka, hogy 10-15 WiFi hálózat térereje verseng egymással. A hatalmas interferencia megoldására az Apple már eddig is alkalmazott technológiákat: széles csatornák, a 802.11g-nél jóval több csatorna támogatása a 802.11n szabvány keretében, 2,4 GHz mellett 5 GHz-es üzemmód, kétsávos kommunikáció. Mindezen technológiák megtalálhatók a 802.11ac szabványban is, vagyis az új szabvány semmiféle kompromisszumot nem igényel a korábbi technológiával szemben. Cserébe egy sor úttörő tudást vonultat fel, amely révén akár háromszor gyorsabb, mint a korábbi technológia. (A sebesség becslés alapja az elméleti átviteli maximumok összehasonlítása. A gyakorlati érték eltérhet, lehet több és kevesebb is, mint a háromszoros érték.) 

A 802.11ac szabvány több antennát használ, az antennák alakja és elhelyezése más, és a szabványt támogató bázisok képesek arra, hogy felismerjék a 802.11ac eszközök kommunikációs lehetőségeit, és a legideálisabban formálják a kommunikációs hullámokat. Ezáltal elméletileg 800 Mb/s átviteli maximumot is elérhetünk optimális viszonyok között. 

(A WIFi teljesítményt befolyásolhatják a közelben lévő vezeték nélküli eszközök, különösen rossz hatással lehetnek a nagy teljesítményű digitális antennát használó televíziók, amelyek sugárzóereje elnyomja a WiFi hullámokat. Az ideális teljesítmény eléréséhez olykor át kell gondolni a pozicionálási igényeinket.)

Az Apple a 802.11ac szabvány révén még jobb minőségű AirPlay teljesítményt biztosít, így az Apple TV felhasználók számára vonzóbb mozgókép sugárzási lehetőség nyílik meg. 

Power Nap - Alvás közben is munkában

A kiváló hardverek összeállítása mellett az Apple nagy ereje a szoftverfejlesztésben rejlik. Ennek ékes példája a Power Nap funkció, amely révén az alvó MacBook Air is fogadja a leveleinket, letölti a szoftver frissítéseket, biztonsági mentéseket készít - a kényelem és funkcionalitás végleteit ostromolva! 

A Power Nap funkció működésének alapja, hogy a MacBook Air csatlakoztatva legyen a hálózati tápegységhez - ez ésszerű, hiszen az egész napos használat után tipikusan éjjel töltjük a gépet. Mivel az Apple alacsony fogyasztású alkotóelemeket válogatott össze, így képes arra, hogy a ventilátor felpörgése nélkül, tökéletes csendben, túlmelegedés veszélyétől mentesen bekapcsoljon a Mac néhány eleme, így a szilárdtest tárhely és a WiFi, és az operációs rendszer egyes szolgáltatásai életre keljenek. A Power Nap működése közben a MacBook Air felcsatlakozik a WiFi hálózatunkra, hozzáfér a futásban lévő Mail alkalmazás révén a leveleinkhez, és mire reggel felébredünk, azok le lesznek töltve. A reggeli kávé mellett már a gép felnyitását követően látjuk, hogy mennyi üzenetünk érkezett, és az ébresztő nedű kavargatása közben fogalmazhatjuk a válaszokat is. 

További hasznos funkció, hogy - beállításunk szerint - a gép képes önműködően letölteni a szoftver frissítéseket, így ha a Mac App Store-ban valami újítás jelenik meg egy-egy alkalmazáshoz, azt a Mac alvás közben letölti és telepíti. 

Fontos paraméter, hogy a Power Nap révén a Time Machine működése folyamatos: a WiFi kapcsolat felépítésével a MacBook Air menti az újonnan érkezett leveleket, illetve végrehajtja a napi biztonsági mentéseket is, míg az igazak álmát alusszuk. A művelet természetesen lassabban zajlik, mintha aktív lenne a gép, de az éjjeli pihenés közben zavartalanul lezajlik a mentés. 

Mivel a gép folyamatosan töltőre van csatlakoztatva, egyrészt éjjel feltöltődik, másrészt a Power Nap működése közben természetesen nem merül. 

Bluetooth a külső perifériák csatlakoztatására

A MacBook Air modellek a külső eszközök egy jelentős részével - egér, billentyűzet, nyomtató - képesek Bluetooth vezeték nélküli technológiával kommunikálni. Erre a célra az Apple az energiatakarékos Bluetooth 4.2 szabványt alkalmazza, amely szintén hozzájárul a gép bámulatos akkumulátor idejének eléréséhez.