Mac Pro

Akár 12-magos Intel Xeon E5 processzorral és 64 GB memóriával

Indulóár: bruttó 1 099 000 Ft-tól


Az Apple Mac Pro asztali munkaállomása semmiben sem emlékeztet a régi Mac Pro modellekre. Ettől igazán Apple termék. Masszív fekete alumínium hengerét jól megtervezett gyártó robotok csiszolják tökéletesre, hogy megjelenése semmihez ne legyen fogható. 

A tervezés kapcsán manapság már nem is a teljesítmény, hanem a teljesítmény megfelelő hűtése az, ami csodálatra méltó. Sir Jonathan Ive, az Apple zseniális formatervezője ebben is képes igazán nagyot alkotni, így az új Mac Pro modellek egységes hőelvezető csatornája lehetővé teszi, hogy a nagy teljesítményű grafikus vezérlők és Intel Xeon processzorok úgy adják le a hőt, hogy nem harsány ventilátorzajt hallgatunk munka közben. A működési elv alapja egy háromszög alaprajzú hőcsatorna, amelybe a processzorok és videó vezérlők felől ömlik be a hő, és csak ezen a helyen van szükség folyamatos légcserére. Ha az egyik erőforrás jobban van terhelve, akkor is ugyanolyan intenzív hűtést kap a többi erőforrás is, így azok nem kezdenek el felmelegedni erősebben. A számítástechnikában eddig semelyik gyártó nem alkotott ilyesmit, az Apple úttörőként mutatja be ezt a fejlesztést. 

Köszönhetően az egyesített csatornának, az Apple nem kényszerült több ventilátort alkalmazni: egyetlen nagy méretű, több lapátot tartalmazó ventilátor biztosítja a hűtést, amely a gép felső részén található, vagyis kiszívja a levegőt a gép belsejéből, és úgy tolja felfelé a meleget. A Mac Pro alján szellőző nyílások találhatók, ahol a gép az alacsonyabb hőmérsékletű levegőt beemeli. 

A formatervezés zsenialitása a gép hátoldalának csatlakozó elhelyezése is: a hang kimenet és bemenet, a négy darab USB 3 és a hat darab Thunderbolt 2 kapu, a két Gigabit Ethernet és egy HDMI kapcsolat sötétben megvilágítva jelenik meg, így nem kell vakon tapogatóznunk, és összekaristolni a gép hátát a csatlakozókkal, mivel jól látható az egyes portok helye. 

Ez a bámulatos eszköz akkor lepi meg igazán a felhasználót, amikor a 21,5 centiméter magas, 16,8 centiméter széles munkaállomás méretével szembesül. 

Az új Mac Pro az Amerikai Egyesült Államokban készül, így nem csak a formatervezés, de a gyártás helye is az USA.