Mac Pro csúcskategóriás munkaállomás ipari igényekre

Csúcs teljesítményű asztali munkaállomás akár 28 magos Intel Xeon processzorokkal, PCI Express bővítési lehetőséggel.

Indulóár: bruttó 2 249 990 Ft-tól


Az Apple az elképesztő teljesítményű videókártyák mellett megoldást kívánt nyújtani arra a problémakörre, amely kifejezetten a Final Cut Pro X videófeldolgozása kapcsán jelentkezik, nevezetesen hogy a modern kamerák natív felvételi formátuma annyira hatalmas fájlokat eredményez, hogy azok csak lekódolt kisebb fájlok segítségével szerkeszthetőek. Ezeket nevezzük proxyknak, amelyek révén tehát nem a nyers videót szerkesztjük, hanem egy butított változatot. Az Apple Afterburner kártya célja, hogy a gép egy dedikált segédprocesszorral képes legyen a natív formátumokat visszajátszani, és ténylegesen azt tudjuk szerkeszteni a számítógépen, amit a kamera rögzít. 

Az Apple Afterburner egy PCI Express kártya, amelyet a gép rendelésekor konfigurálva tudunk az Apple-től kérni, hogy az 5. számú PCIe helyen beépítve legyen. (A kártya természetesen szabadon kivehető, és másik Mac Pro modellbe is áthelyezhető.) Az Afterburner egy FPGA (Field Programmable Gate Array) alapú ASIC (Application-Specific Integrated Circuit) kategóriába sorolt kártya, vagyis nem általános célokat szolgál, hanem alkalmazások dedikált feladatait képes elvégezni. Ez azt jelenti, hogy bármely alkalmazás, amelynek fejlesztője foglalkozik a témával, képes kiaknázni ennek a kártyának a tudását, és ezáltal szignifikánsan gyorsabb számítási teljesítményt elérni. 

Az Afterburner kártya a videókamerák natív felvételét az Apple ProRes vagy ProRes RAW formátumában képes visszajátszani, tehát egy bonyolult kódolási műveletet végez el úgy, hogy azt nem kell a Mac Pro rendszeren teljes egészében átfuttatni, és nem kell a processzoroknak foglalkozni a feladattal, hanem a szoftveres támogatás révén a kártya bekapcsolódik a számításba, amikor az szükséges. 

Az Apple 2019. október 7-én mutatta be a Final Cut Pro X azon frissítését, amely egyrészt illeszkedik az új Pro Display XDR óriási felületén való megjelenéshez, másrészt a Mac Pro rendszerekre van optimalizálva. Ez azt is jelenti, hogy nem csak a Metal motor új képességeit ragadja meg, amelyek révén több videókártya együttes használatára is lehetőség van a nagyobb teljesítmény érdekében, hanem képes bizonyos feladatokat kiadni az Afterburner kártyának, hogy akár 16 egyidejű 4K videósávot tudjunk visszajátszani ProRes 422 formátumban, illetve akár az új 8K formátumban rögzített tartalmakat is visszajátsszuk ProRes RAW formátumban. A 8K tartalmakból akár 3 sáv játszható vissza egyidejűleg az Afterburner kártya jóvoltából. ProRes RAW formátumban 23 egyidejű 4K videót tudunk visszajátszani.

Megjegyzés: Az Apple felhívja a figyelmet arra, hogy az Afterburner kártya nem önmagában biztosítja a kiemelkedő teljesítményt, és a megadott sáv visszajátszási adatokhoz a processzor kiegyensúlyozott teljesítménye éppúgy hozzájárul, mint a videókártyák bedolgozása bizonyos feladatoknál. A kártya a teljes rendszer teljesítményéhez ad hozzá, és képessé teszi a Mac Pro modelleket olyan funkciókra, amelyek a kártya nélkül nem vagy csak korlátozottan végezhetőek. 

A Final Cut Pro mellé igazán hasznos kiegészítő alkalmazás, a Motion mozgó grafikus szerkesztő szintén támogatja az Afterburner kártyát, és számos művelet visszajátszásakor épít ennek teljesítményére. 

Az Afterburner kártya előnye, hogy számos ProRes dekódolási feladatot átvesz a processzorokról, meghagyva azoknak más funkciókat. Köszönhetően az Apple Metal keretrendszerének, az Afterburner kártyával végzett mozgó grafikus dekódolás jóval gyorsabb, mintha a processzoron futna át a feladat, hiszen hardveres gyorsításról van szó. Végső soron tehát a teljesítmény a processzor erőforrások meghagyása révén éppúgy fokozódik, mint az Afterburner kártya bámulatos képességei jóvoltából. 

Az Apple mellett - amely olyan alkalmazásokban is kiaknázza az Afterburner tudását, mint a QuickTime - az Adobe Premier és a DaVinci Resolve fejlesztői is bejelentették a támogatásukat, hogy a szoftvereik még nagyobb teljesítményre legyenek képesek.