Sonnet eGFX Breakaway Box

Thunderbolt 3 alapú foglalat a Mac rendszerek kreatív mozgóképes felhasználói, illetve az elszánt játékosok számára PCI Express 3.0 alapú, nagy teljesítményű videókártyák csatlakoztatásához.

Indulóár: bruttó 109 990 Ft-tól

Az Apple a WWDC 2017 rendezvényen látványos újdonságokat jelentett be a kibővített valóság témakörében, és hardvereit annak megfelelően frissítette, hogy immáron erőteljes grafikus teljesítményt biztosítsanak a felhasználók számára a kettő- és háromdimenziós tartalmak létrehozásához. A MacBook Pro és az iMac nagy teljesítményű dedikált videókártyáinak erejét azonban kibővíthetjük további külső videókártyák használatával. Ezek a szörnyetegek valóban professzionális igényekre születtek, általában a Mac árával vetekszenek, jelentős a fogyasztásuk, de ezzel összefüggésben tudományos méretű számítási teljesítményt biztosítanak. 

Az Apple és a Sonnet közösen dolgozta ki a macOS High Sierra rendszerben 2018-ban bemutatásra kerülő megoldást, amely révén a külső videókártyák alkalmazása natív, rendszer szintű támogatást kap, vagyis egy MacBook Pro 13” előtt ülve is élvezhetjük egy küső dobozban elhelyezett grafikus kártya elsöprő teljesítményét.

A Sonnet erre a célra kifejlesztette az eGFX Breakaway Box nevű termékét, amelyet elsőként az Apple fejlesztői vásárolhattak meg, de röviddel ezt követően már a tömegek számára is elérhetővé vált. 

A Sonnet eGFX Breakaway Box segítségével a Thunderbolt 3 alapú Mac gépekhez az AMD, az NVIDIA és a RED, valamint e gyártók más cégek által forgalomba hozott és saját márkanévvel jelölt nagy teljesítményű PCI Express 3.0 csatlakozású videókártyái illeszthetők. A Thunderbolt 3 kapcsolat 40 Gb/s átviteli sebességű, amely a gyakorlatban 2750 MB/s átvitelt jelent, amely már elegendő a külső videókártyák zökkenőmentes használatához. 

A Sonnet eGFX Breakaway Box elsődleges célja a Mac alapú tartalom gyártók támogatása, hogy a létrehozott anyagokat az alkotásra használt Mac gépeken tesztelni, visszajátszani tudják. De természetesen a végterméket élvező felhasználók, a nagy adattartalmú, képkockákban és vizuális elemekben gazdag játékok szerelmeseinek is ideális választás a termék, mivel a segítségével brutális teljesítményű videókártyákat használhatnak, és a macOS High Sierra révén kiaknázhatják annak natív erejét a játékok során. Vagyis az Intel Iris Graphics videóvezérlővel szerelt MacBook Pro 13” modell kijelzőjén is lehetőség van brutális grafikák megjelenítésére a külső, nagy teljesítményű kártyákkal. 

A Sonnet eGFX Breakaway Box alkalmas továbbá animációk készítésére, renderelésre, nagy méretű anyagok szerkesztésére, vizuális effektusok alkalmazásra és színkezelésre is. 

További előnye, hogy lehetőségünk van több kijelző csatlakoztatására, mint amennyit a rendszerünk videóvezérlője elbírna. Ezzel akár egy kis MacBook Pro 13” modellből hatékony kreatív stúdió hozható létre, miközben a mobilitást sem kell feláldoznunk. 

A Sonnet alapvetően kettőféle dobozt alkotott: az egyik változat valamivel kedvezőbb árú, és a 600 Watt összfogyasztású PC rendszerekhez kínált videókártyákat hajtja meg. Mit is jelent ez? A Mac világban nem elterjedt a videókártyák utólagos vásárlása. A PC világban azonban nem a videókártya tényleges fogyasztását közlik, hanem egy olyan adatot közölnek, hogy a videókártya milyen rendszerfogyasztás mellé illeszthető be: ha például a rendszerfogyasztás 600 Watt, akkor abból a memória, meghajtók, processzor, alaplap fogyasztását levonva a videókártya maximum 300 Wattot fogyaszt. A Sonnet kisebbik doboza tehát nagyjából ezt a tápellátást biztosítja a kártyáknak, amelyek fogyasztása az igénybevételtől függően változik. 

A Sonnet eGFX Breakaway Box alap változata 600 Watt összfogyasztású rendszerhez szánt videókártyákat táplál meg akár 300 Wattal, egy darab 8-tűs (6 + 2 tű) és egy 6-tűs tápcsatlakozója van, és a fennmaradó 15 Watt táppal a Thunderbolt 3 kapun keresztül a Mac gépet képes tölteni, azaz némi pluszt biztosít a gép számára, így akkumulátoros használat esetén a Mac lassabban merül, alvó állapotban pedig minimálisan töltődik is.

A Sonnet eGFX Breakaway Box 550 nevű termék a 750 Watt rendszerfogyasztáshoz szánt videókártyákat képes táplálni, azaz 375 Watt tápot biztosít a videókártyáknak, két darab 8-tűs tápcsatlakozójával látja el a videókártyát árammal, és a Mac számára is képes 87 Watt tápellátást biztosítani, vagyis használat közben feltölti a MacBook Pro 15” modelleket is. 

A legnagyobb teljesítményű PCIe 3.0 videókártyák vízhűtéssel rendelkeznek, mivel a működésük során termelt brutális hő elvezéséhez a ventilátor már nem elegendő. A Sonnet ezekre a termékekre is fel van készítve, és támogatja az akár 120 milliméteres vízhűtő megoldások elhelyezését is. Ehhez a rendszerventilátort kell kivenni, és helyére elhelyezni a folyadékhűtő egységet. A folyadékhűtés nagyobb hatékonysággal dolgozik, és lehetővé teszi egyes videókártyák túlhúzását is, a névleges teljesítményük túllépésével. 

A Sonnet egyébként nagy hangsúlyt helyez a hűtésre és a csendességre: a videókártya saját, általában nem túl csendes ventilátorainak zaját tompítja a doboz, amely azonban nagy teljesítményű, váltakozó sebességgel forgó ventilátort tartalmaz, amely fokozza a sebességet, ha nagy a meleg az egység belsejében, de visszaveszi azt, ha a hűtés igény nem indokolja a fokozott forgást. A Sonnet eGFX Breakaway Box ennek köszönhetően a piac legcsendesebb külső GPU megoldása. (Találóbb a legkevésbé zajos megnevezés, mert ezek az egységek mindenképpen hallhatóak azok számára, akik mondjuk egy iMac néma környezetéhez szoktak hozzá.) 

Részletes technikai paraméterek

Külső konnektorok: Thunderbolt 3 (USB-C alakzatban); C14 típusú tápcsatlakozó
Bővítő hely: PCI Express 3.0 foglalat (x16 mechanikus, x4 elektromos)
PCIe hely: egy darab teljes hosszúságú, teljes magasságú, dupla vastagságú kártya fér be a PCI Express 3.0 helyre
Méretek: 18,5 x 34 x 20,2 centiméter
Tömeg: 3,2 kilogramm
Garancia: 1 év
Rendszerkövetelmény: Mac Thunderbolt 3 kapuval; macOS 10.13.4 vagy frissebb
A csomag tartalma: Sonnet eGFX Breakaway Box, európai tápegység, 0,5 méteres Thunderbolt 3 kábel, földelt tápkábel

A videókártyák külön vásárolhatóak meg. 

A kompatibilis videókártyák részletes listája a Sonnet weblapján érhető el: 
http://www.sonnettech.com/product/egfx-breakaway-box.html?tab=1

Sonnet eGFX Breakaway Box - alap változat

Thunderbolt 3 alapú foglalat a PCI Express 3.0 alapú, nagy teljesítményű videókártyákhoz maximum 300 Watt tápellátás biztosításával.
Termék részletei
Rendelhető
Mennyiség:

86 606,30 Ft + áfa

Bruttó 109 990 Ft

Sonnet eGFX Breakaway Box 550

Thunderbolt 3 alapú foglalat a legnagyobb teljesítményű PCI Express 3.0 alapú videókártyák használatához a Mac gépekkel akár 350 Watt tápellátással, és a MacBook Pro 87 Wattos töltésével.
Termék részletei
Rendelhető
Mennyiség:

102 354,33 Ft + áfa

Bruttó 129 990 Ft

Sonnet eGFX Breakaway Box 650

Thunderbolt 3 alapú foglalat a legnagyobb teljesítményű PCI Express 3.0 alapú videókártyák használatához a Mac gépekkel akár 350 Watt tápellátással, és a MacBook Pro 87 Wattos töltésével.
Termék részletei
Rendelhető
Mennyiség:

133 850,39 Ft + áfa

Bruttó 169 990 Ft

Sonnet eGFX Breakaway Puck - 570

Thunderbolt 3 alapú kis méretű foglalat Sapphire Radeon 570 kártyával.
Termék részletei
Rendelhető
Mennyiség:

171 653,54 Ft + áfa

Bruttó 218 000 Ft

Sonnet PuckCuff VESA Adapter

A Sonnet eGFX Breakaway Puck termék VESA konzolon való rögzítéséhez használható megoldás a Sonnet cégtől.
Termék részletei
Előrendelhető
Mennyiség:

17 322,83 Ft + áfa

Bruttó 22 000 Ft