OWC Thunderbolt 3 Dokk

Sokoldalú, 12-portos dokkoló megoldás az OWC-től a MacBook Pro modellek asztali használatához.

Ár: bruttó 108 000 Ft

Az OWC volt az első cég, amely sokoldalú dokkot mutatott be az USB-C kapuval szerelt MacBook modellek mellé, kiterjesztve azok használati lehetőségét, és közben töltést is biztosítva. Az amerikai cég elsőként jelentette be az Apple 2016. végén bemutatott, szintén USB-C formátumú, Thunderbolt 3 kapukkal szerelt MacBook Pro modelljeinek kiegészítéseként kínált dokkját, amely nem csak kiaknázza a 40 Gb/s átviteli sebesség kínálta lehetőségeket, de minden olyan szolgáltatással kiegészül, amelyre egy régi Mac felhasználónak szüksége lehet, köztük olyan professzionális portokkal, mint a Mini DisplayPort és az S/PDIF digitális hangkimenet. 

Az OWC Thunderbolt 3 Dock tizenhárom praktikus porttal egészíti ki a Thunderbolt 3 kapuval szerelt Mac gépeket, elsőként a MacBook Pro (Late-2016) sorozatot. A termék alapvető funkciója, hogy egy kábelen biztosítson minden szolgáltatást, így a csomagban lévő félméteres Thunderbolt 3 kábel megfelelő minőségű adatátvitelt és töltést biztosít. 

A töltés nagyon fontos eleme az OWC Thunderbolt 3 Dock terméknek, hiszen a segítségével másutt van módunk használni a géphez biztosított gyári töltőt és töltőkábelt. Az OWC úgy alkotta meg a terméket, hogy az 65 Watt töltést tudjon biztosítani, amely alkalmas a 13 és 15 hüvelykes gépek dinamikus töltésére is. Ezt külső tápegység segítségével éri el az eszköz. 

Az OWC a dokkoknál szokásos módon jópár USB-A típusú csatlakozóval szerelte fel a terméket. Az előoldali csatlakozó és a hátoldali csatlakozók is USB 3.1 keretrendszerre építenek, ám a hagyományos nagy méretű régi USB formátumot biztosítják a már meglévő kiegészítőink adapterek nélküli használatához. Elméleti sebességük 5 Gb/s, ám képesek az iPad modellek számára nagyobb teljesítményű töltést biztosítani. 

Az előoldalon egy darab USB-A kapu, a hátoldalon négy darab ilyen csatlakozó található. Figyelembe véve, hogy a MacBook Pro (Late 2016, Mid 2017) modelleken kettő vagy négy darab USB-C kapu van, a dokkal kiegészítve garantált, hogy minden USB-porttal kapcsolatos igényünknek megfelel az így létrehozott felépítés. 

Az OWC Thunderbolt 3 Dock egyik Thunderbolt 3 kapuját maga a dokk és a Mac kapcsolata foglalja le, a másik azonban szabadon van további eszközök csatlakoztatására. Ha nem szeretnénk a Mac portjait használni, vagy éppen azokra már külső SSD-t csatlakoztattunk, például Satechi USB-C házban lévő Crucial MX300 2 TB-os modellt, akkor még mindig rendelkezésünkre áll egy USB-C formátumú Thunderbolt 3 kapu a dokkon. Ez azért is fontos, mert ha a Lightning kábeleink egy részét már lecseréltük USB-C végződésűre, akkor bizony a hagyományos USB-A kapukkal nem megyünk sokra. Így azonban lehetőségünk van az egyik Thunderbolt 3 kapun akár iPhone-t vagy iPad készüléket tölteni. 

Mivel az OWC hagyományosan Mac felhasználók számára gyárt kiegészítőket, a dokk úgy lett kialakítva, hogy a Mac-es igények is szem előtt legyenek tartva. Korábban minden Mac-en volt SD-kártya nyílás, és az igényes zenehallgatók szerették a Mac digitális kimenetét használni. 

Az OWC mérnökei ezen igényekre is igyekeztek reagálni, vonzó megoldás a kártyaolvasó, amely révén az SD-kártyáink tartalmát villámgyorsan letölthetjük a Mac-re. Az SD-kártya olvasó a termék előoldalán kapott helyet, így többszörösen kényelmes a kivitel. A kártyahelyet az SD-kártyák mellett a kártyához csomagolt adapter segítségével természetesen mikró-SD kártyákhoz is használhatjuk, hogy akciókamerákról töltsünk le felvételeket. 

Szintén a Mac felhasználók igényeihez igazodik az analóg hang ki- és bemenet, amely támogatja az Apple által alkalmazott úgynevezett TRRS eszközöket: a minijack csatlakozós EarPods fülhallgató kimenete éppúgy használható, mint a mikrofonja, vagyis hang bevitelre is mód van. A megoldás révén egy sor olyan eszköz is csatlakoztatható a Mac-hez, amely a TRRS kapcsolatra épít, így például az iRig PRE bemenet révén XLR-mikrofont is csatlakoztathatunk a géphez, de nem okoz gondot a gitárjáték rögzítése sem az iRig termékcsalád használatával. 

Szintén a hang témaköréhez kapcsolódik az erősítők csatlakoztatását kínáló S/PDIF kimenet, amely révén optikai hangkimenettel szerelhetjük fel a Mac-et. Ez a klasszikus digitális csatlakozó a régi torony kiépítésű Mac Pro gépeken volt standard, és a legmagasabb színvonalú hang kimenetet biztosítja. A Sony/Philips Digital Audio Infertace révén akár több csatornás hanganyag kiküldésére is lehetőség van a Mac irányából az ilyen hang visszajátszását támogató szoftverekkel, házimozi élmény központjává téve a Mac-et. 

Standard kiegészítőnek mondható a dokkon a Gigabit Ethernet csatlakozó, amely révén dinamikus hálózati konnektorral vértezhető fel a Mac, és az íróasztalunkba esetleg beépített hálózati aljzat lehetőségeit aknázhatjuk ki. A dokk hátoldalán lévő Ethernet csatlakozó a szabványos RJ-45 konnektor, amelyhez valamely jó minőségű kábel csatlakoztatásával tudunk hálózati hozzáférést biztosítani. 
AudioQuest Forest Cat-7 Ethernet kábelünk…

A kijelző kapcsolat terén az OWC Thunderbolt 3 Dock szintén a Mac-es hagyományokhoz fordult: a Mini DisplayPort csatlakozó alkalmazása révén a régebbi Mac-hez esetleg meglévő VGA, DVI, HDMI és DisplayPort átalakítóinkat is alkalmazhatjuk, illetve természetesen a Mini DisplayPort bemenetet használó kijelzők bármelyikét csatlakoztathatjuk. 

A Thunderbolt 3 kapu segítségével egy darab 5K kijelzőt, vagy két darab 4K kijelzőt is a rendszerhez kapcsolhatunk 60 Herz képfrissítési rátával. (Az 5K felbontáshoz mindenképpen az eszközön lévő Thunderbolt 3 kaput kell igénybe venni, a Mini DisplayPort e felbontást nem támogatja. Annak csúcsa szintén 4K 60 Hz képfrissítési rátával.) 

A TERMÉK NEM KOMPATIBILIS AZ USB-C KAPUVAL SZERELT MACBOOK MODELLEL, CSAK A THUNDERBOLT 3 KAPUVAL!!! 

Részletes technikai paraméterek

Operációs rendszer: macOS 10.12 vagy újabb; Boot Camp alatt Windows 10 kompatibilis
Hardver igény: Thunderbolt 3 kapu
Alkalmazott chipsetek:
Thunderbolt 3 - Intel DSL6540
USB - Fresco Logic FL1100EX
Ethernet - Intel i210
S/PDIF Audio - C Media CM6500
Headphone / Mic - C Media CM6533
SD 3.0 - Genesis Logic GL3224