CalDigit Thunderbolt Station 3 Plus

Sokoldalú Thunderbolt 3 dokk professzionális igényekre.

Ár: bruttó 108 000 Ft

A brit összeszerelésre roppant büszke CalDigit cég bemutatta a népszerű Thunderbolt dokkoló családjának aktualizált tagját, amely az Apple által a MacBook Pro (Late 2016) modelleken bemutatott, USB-C formátumú Thunderbolt 3 csatolót alkalmazva biztosít számos hasznos csatlakoztatási lehetőséget. A maga 15 portos felületével a legsokoldalúbb dokk a piacon, amely egyaránt alkalmas a MacBook ProiMac és iMac Pro modellekkel való használatra. 

A CalDigit Thunderbolt Station 3 Plus termék maximálisan aknázza ki a Thunderbolt 3 kapu nyújtotta lehetőségeket, és 2018-ban bemutatott frissítése révén aktualizálja a felhasználói igényeket: tölt és sokoldalú adatkapcsolatot biztosít az érintett csúcs teljesítményű Mac gépek számára. A termék intelligensen érzékeli, hogy MacBook Pro 13” vagy 15” modellhez van-e csatlakoztatva, és ennek megfelelően 61 Watt vagy 85 Watt töltést ad le. Maga az egység 180 Watt felvételére alkalmas, azaz a Mac mellett a hozzá kapcsolt kiegészítőket is el tudja látni táppal, illetve akár tölteni őket a csatolókon keresztül. 

A dokkolóknak fontos célja, hogy kapcsolatot biztosítsanak a meghaladott technikák felé: a CalDigit Thunderbolt Station 3 Plus ennek megfelelően a klasszikus USB-A 3.1 kapuból öt darabot is tartalmaz, amelyből a hátoldalán négy darab található (5 Gb/s névleges átviteli sebességgel portonként), az elején pedig további egy kapott helyet, amelyre bármilyen klasszikus USB eszközt csatlakoztathatunk, és akár iPad Pro modellt is tölthetünk. (Az USB 3.1 kapuk mindegyike 7,5 Watt tápot képes leadni.) 

Nem elhanyagolható paramétere a CalDigit Thunderbolt Station 3 Plus termék USB kapuinak, hogy támogatják az Apple USB SuperDrive terméket, amely révén optikai lemezeket tudunk írni és olvasni. Ezt a perifériát többnyire csak az Apple USB-C USB-A átalakító képes kezelni, illetve adapterek szűk hányada. A CalDigit dokk tehát kiemelkedő tudást nyújt ezen a téren. 
Az Apple USB SuperDrive lapja…

Hasznos újdonság, haladás a korral, hogy a CalDigit Thunderbolt Station 3 Plus immáron elől és hátul is tartalmaz USB-C kaput (USB-C 3.1 Gen 2.), amely 10 Gb/s sebességű, vagyis alkalmas arra, hogy külső SSD meghajtókat kapcsoljunk hozzá. A CalDigit ezzel felismerte azt, amelyet más dokk gyártók eddig még nem: a felhasználóknak nem csak a meghaladott régi csatlakozókra lehet szüksége, hanem esetleg több USB-C kapura is, mint amennyi a gépen található. Ha lecserélték például a Lightning kábelünket gyors töltésre alkalmas Lightning USB-C kábelre, akkor a dokkhoz használhatjuk ezt a korszerű kábelt. (AZ USB-C kapuk 7,5 Watt tápot képesek leadni.) 

Szerencsére az archaikus portok mellett jutott hely a modern Thunderbolt 3 kapcsolatnak is: a dokk a lefoglalt portot tovább adja, így a használatával nem éri veszteség ilyen téren a felhasználót. A két Thunderbolt 3 kapu egyike segítségével az eszköz a számítógéppel kommunikál, és MacBook Pro esetén tölti azt, míg a másik porton nagy sebességű eszközöket, illetve akár 5K felbontású kijelzőt csatlakoztathatunk 60 Hz képfrissítéssel. (Fontos, hogy a Mac mindenképpen ezen a porton át teszi lehetővé az 5K videó kimenetet.) A CalDigit Thunderbolt Station 3 felületén lévő Thunderbolt 3 kimenet emellett alkalmas arra is, hogy átalakítókat használjunk hozzá egyéb kijelzők csatlakoztatására, így támogatja a DisplayPort, HDMI, VGA és DVI átalakítók csatolását, és rajtuk keresztül a videó kimenetet. (A Computer feliratú Thunderbolt 3 port biztosítja a csatlakoztatott Mac töltését maximum 85 Watt teljesítménnyel, míg a másik port 15 Watt tápot képes leadni.) 

Moshi USB-C VGA adapter…

Moshi USB-C HDMI adapter…

Thunderbolt 3 kapu támogatja a láncba fűzést, így összesen hat eszköz kapcsolható össze rajta keresztül, amelyek között eloszlik a szabvány által kínált, kétirányú 40 Gb/s átviteli sebesség. 

A hálózati adatkapcsolatot a Gigabit Ethernet RJ-45 konnektora biztosítja: ennek segítségével a gyorsabb vezetékes hálózatokhoz is csatlakozhatunk, és a leterhelt WiFi hálózatok helyett kiegyensúlyozott vezetékes internet kapcsolatot élvezhetünk. A Gigabit Ethernet képesség a szokásos módon lefelé kompatibilis a 10/100 Mb/s hálózatokkal, illetve támogatja a Gigabit Ethernet jumbo csomagokat is. 

A CalDigit Thunderbolt Station 3 Plus a gyártó által következetesen támogatott DisplayPort videó kimenetet biztosítja, amely révén egy darab 4K kijelző csatlakoztatására nyílik lehetőség 60 Hz képfrissítéssel. A DisplayPort csatlakozó támogatja a HDMI, DVI vagy VGA átalakítást is. 

A Moshi DisplayPort HDMI kábel a kínálatunkban elérhető…

Kellemes extrát jelent az analóg hang kimenet, illetve bemenet, amelyek helyet kaptak a dokkon. Ezek a csatlakozók a System Preferences / Rendszerbeállítások program Sound / Hang panelén elérhetővé válnak, és a zeneszerkesztő alkalmazásainkban is elérhetjük a tudásukat. 

A 2018-ban bemutatott CalDigit Thunderbolt Station 3 Plus verzió újdonsága, hogy immáron optikai hang kimenet is található az egységen. A szabványos S/PDIF csatlakozó révén digitálisan van lehetőségünk erősítőhöz, házimozi rendszerhez csatlakozni. 

A termék nem lenne teljes a memóriakártya olvasó nélkül: az előoldalán egy szabvány SD-kártya olvasó található, amely SD 4.0 UHS-II szabványnak megfelelő, vagyis az iparág jelenleg elérhető leggyorsabb kártyáit is megfelelően képes kezelni. Az SD-kártya olvasó akár 312 MB/s átviteli sebességet is lehetővé tesz. 

A CalDigit Thunderbolt Station 3 Plus különlegessége, hogy függőlegesen és vízszintesen is kiválóan elhelyezhető, így a munkafelület által leginkább igényelt tárolási módra nyílik lehetőség, és rajta keresztül egyetlen kábellel oldhatjuk meg perifériák sokaságának csatlakoztatását. 

A gyártó egy félméteres Thunderbolt 3 kábelt biztosít a termékéhez, amely a csomagban megtalálható és fekete színű.

A CalDigit figyelembe vette az Apple termékek színvilágának változását, így a klasszikus ezüst szín mellett asztroszürke árnyalatban is elérhetővé vált. 

A CalDigit Thunderbolt Station 3 Plus megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől.