Apple USB Ethernet Adapter

10/100 Mb/s sebességű Ethernet (RJ-45) adapter az USB-A csatlakozós Mac gépekre.

Ár: bruttó 10 000 Ft

MacBook Air számítógépet egy vezeték nélküli világba alkotta az Apple. Ennek jegyében a hálózati kommunikációs lehetőségei a legfejlettebb WiFi és Bluetooth képességeket tartalmazzák. Ha azonban mégis vezetékes kapcsolatra volna szükségünk, akkor lehetőség van egy kis méretű kiegészítő, az USB-s Ethernet csatlakozó használatával szabványos 10/100 BASE-T Ethernet csatlakozóval (RJ-45) kiegészíteni a számítógépet. Az eszközt csak be kell dugni a MacBook AirUSB portjába, külön tápforrás nélkül működni fog a hálózati csatlakozó, amelyen keresztül helyi hálózati vagy internet szolgáltatásokat érhetünk el. 

Használati információ

Az Apple USB Ethernet adaptere a MacBook Air mobil számítógépekhez készült, de természetesen minden más Apple számítógéppel működik, így akár második Ethernet csatlakozónak is használhatjuk, sőt, port egyesítésre is lehetőség van (link aggregate) a jóvoltából a nagyobb sebesség elérése érdekében. 

Az eszköz egy kis méretű zacskóban csomagolva érkezik, mint minden Apple kábel, és egy műanyag darab tartja össze az USB és az Ethernet csatlakozókat. A kis műanyag stabilizáló eszközt eltávolítva máris használni tudjuk az eszközt. 

Az USB Ethernet adapter első csatlakoztatása után a rendszer azonnal felajánlja a konfigurálást, és USB Ethernet néven egy új hálózati csatlakozó jelenik meg a System Preferences / Rendszerbeállítások program Network / Hálózat panelen. Ennek jóváhagyásához és a precíz beállításokhoz az Apply / Alkalmaz gombot kell lenyomni az ablak jobb alsó részén. Ekkor aktivvá válik a hely, és akár be is állíthatjuk saját ADSL vagy kábel modemes internet kapcsolatunkat a számítógépen. 

Mivel a MacBook Air tipikusan több helyen használatos eszköz, itt még nagyobb jelentősége van a Location (helyszín) információnak, amely egy olyan áldásos vonása a macOS operációs rendszernek, amely révén egy hálózati eszközhöz többféle beállítást is társíthatunk - vagyis például megadhatjuk az otthoni kábeles internet és a munkahelyi ADSL beállítást ugyanazon az eszközön, különböző helyszín beállításokkal. A helyszíneket a System Preferences / Rendszerbeállítások program Network / Hálózat felületén, a Location / Helyszín felnyíló menüben lévő Edit Locations… / Helyszínek szerkesztése menüpontra megnyíló felületen tudjuk szervezni. Új helyszínt a plusz jelre kattintva tudunk létrehozni. Egy helyszín egy hálózati csatolóhoz egyféle beállítást képes tárolni. Vagyis ha mondjuk három helyen kívánjuk használni az Ethernet adaptert, akkor három helyszínt kell létrehozni. A helyszínek közül a System Preferences / Rendszerbeállítások programban tudunk választani a tartózkodásunktól függően. 

Az Apple USB Ethernet Adapter használata iOS eszközökkel 

Az Apple USB Ethernet Adapter nem csak a Mac gépekkel kompatibilis USB kapun keresztül, hanem az Apple Lightning USB 3 Camera Adapter kiegészítője és a töltő használata mellett az iPadiPhone és iPod touch modellekkel is együtt alkalmazható. 

A kiegészítő használatához mindenképpen szükségünk van töltésre, de mivel az Ethernet hálózat amúgy is helyzet kötött, ez igazából nem jelent kompromisszumot. Az USB Ethernet Adapter azonban túl sok áramot használ ahhoz, hogy tápellátás nélkül használni tudjuk. Ezért mindenképpen csak az Apple Lightning USB 3 Camera Adapter termékére lehet csatlakoztatni a kiegészítőt, amely a használat közben a gyári Lightning kábellel lehetővé teszi a töltést. 

A csatlakoztatást követően az iOS eszköz Settings / Beállítások felületén a WiFi beállítások alatt találjuk az Ethernet pontot, ahol a vezetékes hálózatot tudjuk konfigurálni. Amennyiben DHCP technológiát használunk, a beállítás önműködően lezajlik, és a hálózati kommunikáció azonnal működésbe lép. Amennyiben ettől eltérő beállítás szükséges, azt manuálisan meg tudjuk tenni a kívánt paraméterek megadásával.