Transcend JetDrive SSD meghajtók

Penge típusú meghajtók a MacBook Air és MacBook Pro modellekbe 2010-től 2017-ig M.2 csatolóval, akár PCIe technológiával is.

Indulóár: bruttó 65 000 Ft-tól

Az Apple az évek alatt a vékonyság szolgálatában a hagyományos formátumú adattárolók helyett speciális kialakítású, úgynevezett penge típusú meghajtókat kezdett alkalmazni. Ezen megoldások jól illeszkednek az ultravékony házakba, és a technológia terjedésével egyre megfizethetőbbé válnak, ráadásul sok esetben gyorsabbak is a gyári meghajtóknál. A Transcend cég JetDrive nevű csomagjával teljes körű megoldást kínál a meghajtók beszerelésére, a kivett meghajtók további használatára és költöztetésére. 

Az Apple kezdetben a technológia magas ára miatt igen kicsi, akár 64 GB-os tárhelyekkel is szerelt MacBook Air számítógépeket, a MacBook Pro 13” Retina modellek alap példánya pedig 128 GB-os tárhellyel került forgalomba. Ezen gépek sok esetben tökéletesen megfelelnek a felhasználói igényeinknek, és pusztán a tárhely bővítése miatt nem feltétlenül érezzük szükségesnek a cseréjüket, ellenben bővítésük ésszerű útiránynak tűnhet az állományunk fejlesztése terén. (Természetesen sok esetben a csere is ésszerű lehet, amelyben az iJoe.hu beszámítási kedvezménnyel segíti vásárlóit.) 

A Transcend háromféle megoldást kínál a bővítésre az Apple változó SATA alkalmazásai nyomán, így külön bővítő csomag elérhető a MacBook Air 2010 és 2011-es modelljeihez, illetve a MacBook Air 2012-es példányhoz, valamint a MacBook Pro 13” Retina gépekhez. 

Emellett teljesen eltérő termékcsalád kapható a MacBook Pro 2013 utáni változataihoz, amelyek már nem SATA, hanem M.2 csatoló felületű PCI Express felületen át kommunikálnak az alaplapokkal. 

A nagyobb meghajtók gyorsabbak is - ez az alapvető törvény onnan ered, hogy a nagy kapacitású szilárdtest meghajtók működése úgynevezett szinkronban üzemelő többrétegű cella technológián alapul. Ez a rendszer gyakorlatilag olyan, mintha egy 480 GB-os meghajtó két összeforrasztott 240 GB-os meghajtó egysége lenne. Így a 480 GB-os meghajtó elméletileg a két 240 GB-os sebességét összeadva üzemel - természetesen itt elméletről van szó, mivel nyilvánvalóan az efféle működésnek van vesztesége, ám a Snychronous MLC technológia révén ezen meghajtók jóval gyorsabbak a kis kapacitású meghajtóknál. 

A legrégibb, 2010-től forgalomba került MacBook Air modellek számára a Transcend 240 GB, 480 GB és 960 GB bővítést tesz lehetővé gyors SATA III kapcsolattal, amely 6 gigabites átviteli sávszélességet kínál. Ezen szilárdtest meghajtók 495 MB/másodperc olvasási és 427 MB/másodperc írási sebességet kínálnak, amely akár háromszor gyorsabb a gyári meghajtó tempójánál.

A Transcend JetDirve 500 típusú terméke a MacBook Air Late-2010 és a MacBook Air Mid-2011 modellekkel kompatibilis, amelyek modellszámuk alapján a következők: MacBookAir3,1, MacBookAir3,2, MacBookAir4,1 és MacBookAir4,2. Tömege 60 gramm. 

Fontos részlet, hogy a MacBook Air 11” (Late-2010) modellbe (modellazonosító: MacBookAir3,1) nem helyezhetőek bele a 480 és 960 GB-os SSD-k, csak a 240 GB-os fér bele. 

Az Apple módosította a SATA csatlakozót a MacBook Air 2012 nyarán bemutatott változatában, amelyhez így másféle meghajtó, a Transcend JetDrive 520 elérhető. Ezen meghajtó szintén 495 MB/másodperc olvasási és 427 MB/másodperc írási sebességet tesz lehetővé. Tömege 60 gramm. 

MacBook Air Mid-2012 modellek esetén módosult az alaplap kialakítása, így a MacBook Air 11 és 13 hüvelykes gépekhez egyaránt alkalmazható a 480 és 960 GB-os meghajtó. 

MacBook Pro Retina modellek esetén némileg más formátumú a meghajtó, így a Transcend ezen gépekhez egyedi kialakítású penge meghajtót kínál: a Transcend JetDrive 725 a kisebb szériájú testvéreihez hasonlóan 240, 480 és 960 GB kapacitással elérhető, írási és olvasási sebessége 495/427 MB/s. Ezen paraméter a SATA III szabvány csúcsaira hág, vagyis technológiai okok miatt nem léphető át látványos mértékben. 

Megjegyzés: Az Apple egyes MacBook Pro 15” Retina modelleknél fél milliméterrel szélesebbre gyártotta az alaplapot, így a Transcend hivatalosan törölte ezen modelleket a kompatibilitási listáról. A csatlakozófelület szempontjában a professzionális mobil munkaállomások is kompatibilisek, ám nem garantált, hogy a meghajtó befér a gépekbe. A gyártó módosítani fogja a JetDrive 720 meghajtóit annak érdekében, hogy ez a probléma ne álljon fenn, addig próba kérdése a behelyezhetőség.

A Transcend mindegyik JetDrive termékéhez külső meghajtót is kínál, amely a Mac-ből kikerülő régi, kis kapacitású SSD számára kínál otthont. Ezen SSD-ket később gyors külső tárolóként használhatjuk, például Recovery HD / Helyreállító lemez partíciót hozhatunk létre rajtuk. A JetDrive 500, 520 és 725 esetén USB-A (USB 3.0) csatlakozós, míg a JetDrive 855 esetén Thunderbolt 2 csatolós.

Az iJoe.hu a Transcend JetDrive meghajtók vásárlásakor a beépítést bruttó 6.000 Ft-os áron végzi el, illetve igény esetén az adatok átköltöztetését is vállalja további bruttó 6.000 Ft-os összegért. A gépből kikerült meghajtó beépítése ingyenes az USB 3 vagy Thunderbolt 2 csatlakozós külső foglalatba, amely része a csomagnak. 

(A beépítés bővítés, nem szerviz tevékenység. Boltunk nem végez szerviz tevékenységet, de a bővítési műveletekben örömmel áll ügyfelei rendelkezésére.)

Ennek kapcsán ügyeljünk arra, hogy a bővítést megelőzően minden adatról készítsünk biztonsági mentést, elkerülendő az esetleges hibából adódó adatvesztést. A művelet során maximális körültekintéssel járunk el, de a kockázat teljes kizárása érdekében a biztonsági mentést - általánosan is, de a bővítéskor különösen - javasoljuk. 

A Transend JetDrive csomagok tartalmazzák a csavarhúzókat is a bővítéshez, vagyis a művelet akár otthon is elvégezhető. A bővítés nem jár garanciavesztéssel, ha nem a bővítés miatt hibásodik meg a gép. Érdemes azonban tudni, hogy az utólag beszerelt meghajtóra a Transcend garanciája érvényés, vagyis nincsen rá befolyással az Apple egy éves gyári garanciája, illetve az esetleges AppleCare garanciabővítés. 

A Transcend a JetDrive termékekre öt év garanciát biztosít. A mellékelt USB házra kettő év jótállás érvényes. 

Figyelem! A MacBook Air és MacBook Pro Retina modelleken nincsen alvást jelző fény. Mielőtt a gépet a bővítés céljára szétszedjük, mindenképpen győződjünk meg arról, hogy az ki van kapcsolva. Az alvó gépet semmiképp ne szedjük szét! 

A Transcend JetDrive termékek megrendelhetők az iJoe.hu Apple Kereskedéstől. Ha nem biztos benne, hogy a számítógépével melyik modell kompatibilis, szíveskedjen emailben elküldeni a sorozatszámot, hogy boltunk azonosítsa a gépet, és garantáltan a megfelelő terméket tudjuk biztosítani. 

Az Apple 2013-től áttért a PCI Express alapú tárhelyekre. A Transcend ezen gépekhez kínálja a JetDrive 855 típusú meghajtóit, amelyek szintén elérhetőek az iJoe.hu AAR szaküzlettől. A Transcend JetDrive 855 meghajtók Thunderbolt külső házzal rendelkeznek, amely igény szerint megvásárolható a kikerülő meghajtóhoz, de igény esetén a kikerülő meghajtót be is tudjuk számítani, ezáltal csökkentve a bővítés költségeit. 

Az Apple jelenleg a piac leggyorsabb PCIe SSD termékeit gyártja, így a Transcend megoldás nem éri utol sebességben az Apple megoldást: konfigurációtól függően a PCIe x2 csatolós Mac gépek (2013-2014) 550-700 MB/s írási és olvasási sebességet produkálnak, a PCIe x4 csatolós számítógépek 900 MB/s írási és olvasási sebességet érnek el. A Transcend JetDrive 855 sorozat a MacBook Air 2013-től megjelent modelljeibe szerelhető bele egészen napjainkig, míg a MacBook Pro Retina modellek 2013-2015 közötti verzióba szerelhető be. (A MacBook Pro USB-C változatok már alaplapra integrált meghajtót tartalmaznak, így ott nem végezhető csere.) 

Transcend JetDrive 500 - 480 GB Akció

Professzionális színvonalú SATA szilárdtest meghajtó a MacBook Air 13" 2010-2011 modellek, illetve a MacBook Air 11" 2011 modell gyári meghajtója helyett.
Kompatibilis: MacBookAir3,2; MacBookAir4,1; MacBookAir4,2
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

70 866,14 Ft + áfa

Bruttó 120 000 Ft

Bruttó 90 000 Ft

Transcend JetDrive 520 - 240 GB Akció

Professzionális színvonalú SATA szilárdtest meghajtó a MacBook Air 11" és 13" 2012 modellek gyári meghajtója helyett.
Kompatibilis: MacBookAir5,1; MacBookAir5,2
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

47 236,22 Ft + áfa

Bruttó 75 000 Ft

Bruttó 59 990 Ft

Transcend JetDrive 725 - 240 GB Akció

Professzionális színvonalú SATA szilárdtest meghajtó a MacBook Pro Retina 13" modellek gyári meghajtója helyett.
Kompatibilis: MacBookPro10,2; MacBookPro10,1
Termék részletei
Raktáron
Mennyiség:

47 236,22 Ft + áfa

Bruttó 85 000 Ft

Bruttó 59 990 Ft