Sonnet Echo Express III-D és III-R

Thunderbolt 3 alapú, három férőhelyes PCI Express foglalat profi kártyák számára.

Indulóár: bruttó 329 000 Ft-tól

A számítógépek professzionális szintű bővítését korábban az határozta meg, hogy mennyi PCI foglalat található az alaplapon. Az Apple felismerte, hogy ez az irány nem tartható tovább, mégpedig több okból. 

Mind több felhasználó végzi szakmai tevékenységét szinte kizárólag mobil számítógépen: napjaink MacBook Pro gépei már jobb teljesítményt nyújtanak, mint a néhány évvel ezelőtti csúcs asztali munkaállomások. A processzor generációk fejlődése és a szilárdtest meghajtók elterjedése bámulatos gyorsulást hozott, amely révén már valós megoldás lehet egy MacBook Proakár egy profi videóvágó munkahely létrehozása céljából is. Továbbá megjelentek a piacon az iMac 27" Retina 5K termékek, amelyek semmilyen más termékben el nem érhető kijelzőt kínálnak, vagyis a legjobb kijelzőn való munkavégzéshez az iMac használata szükséges. 

A másik ok, hogy a korábbi nagy méretű Mac Promodellek a PCI Express foglalatok ellátására optimalizált jelentős fogyasztásuk ellenére is csak kettő, esetleg három bővítő kártyát voltak képesek befogadni, vagyis a belső bővítésük erősen korlátozottnak bizonyult. Továbbá a kártyák fogyasztása is fokozódott az évek alatt a teljesítmény emelésével. 

Az Apple a Mac Pro 2013-ban bemutatott új konstrukciójával végleg kijelölte az irányt a bővítés számára: külső foglalatok alkalmazásával van mód a PCI Express kártyáink képességeit kiaknázni, számítógép belsejébe többé ilyesmiket nem helyezhetünk.

Hogy az irány ne menjen a teljesítmény rovására, az Apple az iMac és MacBook Pro termékvonalát Thunderbolt 3 csatlakozóval szerelte fel, amely immáron 40 Gb/s, azaz 2750 MB/s kétirányú adatátviteli sebességet tesz lehetővé, és egyenként hat eszköz csatlakoztatására kínál lehetőséget. Ezt azt jelenti, hogy az iMac esetén akár 36 eszköz kapcsolható a rendszerbe, a MacBook Pro esetén pedig 12. Ez látványosan több a 2-3 darabnál, a nullánál pedig mindenképpen. 

A Sonnet Technologies Inc. azonban ennél is többet kínál. 

Thunderbolt 3 kiegészítők gyártása terén úttörőnek számító Sonnet a szabvány megjelenése után röviddel útnak indította az Echo és Echo Express termékvonalát. Előbbi egy ExpressCard|34foglalt, utóbbi pedig egy PCI Express foglalat, többféle kivitelben. 

A Sonnet Echo Express termékvonal nagyszerűsége, hogy akár egyszerre három PCI Express kártya csatlakoztatására is lehetőséget kínál, vagyis a Thunderbolt 3 kapuval szerelt MacBook Pro és iMac modellek mellé egy elegáns fekete színű házba pakolhatjuk meglévő Fibre Channel, videókódoló, 10GbE, eSATA, aktív SSD, RAID vezérlő vagy sok egyéb kártyánkat, mégpedig a legújabb szabvány, a PCI Express 3.0 keretrendszernek megfelelő specifikációk szerint. 
A teljes kompatibilitási lista ide kattintva érhető el…

A Sonnet Echo Express termékvonal kettő tagból áll: az Echo Express III-D egy asztali megoldás, amely álló helyzetben használható, és elsősorban a hátoldali hozzáférhetőséget teszi lehetővé - ideális olyan kártyák alkalmazásához, amelyek valamilyen csatlakozó felülettel is fel vannak szerelve. 

A Sonnet Echo Express III-R egy szerver szekrénybe helyezhető, szabványos 2U méretű konstrukció, amely ideális olyan kártyák behelyezésére, amelyek nem igényelnek közvetlen hozzáférést az üzembe állításuk után - mint a Sonnet Tempo SSD megoldás vagy a videó kódoló segédkártyák. 

Az Apple az összes új Mac esetén hangsúlyozza a lecsökkent energiaigényt, ezáltal kevesebb hőt és ventilátort. A Sonnet Echo Express III-D és III-R azonban természetesen biztosítja a kártyák számára alap 300 Watt teljesítményt, illetve a 75 Wattos plusz tápot azon kártyák részére, amelyeknek erre szüksége van, és rendelkeznek külső tápcsatlakozóval. 

A Sonnet arra is ügyelt, hogy egyes profi kártyák BNC csatlakozói is kivezethetőek legyenek, így ha egy RED Rocket kártyát használunk, akkor arról ezzel a kimenettel is tudunk adatot áramoltatni. 

A szerver szekrénybe szerelhető óriás változat és az asztali megoldás is törekszik a csendességre, de természetesen képes igen aktívan hűteni, ha az szükséges. A házban kettő ventilátort található, amelyek a hőérzékelők jelzésének függvényében változó sebességgel dolgoznak. 

Megjegyzés: A zajszintet befolyásolhatják a PCI Express kártyák saját ventilátorai, amelyek szintén hozzájárulnak a munka közbeni hanghatáshoz. A professzionális kártyák többségén található külön ventilátor.

A Sonnet Echo Express eleje és háta is rácsos, így a rácsokon át beszívja a hűsítő levegőt, amelyet a dupla ventilátor kifúj. A Sonnet Echo Express III-D esetén elől és hátul érkezik be a hűvös levegő, és a felső oldalon jut ki a forró levegő. A Sonnet Echo Express III-R esetén elől és hátul jön be hűsítő levegő, és elől, illetve oldalt jut ki a meleg dedikált hőcsatornákon keresztül. Köszönhetően a fém háznak, némi passzív hűtés is hozzájárul a kártyák ideális üzemi hőmérsékletének az eléréséhez. 

Míg a Sonnet Echo Express III-D esetén a gyártó nem készített a szükségesnél nagyobb házat, és a könnyű alumínium alapanyagot használta, hogy a termék relatíve szállítható maradjon, addig az acél alapanyagú Sonnet Echo Express III-R esetén a tervezők nem törekedtek a kis méretre, mivel a 2U méret keretei úgyis kötöttek. Ennek köszönhetően ez a szerver szekrénybe helyezhető megoldás alkalmas arra, hogy a bal oldalán kettő darab, maximum 2 x 5,25 hüvelykes méretű kiegészítőt helyezzünk el a külön megvásárolható Sonnet Echo Express III-R Mobile Rack Kit segítségével, amely lehet akár három darab, merevlemezek használatára rendszersített, 3,5 hüvelykes mobil rack, LTO 6 kazetta meghajtó és akár a Sonnet saját memóriakártya olvasó hardvere (Qio), vagy éppen a kártyaolvasó és négy 2,5 hüvelykes SSD… Mindez úgy, hogy nem kell átlépnünk a 2U méretű ház kereteit, hanem annak üres bal oldalát használhatjuk. Ezen eszközök számára a Sonnet Echo Express III-R egy különálló 250 Wattos tápegységet és dedikált ventilátort tartalmaz, valamint rögzítő megoldásokat az eszközök biztonságos tárolására.

A Sonnet Echo Express III-D és III-R termékek kiváló megoldást nyújtanak akár a régi Mac Pro munkaállomásunkat cseréljük le egy új iMac gépre, és szeretnénk megőrizni a PCI Express kártyáink funkcionalitását, akár csúcs teljesítményű mobil számítógépünket szeretnénk extra funkciókkal kiegészíteni, akár ha egy szerver szolgáltatást szeretnénk például egy Mac miniről többletfunkciókkal kiegészíteni. 

A Sonnet Echo Express termékcsalád kompatibilis a Mac Pro (2013) modellekkel is, amelyeken Thunderbolt 2 kapu található. Ezen gépekhez az Apple Thunderbolt 3 (USB-C) Thunderbolt Adapterének megvásárlása, valamint egy Thunderbolt 2 kábel szükséges. Ezzel az összeállítással egyébként bármelyik régebbi Thunderbolt 2 géppel összekapcsolható az egység, de ott csak 1350 MB/másodperc átviteli sebesség érhető el a 20 Gb/s kapcsolat révén. 

Bővebben az Apple Thunderbolt 3 (USB-C) Thunderbolt Adapteréről…

Az Apple kínálta Thunderbolt 2 kábelek…