Promise Apollo Cloud 2 Duo 8 TB hálózati tárhely

RAID0 és RAID1 támogatású hálózati tárhely megoldás (NAS) felhő alapú hozzáférés támogatással, aktív szinkronizálási funkcióval, Camera Roll mentéssel, Time Machine támogatással, macOS SMB implementációval.

Ár: bruttó 160 000 Ft
Promise Apollo Cloud2DUO 8 TB hálózati tárhely megoldás

A Promise Technology volt az a vállalat., amelyre az Apple a vállalati ügyfeleinek adatait bízta akkor, amikor felhagyott a saját szerver termékeinek gyártásával. A cég sokféle területre kínál megoldásokat az Apple felhasználók számára, olyan közeli helyszínekre is, mint a dolgozószobánk vagy az irodánk. 

Ezen irányvonalnak vonzó megjelenésű és praktikus funkciókat kínáló képviselője a Promise Apollo Cloud 2 Duo nevű termék, amely néhány kiemelkedő adatbiztonsági képességgel adja el magát bárki számára, értékes hálózati tudása révén pedig ígéretes kiegészítő lehet bárki számára, aki nagy adattömegekkel rendelkezik és több eszközt is használ. 

A termék szolgáltatásainak legfőbb irányai: 
• Biztonsági mentés az iOS eszközeinken tárolt fényképekről és videókról (Camera Roll / Filmtekercs) 
• Time Machine mentés bármely Mac gépről 
• Akár 40 felhasználó kiszolgálása 
• Két IP kamera mentésének lehetősége 
• Felhő alapú szinkron az eszközeinkről 
• Távoli és helyi hozzáférés 

Üzembe helyezés és használat az iOS irányából
Az Apollo Cloud 2 Duo első üzembe helyezése törekszik az egyszerűségre, de azért okozhat bosszús perceket - alapvetően a biztonság garantálása okoz némi várakozást, amely miatt legalább negyedórát rá kell szánni az egység beállítására. 

A kicsomagolás után a tápellátás és az Ethernet kapcsolat biztosítása az elsődleges feladataink. Az eszköz az otthoni hálózati készülékkel, például az AirPort Extreme bázissal Gigabit Ethernet kapcsolaton keresztül kommunikál, vagyis valamelyik LAN portot kell használni a hálózati berendezésen, és azzal összekötni az Apollo Cloud 2 Duo készüléket. 

Miután áram alá helyeztük a terméket, le kell töltenünk az iOS és a macOS alkalmazást azokra az eszközeinkre, amelyeken használni kívánjuk a hardver tudását. 

A beállítás során az alkalmazás intelligensen használja az iPhone kameráját a készülék azonosításához: az Apollo Cloud 2 Duo alján lévő QR kódot beolvasva kitölti a sorozatszám és egyedi kulcs információkat. Ezt követően azt kell kiválasztanunk, hogy a készülékben lévő lemezeket milyen formában kívánjuk használni. 

A gyártó által javasolt RAID1 tömb révén a két darab 4 TB-os merevlemez tükrözésre kerül, vagyis minden adat duplán lesz meg. Ez szerencsés, hiszen ha az iOS eszközünket elveszítjük, akkor sem vagyunk kitéve annak a helyzetnek, hogy csak egy helyen legyenek meg az adataink. Ha azonban az egész névlegesen 8 TB tárhelyet (amely formázva bő 7,82 TB) használni kívánjuk, akkor a RAID0 tömböt kell választanunk. Ez nem duplikálja az adatokat, hanem összefűzi a két darab lemezt, és egy tárhelyként jelenik meg a tartalmuk. A berendezésen lévő USB kapu segítségével egyébként egy ritkán használt olcsó USB 3 lemezre rendszeresen mentéseket tudunk végezni a Promise Apollo Cloud 2 Duo termékről, így annak adatait is duplikálhatjuk például heti rendszerességgel. 

A beállítás következő részében email címet kell megadnunk, amely egyben a többi eszközön a felhasználói nevünk is lesz. Hogy ne élhessen vissza senki valaki más email címével, ezért a Promise hitelesítő kódot küld, amely az ígérettel ellentétben nem mindig érkezik meg 5 percen belül - az első alkalommal 11 perc volt, mire megjött, és természetesen a kód újraküldése érvényteleníti az első kódot, így jó 20 perc azzal ment el, hogy a harmadik kód megérkezzen. Tanács tehát az üzembe állításhoz, hogy várjuk meg az első kódot, az meg fog jönni, még ha késve is. Ha mégsem jelenne meg az Inbox felületén, akkor érdemes a Junk mappát is megnézni, nem került-e a kéretlen levelek közé. A számkód megadását követően tovább tudunk lépni, és jelszót kell választanunk, amellyel hozzáférünk a tárhelyhez. Ez a felhasználónév-jelszó páros ugyanaz lesz majd minden egyes eszközünkön, és a segítségével egy helyen érjük el az iOS eszközről mentett fotókat a Mac-ről esetlegesen szinkronizált mappával. 

Az üzembe állítást követően szinte biztosan lefut egy firmware frissítés a Promise szervereiről, ezt követően azonban az iOS eszközről elkezdhetjük használni az egységet. 

A Settings / Beállítások felületen tudjuk kipipálni, hogy az alkalmazás folyamatos mentést készítsen a Camera Roll / Filmtekercs tartalmáról, így nem történhet meg az a rémség, hogy a képeink elvesszenek, bármi is történik az iOS eszközünkkel. Arra is mód van, hogy a mobilinternet hálózat használatával az iOS eszköz folyamatosan feltöltse a szerverre a fényképeket és videókat, ez azonban az adatcsomagunktól függően nem mindig kívánatos, illetve az iPhone számára is gyorsabb merülést jelent. 

A feltöltés viszonylag dinamikus, a hozzáférést követően pedig az iOS alatt futó Photos / Fotók alkalmazás mappastruktúrája látszik előttünk - akár térképen is végignézhetjük a fényképeinket. Az iOS alatt futó Apollo alkalmazás Face ID vagy Touch ID segítségével is kinyitható. Ha nem sikerülne azonnal kinyitni, az alkalmazás felületének elhagyása és újra megnyitása újabb lehetőséget kínál, vagyis nem tilt le három próbálkozás után, mint az iOS. 

Használat a macOS alatt
Az App Store-ból elérhető Apollo Cloud alkalmazás a Mac felső menüsorába épül be, és bejelentkezést követően hozzáférést ad az eszköz tárhelyéhez és szolgáltatásaihoz. A programmal kapcsolatosan azonnal feltűnik, hogy a fejlesztők foglalkoztak a MacBook Pro modellek Touch Bar felületének kiaknázásával, és az Apollo Cloud használja ezt a felületet a különböző panelek közötti lépkedéshez. Ez sokkal kényelmesebb, mint az egérrel való átkattintás. 

A Promise Apollo Cloud 2 Duo állapot kijelzése barátságos: felül egy hatalmad százalék kijelző mutatja a tárhely foglaltságát, illetve az eszköz aktivitását. 


Alatta fényképes lista található a tagokról, valamint a készülék állapotáról. Jobbra a legutolsó értesítések találhatóak - bejelentkezések, firmware frissítések, stb. 

A program bal oldalán a fájlokhoz férhetünk hozzá: itt a saját fiókunk alatt feltöltött anyagok érhetőek el, vagyis együtt találjuk az iOS és macOS alól származó tartalmakat, ám ha több felhasználó is van az Apollo Cloud eszközön, az ő adataikhoz természetesen nem férünk hozzá. 

Megosztani tudunk adatokat mindenki számára, illetve hozzá is férhetünk a mások által megosztott anyagokhoz a Shares / Megosztások felületen. 

Az alkalmazás telepítése és a bejelentkezés után az Apollo tárhely megjelenik a Finder felületén, mégpedig szép egyedi ikonjával. Ekkor van lehetőségünk arra, hogy a Time Machine beállításokban hozzáadjuk a rendszerhez, mint biztonsági mentési célpont. A Time Machine számára a megjelölést követően elérhetővé válik a lemez, és a kiválasztás után elkezdődik a biztonsági mentésre való felkészülés. Érdemes a mentést titkosítani az Encrypt backups / Mentések titkosítása opció kipipálásával. 

A mentés kényelmesen végbemegy a tárhely nagyságától függően hosszabb-rövidebb idő alatt. 

További tárhelyek, felhő alapú tárhelyek mentései, új felhasználók
A Promise Apollo Cloud 2 Duo alkalmazásainak megismerését követően viszonylag egyszerűen van mód új felhasználók hozzáadására: a több személyt ábrázoló ikonra kattintva érjük el az Add Member gombot, és a legelső, adminisztrátor felhasználó újabb teljes jogú tagokat adhat a termékhez, akik használhatják a tárhely szolgáltatást. 

A Promise fontosnak tartotta a lehetőségét, hogy szinkronizáljuk, lementsük az Apollo Cloud 2 Duo tárhelyére a felhőben tárolt egyéb anyagainkat, mint a Dropbox és a Google Drive tartalmát. Ezeket lementve például helyi hálózatban gyorsabban elérhetjük a tartalmaikat, illetve együtt használhatjuk más adatokkal. 

A program felületéről nagyon könnyen adhatunk hozzá újabb és újabb Apollo egységeket a rendszerünkhöz, hogy máshol is elérhessük a szolgáltatást, illetve kibővítsük a rendszerünk képességeit. Arra is lehetőség van, hogyha a RAID0 beállítást választottuk, akkor az Apollo Mirror funkció használatával a meglévő berendezésünk tartalmát tükrözzük egy másik Apollo Cloud 2 Duo egységre. 

Apollo Sync - mappák a felhőben, havidíjak nélkül
A Promise Apollo Cloud 2 Duo legpraktikusabb képessége, hogy a Mac-en lévő bármely mappát képes szinkronizálni, folyamatosan frissen tartani, egyúttal biztonsági mentését garantálni. A megoldás hasonlatos az iCloud Drive által a Desktop és a Documents mappák számára nyújtott képességhez: a kiválasztott mappák folyamatosan naprakészen vannak tartva az Apollo tárhelyén, és a csatlakozott eszközök ezeket az Apollo alkalmazással folyamatosan szinkronizálják. Itt fontos megjegyezni, hogy a szinkron akkor megy végbe, ha a klienseken van elég hely, vagyis csak olyan Mac-en tudjuk ezt a tudást használni, amely rendelkezik elegendő tárhellyel ahhoz, hogy a másik Mac-ről szinkronizált mappát fogadni tudja. 

A funkció forradalmi azok számára, akik több gépen szeretnék a Final Cut Pro tudását használni, és eddig külső meghajtókkal harcoltak: immáron a Promise Apollo Cloud 2 Duo lehetőséget ad arra, hogy az egyik gépről a másikra folyamatosan frissen tartva kerüljön át a Final Cut Pro mappája, és külső meghajtó igénybevétele nélkül dolgozhassunk. 

Ennek nagy sávszélesség igénye van, így a funkció használata WiFi kapcsolat mellett javasolt. A mobilinterneten csendben leszinkronizálni kísérelt 30 GB kellemetlen meglepetés lehet, ha adatforgalmi korláttal használjuk a szolgáltatást. 

Nem csak a Final Cut Pro, hanem más programok, kreatív alkalmazások számára is előnyös lehet a szinkron, amelyek túl nagyok az iCloud tárhelyre való folyamatos feltöltésre, vagy egyszerűen csak nem kívánunk havi előfizetési díjat fizetni a szinkronizálásukért. Az Apollo Cloud 2 Duo által kínált Apollo Sync funkció ezt a feladatkört kiválóan megoldja. 

NAS - Egyszerűen
A leírásban nem került említésre a NAS szó, de természetesen a Promise Apollo Cloud 2 Duo maga is egy ilyen berendezés: Network Attached Storage. Ennek köszönhetően hálózati tárhely funkcióit maximálisan kiaknázhatjuk: média állományokat tárolhatunk rajta és érhetünk el róla, kedvenc filmjeinkhez férhetünk hozzá és játszhatjuk le azokat akár távoli hozzáféréssel. Ha vannak olyan anyagaink, amelyeket nem szeretnénk a Mac értékes tárhelyén tárolni, de jó néha elérni őket, akkor az Apollo hálózati tárhelye erre kiváló. 

IP kamerák - könnyedén
Az IP kamerák kitűnő megoldást nyújtanak arra, hogy biztonságban tudjunk bizonyos értékeket: a házunk kocsifelhajtóját és hátsó kertjét vagy éppen boltunk ügyfélterét és raktárát is megfigyelhetjük ilyen kamerákkal. Ezek közös paramétere, hogy a valós idejű hozzáférés ugyan kényelmes, de incidens esetén a felvételek visszajátszása bajos. A legtöbb kamera mikró-SD kártyára ment, de nem támogatja a nagy méreteket. Cserébe drága tárhely előfizetéseket kínál a kamera gyártójának saját felhő alapú tárhelyére. 

A Promise Apollo Cloud 2 Duo nem hagyta ki ennek a vonzó képességnek a beépítését sem a szoftveréből: kettő darab IP kamerát be tudunk állítani, hogy a felvételeit a készülék tárhelyére mentsék, így a kényelmesen használható felületről férhetünk hozzá a videókhoz, amelyeket igény szerint megtarthatunk, vagy bármikor törölhetünk, kötöttségek nélkül. Természetesen nem korlátozódik az élő hozzáférés sem akár a program ablakában. 

Az Apollo alkalmazás támogatja a metaadatok megjelenítését is.
Promise Apollo Cloud2DUO 8 TB NAS vázával és asztalon