Sonnet eGFX Breakaway Puck

Nagy teljesítményű, mobil külső videókártya megoldások (eGPU) Radeon RX 560 és RX 570 erőforrásokkal, Thunderbolt 3 kapcsolattal.

Indulóár: bruttó 168 000 Ft-tól


A Sonnet Technology elsősorban a MacBook Pro 13”, MacBook Air, Mac mini és alap iMac 21,5” modellek tulajdonosai számára alkotta meg a Sonnet eGFX Breakaway Puck nevű sorozatot, amely viszonylag kis méretű, így akár mobilizálható is, és kiváló teljesítményt nyújt az integrált videóvezérlővel szerelt gépek grafikus képességeinek fokozására. Mi több, akár 60 Watt töltést is biztosítanak a mobil számítógépek számára, használva a Thunderbolt 3 csatlakozóban lévő USB-C kábeles képességet. 

A Sonnet eGFX Breakaway Puck RX 560 nevű konstrukció relatíve kis méretű, vagyis szállítható olyan felhasználók számára, akik intenzív munkát végeznek több helyszínen, de alkalmas lehet olyanok számára is, akik LAN party keretében kívánják demonstrálni rátermettségüket a legmenőbb játékok területén. 

Az egység mellé a Sonnet félméteres hosszúságú, 40 Gb/s sávszélességű Thunderbolt 3 kábelt biztosít, amely az adatátvitelre és a tápellátásra is elegendő, vagyis nem szükséges külön kábelt használnunk. A terméken van külső táp bemenet, és külső táppal használva 60 Watt töltést képes biztosítani a MacBook Pro vagy MacBook Air számára, vagyis tölti is azt akár használat közben, akár alvó állapotban. 

A kis méretű termék a Sonnet opcionális VESA adaptere segítségével akár a kijelzők hátára is rögzíthető, és egy hosszabb kábellel észrevétlenül használható. (VESA 75 és VESA 100 lyuk kialakítás.) A csendes használatot nagy teljesítményű, halk ventilátor biztosítja.

A Sonnet eGFX Breakaway Puck három darab DisplayPort 1.4 és egy HDMI 2.0 kimenete révén több kijelző használatot is támogatja, illetve kiaknázza az AMD EyeFinity technológiáját, amely révén négy darab 4K kijelző helyezhető el egymás mellett, és használható maximális felbontáson. Ezek helyezhetőek egymás mellé, vagy négyzet alakú kiosztásban is. 

A Sonnet az AMD XConnect technológiájának használata révén lehetőséget ad arra, hogy a kártya leválasztható legyen anélkül, hogy ki kellene kapcsolnunk a gépet a leválasztáshoz. A leválasztást követően a rendszer visszatér a saját belső videókártyájának vagy videóvezérlőjének használatához. Az Apple világban ez a megoldás, azaz a videókártya váltás nem ismeretlen, hiszen a MacBook Pro 15” modellek 2008 óta készülnek olyan kivitelben, hogy egy kisebb teljesítményű, energiatakarékos vezérlő és egy nagyobb teljesítmény GPU dolgozik a gépekben, a rendszer pedig igényvezérelt módon használja az erősebb vagy takarékosabb erőforrást. 

A Sonnet eGFX Breakaway Puck termékek Radeon RX560 vagy Radeon RX570 kártyával szerelve érkeznek. Mindkét videókártya 4 GB GDDR5 memóriával van szerelve, három DisplayPort 1.4 és egy darab HDMI 2.0 kapuval van ellátva.

A két kártya között az eltérés teljesítményben érhető tetten: az RX 560 memória sávszélessége 112 GB/s, lebegőpontos teljesítménye 2.611 gigaflops, a textúra szám 81,6 GTexel/másodperc. Ezzel szemben az RX 570 memória sávszélessége 224 GB/s, lebegőpontos műveleteinek a száma 5.095 gigaflops, a textúra szám pedig 159,2 GTexel/másodperc. 

Eltérőek még a képpont ráta paraméterek: 20,4 gigapixel/másodperc szemben a 39,81 gigapixel/másodperces adattal. Az árnyékoló egységek száma 1024, illetve 2048. A textúra térképező egységek számára is 1:2 arányú: 64, illetve 128 darab. A megjelenítést biztosító render processzorok és számító egységek száma 16, illetve 32 a két kártya esetén. 

A Sonnet eGFX Breakaway Puck két változata megvásárolható az iJoe.hu AAR szaküzlettől.