Sonnet eGPU Breakaway Puck

Intel alapú Mac gépekhez kínált nagy teljesítményű külső videókártya és dokkoló megoldás hasznos csatlakozókkal, 4K/5K/6K támogatással.

Indulóár: bruttó 228 000 Ft-tól


Sonnet eGPU Breakaway Puck külső videókártya


A Sonnet Technology elsősorban az Intel alapú MacBook Pro 13”, MacBook Air, Mac mini és alap iMac 21,5” modellek tulajdonosai számára alkotta meg a Sonnet eGPU Breakaway Puck nevű sorozatot, amely viszonylag kis méretű, így akár mobilizálható is, és kiváló teljesítményt nyújt az integrált videóvezérlővel szerelt gépek grafikus képességeinek fokozására. Mi több, akár 60 Watt töltést is biztosítanak a mobil számítógépek számára, használva a Thunderbolt 3 csatlakozóban lévő USB-C kábeles képességet. A termék a professzionális alkalmazásokban szignifikáns gyorsulást eredményez a videó kódolás területén, illetve módot ad az Apple Pro Display XDR csatlakoztatására olyan gépek számára, amelyek azzal alapból nem voltak kompatibilisek. 

Különleges vizuális effektusok, fényelés, animálás, renderelés, exportálás többféle formátumban, professzionális videó visszajátszás - csak néhány azon feladatok közül, amelyek komolyabb erőforrást igényelnek. Ezeket a legtöbb Mac megoldja, még egy Intel alapú Mac mini integrált videóvezérlője is megküzd a feladatokkal, ám természetes nem mindegy, hogy mennyi idő alatt, illetve hogy egy letömörített proxy médiával dolgozunk, vagy natívan követhetjük szemmel a folyamatot. 

Sonnet eGPU Breakaway Puck külső videókártya

A Sonnet eGPU Breakaway Puck termékeinek második generációja kiemelkedő teljesítményű AMD Radeon RX 5500 XT és AMD Radeon RX 5700 XT videókártyákat tartalmaznak. Ezek olyan csúcs kártyák, amelyeket az Apple a legerősebb iMac és MacBook Pro 16” modellekbe épít be felárasan.

Ellentétben azonban ezekkel a számítógépekkel, a Sonnet eGPU Breakaway Puck egy dedikált egység önálló hűtéssel, vagyis komolyabb terhelés esetén nem kell visszavenni a teljesítményét, mint egy számítógépnél, hanem folyamatosan csúcsra járatható. Ez többek között az intelligens ventilátor vezérlésnek köszönhető, amely csendes akkor, ha az egység nincsen terhelve, de felpörög olyankor, amikor a nagy teljesítményű videókártyák erőteljesebb hűtést igényelnek.

Sonnet eGPU Breakaway Puck külső videókártya

A macOS számos alkalmazás esetén támogatja a belső kijelzőn lévő tartalom gyorsításához a külső videókártyákat - egyelőre csak Intel alapú Mac gépek esetén. A kártyák igazi ereje azonban akkor bontakozik ki, amikor külső kijelzőn használjuk őket: ezek közül az Apple Pro Display XDR meghajtása is lehetséges a Sonnet eGPU Breakaway Puck szabad Thunderbolt 3 kapuján keresztül. Ezáltal akár egy hivatalosan ilyesmit nem támogató Intel alapú Mac mini is képes előállítani a 6K élményt, amelyet az Apple csúcs kijelzője biztosít. Ugyanígy Thunderbolt 3 kapun keresztül tudjuk meghajtani az LG korábban népszerű UltraFine 4K és 5K monitorait is. 

A Sonnet eGPU Breakaway Puck továbbá rendelkezik DisplayPort és HDMI kimenetekkel is, amelyek külön-külön és együtt is képesek működni: a Sonnet külön megvásárolható, az iJoe.hu kínálatában elérhető duál DisplayPort és duál HDMI adapterei révén akár négy darab 4K kijelzőt is a rendszerhez illeszthetünk. Ezzel elképesztő mennyiségű külső monitort tudunk egy Mac mini modellhez csatlakoztatni.

A Sonnet Thunderbolt 3 duál HDMI 2.0 Adapter…

A Sonnet Thunderbolt 3 duál DisplayPort Adapter…

Sonnet eGPU Breakaway Puck külső videókártya

A sok monitor mellett azonban a leginkább meggyőző paraméter a Sonnet eGPU Breakaway Puck esetén a teljesítmény: a Final Cut Pro kiegészítéseként használt DaVinci Resolve az 5500 XT modell esetén 2,8x, az 5700 XT modell esetén akár 4x gyorsabb, mint egy M1 processzoros MacBook Pro 13” esetén. 

Meglepőek a sebesség különbségek az Intel alapú Mac gépekkel összevetve: ugyanez a teszt még kiemelkedőbb sebességet eredményez az AMD Radeon Pro 560X beépített kártyás gép esetén: mivel az Intel alapú rendszer a melegedés miatt visszafogja a teljesítményt, így a Radeon RX 5500 XT kártyás tartalmazó Sonnet eGPU Breakaway Puck akár 3x gyorsabb a DaVinci Resolve teszteken, míg a Radeon RX 5700 XT akár 4,4x dinamikusabb végzi el a zajcsökkentési feladatot a felvételen. 

A Sonnet hasonlóan kiemelkedő teljesítményt mért a Maxon Cinema 4D animációs alkalmazás esetén, és az Adobe Premiere Pro kapcsán is, amely utóbbi alkalmazás a Final Cut Pro világában kissé irreleváns adat. A Sonnet eGPU Breakaway Puck minden olyan alkalmazásban erőteljesebb, amely kiaknázza a videókártyát, tehát nem a processzor segítségével számol. Ez igaz a játékokra is, különösképpen az Apple saját Metal keretrendszerét támogató alkalmazásokra.

Sonnet eGPU Breakaway Puck külső videókártya

A grafikus teljesítmény mellett a Sonnet eGPU Breakaway Puck számos hasznos csatlakozóval is rendelkezik: kettő darab USB-A port is található rajta, amelyek révén klasszikus kiegészítőket, külső merevlemezt, nyomtatót, lapolvasót kapcsolhatunk a rendszerbe anélkül, hogy a Mac-en foglalnánk le egy-egy portot.

A Sonnet eGPU Breakaway Puck külső tápegységgel működik, amely például az USB perifériák számára is biztosítja a tápellátást. Emellett képes a MacBook Air és MacBook Pro 13” modelleket kielégítő módon tölteni. Az ennél nagyobb méretű MacBook Pro modelleket (15” és 16”) nem tölti kellő teljesítménnyel, így azok töltés híján idővel lemerülnek. A tápellátást igénylő USB eszközök csatlakoztatásakor a 60 Watt táp csökkenhet 45 Wattra, így ezt érdemes figyelembe venni a gép töltésének megvalósításakor. 

A kis méretű termék a Sonnet opcionális VESA adaptere segítségével akár a kijelzők hátára is rögzíthető, és egy hosszabb kábellel észrevétlenül használható. (VESA 75 és VESA 100 lyuk kialakítás.) A csendes használatot nagy teljesítményű, halk ventilátor biztosítja.

Sonnet eGPU Breakaway Puck külső videókártya

Részletes technikai paraméterek

Kompatibilitás:
• Intel alapú Mac Thunderbolt 3 kapuval
• macOS Catalina 10.15.7 vagy újabb rendszer (beleértve a macOS Big Sur verziót is)

Nem kompatibilis Thunderbolt 2 vagy Thunderbolt 1 alapú Mac gépekkel!
Jelenleg az Apple Silicon alapú, M1 processzoros gépek nem támogatják a külső videókártyákat!

Monitor kompatibilitás a Thunderbolt 3 kimeneten:
Apple Pro Display XDR
Dell Ultrasharp Curved 5K Monitor U4021QW
LG UltraFine 4K and 5K displays

Monitor kompatibilitás a DisplayPort kimeneten:
Dell Ultrasharp 49 Curved Monitor U4919DW
LG 49 inch 32:9 UltraWide Dual QHD IPS Curved LED Monitor 49WL95C-W
Philips Brilliance 32:9 Superwide Curved LCD Display 499P9H/27
Samsung 49” CRG9 Dual QHD Curved QLED Gaming Monitor LC49RG90SSNXZA

Típusszámok:
GPU-RX55-TB3-S (eGPU Breakaway Puck Radeon RX 5500 XT)
GPU-RX57-TB3-S (eGPU Breakaway Puck Radeon RX 5700)

Garancia: 2 év

Videó memória:
4 GB GDDR6 a Radeon RX 5500 XT modell esetén
8 GB GDDR6 a Radeon RX 5700 XT modell esetén

Külső csatlakozók: kettő darab Thunderbolt 3 kapu (egy a számítógép kapcsolathoz, egy szabad), egy DisplayPort, egy HDMI, kettő USB 3.2 Type A, egy 4-tűs táp DIN kapu

Kijelző kapcsolat:
• Thunderbolt 3 Port
4K, 5K vagy 6K Thunderbolt 3 kijelző akár 60 Hz képfrissítéssel
4K vagy 5K USB-C kijelző akár 60 Herz képfrissítéssel
4K DisplayPort kijelző USB-C DisplayPort kábellel vagy átalakítóval (külön vásárolható meg) akár 60 Herz képfrissítéssel
Kettő 4K DisplayPort kijelző a Sonnet Thunderbolt 3 to Dual DisplayPort Adapter segítségével (külön vásárolható meg) akár 60 Herz képfrissítéssel
Kettő 4k HDMI kijelző a Sonnet Thunderbolt 3 to Dual HDMI 2.0 Adapter segítségével (külön vásárolható meg) akár 60 Herz képfrissítéssel
• DisplayPort 1.4 Port
4K kijelző akár 60 Herz képfrissítéssel
Duál QHD (5120x1440) kijelző akár 60 Herz képfrissítéssel
• HDMI 2.0b Port
4K kijelző akár 60 Herz képfrissítéssel

USB periféria kapcsolat
USB-A kábelekkel kompatibilis az USB 3, USB 2.0 és USB 1.1 eszközökkel maximum 5 Gb/s átviteli sebességgel
Thunderbolt 3 periféria kapcsolat:
Támogatott a szabad Thunderbolt 3 kapun keresztül akár 40 Gb/s átviteli sebességgel

Támogatott technológiák:
HDCP 2.2, HDR (nagy dinamikatartomány), intelligens ventilátor vezérlés (IFC), OpenCL 2.0, OpenGL 4.5, Metal

Tápellátás:
Akár 60 Watt töltés egy mobil számítógépnek (például MacBook Air vagy MacBook Pro 13"). A MacBook Pro 15" és MacBook Pro 16" az eszközzel töltve lassan lemerül. Az elméleti töltési maximum csökken, ha tápellátást igénylő USB perifériák kerülnek csatlakoztatásra.

Tápegység: univerzális 230 Wattos, 100-240 Volt (váltóáram) 50-60 Herz

Méret: 75 x 155 x 31 milliméter
Tömeg: 2,18 kilogramm

Megfelelőség:
RoHS 3 (Directive 2015/863)
IEC62368-1 és IEC62368-2
PSE Diamond minősítésű tápegység

A csomag tartalma:
eGPU Breakaway Puck, tápegység, földelt európai tápkábel, 0,5 méteres Thunderbolt 3 (40Gb/s) kábel

Megvásárolható bármely Intel alapú, Thunderbolt 3 csatlakozóval szerelt Mac-hez