iMac 21,5" és 27" (Intel) asztali munkaállomások

Az Apple "minden egyben" kialakítású asztali számítógépe bámulatos Retina kijelzővel 4K vagy 5K felbontásban.

Indulóár: bruttó 449 990 Ft-tól


Az iMac modellek alapvető értéke volt a kiegyensúlyozott teljesítmény - az Apple minden egyben gépeiben utólag nem tudunk videókártyát cserélni, mint egy PC-ben, cserébe azonban kiválóan összeválogatott és versenyképes hardver elemekből állítja össze a gépeket az Apple. E célt szolgálja például a hatmagos processzor, a gyors memória, a piac leggyorsabb szilárdtest meghajtója, ahogy a gépben alkalmazott videókártyák is. 

Az iMac 21,5" alap konfigurációk elsősorban az irodai és iskolai használatot szolgálják, így ott más szempontok érvényesülnek. Az alapmodell Intel Iris Plus Graphics 640 videóvezérlőre rendkívül energiatakarékos, és szövegszerkesztéshez, tantermi prezentáció készítéshez bőséggel elegendő ez a grafikus processzor.

Az erősebb modellekben már dedikált videókártya található az AMD kínálatából. Az Apple a Polaris architektúrára épülő AMD Radeon Pro grafikus processzorokat alkalmazza, amelyek 2-4-8-16 GB dedikált GDDR5 videómemóriát tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy nem a memóriából választ le a grafikus processzor a feladataihoz, hanem sokkal gyorsabb, kifejezetten a megjelenítéshez kapcsolódó memóriát használ a rendszer. 

Az iMac 21,5" 4K alapmodell a Radeon Pro 555X kártyát tartalmazza 2 GB videó memóriával, míg az erősebb változat a Radeon Pro 560X kártyát 4 GB videó memóriával. 

Az iMac 27" modellek mindegyike dedikált videókártyát tartalmaz: Radeon Pro 570X 4 GB-os, Radeon Pro 575X 4GB-os vagy Radeon Pro 580X 8 GB-os kártyákat a különböző alapmodellek esetén.  

Sonnet eGFX BreakAway Box külső grafikus kártyák

Bármely iMac modell a Thunderbolt 3 architektúrának köszönhetően támogatja az olyan külső videókártyákat is, mint a Sonnet eGFX BreakAway Boxban elhelyezett nagy teljesítményű kártyák valamelyike, például a Radeon Pro 580 8 GB GDDR5 memóriával, amely például az iMac 21,5" modellek kreatív használatához nyújt segédletet. 

A Sonnet eGFX BreakAway Box külső grafikus kártyák…

Az Apple 2019. tavaszán látványos frissítést hajtott végre az iMac modelleknél, amikor is olyan iMac 21,5" egyedi konfigurációkat jelentettek be, amelyek az iMac Pro után először a tömeg kategóriás iMac gépekbe is elhozták a Radeon Pro Vega kártyákat. A Radeon Pro Vega grafikus processzorok számos olyan újítást tartalmaznak architektúra szinten, amely révén kiemelkedő teljesítményre képesek, az alap Radeon Pro kártyához képest akár 20-80%-kal nagyobb grafikus teljesítményt biztosítva. 

Az iMac 27" alapmodellek az AMD Radeon Pro 5300 4 GB-os grafikus processzorral vannak felszerelve, míg az erősebb alapmodell az AMD Radeon Pro 5500 XT kártyával kerül forgalomba 24 számítási egységgel és 8 GB dedikált GDDR6 memóriával. 

Ezen felül egyedi konfigurációként lehetőség van ennél jobb videókártyával is rendelni a gépeket, így például az erőteljes AM Radeon Pro 5700 kártyát 36 számítási egységgel és 8 GB dedikált GDDR6 videó memóriával, vagy a a csúcskategóriás AMD Radeon Pro 5700 XT grafikus kártyával, amely 16 GB GDDR6 memóriával van szerelve. A kártya 40 önálló számítási egységgel rendelkezik.

Az iMac 21,5" modellekben elérhető Radeon Pro Vega, illetve az iMac 27" modellekben elérhető AMD Radeon Pro 5700 XT kártyák olyan felhasználók számára ajánlottak, akik például három dimenziós tartalmakkal, mozgóképpel, sok fényképpel foglalkoznak, és olyan alkalmazásokat használnak, amelyek nem csak a processzort aknázzák ki, hanem képesek a grafikus kártya teljesítményét is igénybe venni. Vannak olyan hangtechnikai szoftver fejlesztők is, akik például a bővítményeik használata során a zeneszerkesztés során tipikusan kiaknázatlan videókártyát címzik meg a feladatokkal, így érve el kiugró teljesítményt. 

A Radeon Pro Vega kártyák az úgynevezett nagy sávszélességű memória második generációjának használata (HBM2 - High Bandwidth Memory 2) révén érnek el még gyorsabb eredményeket. A Radeon Pro Vega 48 kártya lehetősége az iMac 21,5" felhasználók számára olyan grafikus teljesítményt biztosít, amely soha korábban nem volt tapasztalható a kisebb méretű iMac modellekben. A segítségével 3D szemüvegek, 360°-os tartalmakat megjelenítő kiegészítők is akadásmentesen használhatóak, illetve a belső és akár két külső kijelzőn is nagy felbontású tartalmak jeleníthetőek meg.

Az iMac 27" esetén megszokott a kiemelkedő grafikus teljesítmény, ám az AMD Radeon Pro 5700 XT kártya révén egészen újszerű fokozat érhető el például a videófeldolgozás terén: a Final Cut Pro három dimenziós címfeliratai, valamint az olyan GPU-igényes programok, mint a DaVinci Resolve igen jelentősen, akár 30-50%-kal dinamikusabban végeznek el specifikus feladatokat.


Cégek, egyéni vállalkozások és önkormányzatok számára kedvező, tervezhető finanszírozási megoldás információ technológiai eszközök beszerzésére a konstrukció végén egyszerű megvásárlási lehetőséggel. 24 és 36 hónapos futamidővel.

Bővebben…