iMac 21,5" és 27" (Intel) asztali munkaállomások

Az Apple "minden egyben" kialakítású asztali számítógépe bámulatos Retina kijelzővel 4K vagy 5K felbontásban.

Indulóár: bruttó 449 990 Ft-tól


Teljesítmény új generációs Intel processzorokkal

Az iMac 21,5" Retina 4K és az iMac 27” Retina 5K kijelzője mögé nem kis erőforrások szükségesek, hogy a 9,43 vagy 14,7 millió képponton kibontakozó kreatív tevékenységünk útjába ne álljon akadály. Az Apple az iMac 21,5" modellekben négymagos erőforrást alkalmazott, míg az iMac 27" modellek esetén standard hatmagos processzort használ. Ehelyett lehetőség van az iMac 21,5" modellbe nyolcadik generációs, hatmagos Intel Core i7 processzort rendelni, míg az iMac 27" csúcsmodellbe 3,6 GHz-es nyolcmagos Intel Core i9 processzort is rendelni gyárilag előrekonfigurált (CTO) változatban, amely némileg hosszabb várakozási időt, de minden kreatív igényt kielégítő teljesítményt nyújt. 

Az Intel Core i5 processzorok hatmagosak, az Intel Core i9 processzor pedig nyolcmagos, emellett olyan technológiákat vonultatnak fel, mint a Hyper Threading és a Turbo Boost, amelyek különféle felhasználói igényekhez igazodva nyújtják a maximumot. Az erőforrások képesek virtuális szálakat létrehozni, vagyis egy négymagos processzor akár nyolc szálon is számol, ha egy-egy feladat nem használja ki maximálisan egy mag erőforrásait. Ezáltal a szabad kapacitás is dolgozik, vagyis előbb van kész a feladat. Az Apple operációs rendszere, aa macOS erre a célra többféle hasznos képességgel reagál, mint a szimmetrikus terhelés, amely révén minden mag erőforrásai ki vannak aknázva. A Grand Central Dispatch nevű technológia révén pedig a külső fejlesztők számára nyílik lehetőség arra, hogy alkalmazásaik képesek legyenek a legjobban kiaknázni a többmagos processzorok erőforrásait. 

Amennyiben olyan alkalmazást használunk, amely nem aknázza ki ezeket az erőforrásokat, és csak egy magot terhel, az Intel processzorai ezen eshetőségre is fel vannak készítve, mégpedig a Turbo Boost jóvoltából: ez a technológia képes arra, hogy bizonyos terhelési időre megemelje a processzor órajelét, vagyis a 3,4 GHz-es i5-ös processzor akár 3,8 GHz-ig képes gyorsulni, míg a 4,2 GHz-es változat akár 4,5 GHz-re is fel tudja tornászni az órajelét. 

Az erős processzor rendkívül hatékony társ olyan számítási műveleteknél, mint a videó feldolgozás - különösen a 4K forrásanyagok leküzdése -, a RAW fényképek szerkesztése, illetve a professzionális zeneszerkesztés, például egy alaposan megterhelő sok sávos Logic Pro produkció visszajátszása. 

A nagy felbontású kijelző kapcsán természetesen a legfontosabb belső erőforrás a videókártya: az Apple éppen ezért a Radeon Pro 570, 575 és 580 chipet alkalmazta a három modellben 4 GB, illetve a csúcsmodellnél 8 GB GDDR5 dedikált videómemóriával. Ez elegendő ahhoz is, hogy a natív felbontás helyett valamilyen skálázott felbontást használjunk, amely standard például különféle játékok futtatásakor. A belső csúcsteljesítmény mellett ezek a kártyák képesek arra, hogy akár második 5K felbontású külső kijelzőt az iMac-hez csatlakoztassunk, vagy egyszerre két darab 4K-s kijelzővel bővítsük a gép belső kijelzőjét. Mindkét esetben biztosított a 60 Hz-es képfrissítési ráta. 

Az Apple a videókártyák intenzív fejlesztésével a különféle virtuális valóság megjelenítők kezelésére, illetve ezek számára készített tartalmak gyártására is alkalmassá tette az iMac gépeket. 

Köszönhetően a Thunderbolt 3 (USB-C) kapu natív DisplayPort támogatásának, Thunderbolt 2, HDMI, DVI vagy VGA átalakítót is használhatunk, amely külön beszerezhető, általában más gyártók kínálatából. 

Az erős videókártya kapcsán ismét az előtérbe kerül az Apple operációs rendszerének fantasztikus fejlesztése, az OpenCL integráció, amely révén az éppen tétlen videókártya brutális erejének kiaknázására nyílik lehetőség olyan programok részéről, amelyek egyébként nem feltétlenül grafikus vagy mozgóképes alkalmazások. Az OpenCL támogatás révén például egy bonyolult matematikai számításokat végző vagy hangfeldolgozó program is képes igénybe venni a GPU nyújtotta erőt, és a processzor terhelése mellett a videókártya igénybevételével gyorsíthatja a működését. 

Az iMac 27” Retina 5K kijelzős számítógép nem csak belső, hanem csatlakozófelületek formájában is gyorsult: az USB-C formátumú Thunderbolt 3 szabvány révén 40 Gb/s átviteli sebességre nyílik lehetőség külső tárhely rendszerek, videókártyák, PCI Express foglalatok irányába, így például a Sonnet Echo külső foglalatai révén akár külső videókártya használatára is lehetőség van. A Thunderbolt kapu integrált Mini DisplayPort videókimenetet is tartalmaz, így ugyanazon a kimeneten van mód a külső kijelzőt is csatlakoztatni. Az Apple a korábbi szabványokhoz, mint a DVI vagy a VGA külön megvásárolható adaptereket kínál, így régebbi külső monitort, tévét vagy kivetítőt is akadály nélkül tudunk az iMac-hez csatlakoztatni. A Thunderbolt kapu ezen kívül alkalmas IP alapú kommunikációra is a Mac-ek között, illetve a Target Disk mód jóvoltából különféle egyéb hasznos funkcióit is igénybe vehetjük. 

A Thunderbolt 3 (USB-C) kapura elérhető kiegészítők listája…

A Target Disk mód és használata…

Természetesen standard az USB 3 kapcsolat, amelyből négy kapu található a gépen a Gigabit Ethernet, fejhallgató kimenet és az SDXC kártyaolvasó mellett. Az iMac a FaceTime 720p kamera mellett beépített mikrofonnal is rendelkezik. A hang kimenete háromeres, azaz bármely iPhone kompatibilis fül- vagy fejhallgató mikrofonja használható hang bevitelre. Ha másféle mikrofonról kívánunk hangot bejuttatni a termékbe, akkor olyan kiegészítőre van szükségünk, mint a Griffin iMic nevű USB-s hangkártya. 

Fül- és fejhallgatók mikrofonnal…